İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tercihim Türkçe Projesi Kapsamında Türkiye ‘deki Kardeş Okul Müdürleri Toplantısı

Tercihim Türkçe Projesi Kapsamında Türkiye ‘deki Kardeş Okul Müdürleri toplantısı İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü’nde yapıldı. 
Tercihim Türkçe Projesi Kapsamında Türkiye ‘deki Kardeş Okul Müdürleri Toplantısı

Toplantıya; İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Müdürü Mehmet Akif Yaman, Tercihim Türkçe koordinatörü Adnan Kartic ve İstanbul’daki okul müdürleri katıldı. Toplantıda 2017 yılının faaliyetleri değerlendirilirken 2018 yılında yapılacak faaliyetler planlandı. 

Bosna-Hersek Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü arasında imzalanan üçlü protokol kapsamında Bosna’da 8250 öğrenci Türkçe öğretimi görüyor. Tercihim Türkçe Projesi kapsamında 150 okul İstanbul’daki okullarla kardeş yapıldı.

Bosna Hersek’te Türkçe’yi ikinci yabancı dil olarak seçen öğrenci sayısı geçen sene 7250 idi.  Bu yıl Bosna Hersek’te Türkçe’yi ikinci yabancı dil olarak seçen öğrenci sayısı 8250, yani yaklaşık 1000 artmış olduğunu vurgulayan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci sözlerine söyle başladı:

“Benim için sürpriz oldu çünkü arkadaşlar bahsetmemişti bu sayıdan Şimdi 8250 istikrarlı bir şekilde artıyoruz. Bu çok güzel. Bakanlığımız, Bosna Hersek Eğitim Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü arasında yapılan üçlü protokole dayanarak bugünlere kadar bu proje geldi. Kardeş okul sayımız 150 oldu. Tabi öncelikle ben gerek bizim bu programı başlatan ve bugün de destekleyen Bu programı başlatan Sayın Bakanımız Nabi Avcı’ya ve bugün de desteklerini devam ettiren Sayın İsmet Yılmaz Millî Eğitim Bakanımıza, Bosna Hersek Eğitim Bakanı Elvira Dilborovic’e hususen Yunus Emre Enstitü Başkanına ve Sarayova Yunus Emre Enstitü Müdürü Akif hocamıza, şu anda oradaki ekipte bulunmayan ve bu projedeki çok büyük emekleri olan Mustafa Yıldız eski Müdür Yardımcısı, Ümit Avcı kardeşlerime, Adnan kardeşime her seferinde burada doğru bir kılavuz, sağlam bir rehber olarak mesai arkadaşlarım başta Nezir Eryarsoy olmak üzere onun ekibine, siz değerli okul müdürlerime ve Bosna Hersek’teki okul müdürlerine canı gönülden çok teşekkür ediyorum. Allah hepinizden hepsinden andıklarımızdan razı olsun.”

Şimdi tabi bir tarihçi olarak ve bir devlet adamı olarak tabi bir yönüyle de meseleye baktığımızda, mesele dostlar alışverişte görsün faaliyet yapalım etkinlik yapalım tarzında bir mesele olmadığını vurgulayan Millî Eğitim Müdürü Yelkenci,  “Bosna Hersek’in bizim için ne anlam ifade ettiğini Aliya İzzetbegoviç rahmetlinin Bosna Hersek’i Türkiye’ye emanet etmesi üzerinden okuyabiliriz. Bu önemli bir gösterge, çok büyük bir emanet ama bir de vefa tarafı var. 100 yıllarca Osmanlı devleti olarak Bosna’da bulunmuşuz, kaderdaşlık yapmışız Boşnak kardeşlerimizle. Onlarla aynı kaderi paylaşmışız, biz Bosna Hersek topraklarını mecburiyetten hani Avusturya Macaristan İmparatorluktur, başkalarının eline kalmasındansa Avusturya Macaristan’a kalması daha doğrudur şeklinde bir yaklaşılma da olsa, mecburiyetten de olsa Avusturya’yı Macaristan’a terk ettiğimizde Boşnak kardeşlerimiz bize karşı herhangi bir olumsuz tavır geliştirmediler biliyor musunuz bunu? Göçebilenler Türkiye’ye göç ettiler ama göç edemeyenler şunu demediler: Yazıklar olsun Osmanlıya bizi burada bıraktı demediler” dedi.

O günden bugüne kadar bu manevi bağı kopartmadan getirdiler. Bu da bize ayrı bir yük, ayrı bir mesuliyet yüklüyor, bizim orada yapacak çok şeyimiz var diyen Yelkenci sözlerine şöyle devam etti:

“Dolayısıyla meseleye bu açıdan baktığımızda ve Bosna Hersek  Devleti Dayton Antlaşması neticesinde çok sıkıntılı bir coğrafi harita bırakılmış olmasından ve buna bağlı olarak etrafının sarılmış olmasından ekonomik olarak da sarılmış olmasından dolayı ekonomisinin büyütemeyişinden ötürü meseleye şöyle bakacağız: Bütün yükler bütün sorumluluklar bize bütün istifadeler Bosna Hersek’e ve Boşnak kardeşlerimize. Bu meseleye bu şekilde bakmak durumundayız. Yani az önce Akif Hocamın söylediği konu üzerinden söyleyecek olursak bunu oraya gittiğimizde de Boşnak kardeşlerimize hiçbir yük yüklemeyeceğiz. Biz bu meseleye şöyle bakıyoruz. İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü olarak İstanbul değil Bosna Hersek’i Balkanlara bakar, İstanbul koca bir devlet bu proje böyle yürütülmese bir anlamı yok onun için latifeyle de olsa buradaki Okul Müdürlüğü müessesi daha demokratik dedi. Akif Müdürüm burada da okul müdürlerimiz sistemin merkezinde yer alırlar tabi, biz onlar başarılı olduğu müddetçe bizim eğitim sistemimiz de başarılıdır. Belirleyici olma noktasında tabi inisiyatif almalarını özellikle istiyoruz. Bu noktaya da bu konuya da ben böyle bakılmasını istiyorum sizden rica ediyorum.”

 

  

15-11-201715-11-201715-11-2017

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.