İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tematik Meslek Liseleri Tanıtıldı

İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, tematik mesleki eğitim liselerinin  tanıtımını yaptı.
Tematik Meslek Liseleri Tanıtıldı

TASEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen tanıtım etkinliğine İl Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Yönetim Kurulu Başkanı Tan Erdoğdu, sanayi sektöründe ileri gelen iş adamları ve okul müdürleri katıldı.

Diğer mesleki ve teknik liselerden farklı olarak bir alanda öne çıkan, sektörle işbirliği içinde ve istihdam odaklı faaliyet gösteren ‘tematik meslek liseleri’ Türkiye genelinde 17, İstanbul’da ise 6 tane bulunuyor. Tematik okullarda, Millî Eğitim Bakanlığının koyduğu vizyona uygun olarak, Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul modeli projesi ile sektörle okul eşleşerek nitelikli eleman açığının kapatılması ön görülüyor.

Tematik Meslek Lisesi Projesi

Liselerin tanıtım toplantısında açılış konuşması yapan İl Millî Eğitim Müdürü Yelkenci, ‘Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’ projesi konusunda bilgiler verdi. Geçen yıl göreve başladığında sektör temsilcileriyle görüştüklerini anlatan Yelkenci, onların taleplerini dinlediklerini ve bunun sonucunda ‘tematik meslek lisesi’ projesinin geliştirildiğini dile getirerek “Burada karşımıza çıkan tablo şuydu; sektör okul yönetimlerinde söz sahibi olmak istiyordu. Yani demokratik bir yaklaşımla okullarımız yönetilsin istiyorlardı. Sektör yine tek alanda tematik olarak zaten çalışan okullarımızın başka alanlardan ders almaması gerektiği noktasında bizden yardım istiyorlardı.  İşte bu düşünceleri toplayabileceğimiz bir proje ne olabilir, dedik adına tematik meslek lisesi dedik.”dedi.

Halledilmesi gereken meselelerin ve sektörün ihtiyacı olan hususların neler olduğunu öncelikle tasnif ettiklerini anlatan Yelkenci sözlerine şöyle devam etti:

“Programlar, değişen teknoloji ve bilginin eğitimde araç olarak kullanılmasında sektörün bize daha çok yardımcı olacaklarını gösteriyordu ki, biz bunu çok haklı buluyoruz.  ‘Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul’ projemizin temelinde de zaten vardı. Yönetici ve eğitim kadrosu noktasında da bazı talepleri vardı sektörün. Bir de tabelada alanın isminin yazması yani öğrenci o okulu tercih ederken herhangi bir meslek lisesini değil de o mesleği tercih ettiğini bilecek. İşte bu düşünceleri toplayabileceğimiz projemiz bu şekilde gerçekleşti.”

Sektörle İşbirliğinin Gerekçeleri

Yelkenci, “Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul” projesinin üç temel maddesini esas aldıklarının altını çizerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Birincisi, bilgi ve teknolojisinin sektör tarafından okullarımıza taşınmasını istiyorduk.  Devlet olarak yeterli esnekliğe sahip olmamamızdan kaynaklanan sektörün ise işin içinde olmasından dolayı rahatlıkla okullara taşıyabileceği bilgiyi okullarımıza taşımasını istiyorduk. İkincisi sektörden, okulun bilgi ve teknolojinin gerektirdiği fiziksel altyapıyı sağlamak noktasında bizlere yardımcı olmasını istiyorduk bu anlamda ciddi kazanımlarımız oldu. Okullarımızda 107 atölye kuruldu. Üçüncüsü ise istihdam odaklı işbirliğimiz sayesinde öğrencilerimizin mezun olduktan sonra istihdam edilmesi üzerinde tematik meslek liselerini inşa ettik. Sonunda nasıl bir çerçeve ortaya çıktı, diye soracak olursak şunları söyleyebilirim: Protokol yaptığımız sektör kurumu ile okulu beraber yönetmeye başlıyoruz. Bunun göstergesi olarak da eğitim kadrosunda ortak yönetim kurulu söz sahibi oluyor. Sektörler okullarda etkili olacak, sektör okul yönetiminde temsilci belirleyecek. Sektör temsilcisi kariyer günlerinden bütçeye kadar birçok konuda öğrencilerin gelişimini yakından takip edecek, lisenin her çalışmasında yer alacak. Programlarının güncellenmesinde üniversite Millî Eğitim Bakanlığı sektör bir araya gelerek ihtiyaç duyulan program güncellemesini veya gerekli olduğu takdirde yeniden yazılmasını sağlamış oluyoruz.”

İyi Modeller Türkiye Geneline Yayılıyor

Okul-sanayi proje sayısının arttığını belirten Yelkenci, yüzün üzerinde atölye kurulduğunu, liseden mezun olacakların istihdamına çok önem verildiğini anlatarak, “Sektöre usta öğrencileri gönderin diyeceğiz, hangi alanda çalışıyorsak o alanda usta öğretici isteyeceğiz. Sektörle beraber en iyi modellemenin Türkiye’ye yayılması için çalışacağız. Her tematik lise kendi rengini oluşturacak” dedi. Yelkenci, okullar aracılığıyla istihdamın yüzde 100 olmasının hedeflendiğini vurgulayarak, konuşmasında protokol yapılan sektör ve okulları da belirtti.

Tematik okullara öğrenci seçimlerinin, yüzde yetmiş TEOG puanı, yüzde otuzunun ise yetenek sınavından alınan puanla yapılacağını aktaran Yelkenci, “ Yeteneği işin içine katmış olacağız. Bu konuda Mücevheratçılar Birliği ile yaptığımız görüşmede dikkat çekici konu ise 500 puan alan öğrenci değil de altını işleyebilecek öğrenciler lazım denilmişti. Kapalıçarşı’da bin yıllık kuyumcu geleneğini yaşatan, öğreten insanlar bizim okullarımızda usta öğretici olarak ders veriyorlardı. Artık bunu daha sistemli bir hale getirdik. Yani sektör yöneticilerine diyebileceğiz ki, bize usta öğretici gönderebilirsiniz.  Zanaatın sadece akademik bilgisi değil sahadaki bilgisi de önemli. Böylesine kapsamlı bir çerçevede tematik meslek liselerini hayata geçirmiş oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Teknolojinin Okullara Hızlı Aktarımı

Toplantıda konuşan sanayi sektörü temsilcileri de okullara katkı vereceklerini, nitelikli personel yetiştirmek istediklerini, bu okullardan mezunların istihdamının yüzde 100 olması için çalıştıklarını anlattı. Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Yönetim Kurulu Başkanı Tan Erdoğdu ise, “Nitelikli ara eleman ihtiyacı için yola çıkıldı. Tematik liselerle bilgi ve teknolojiler okullara daha hızlı entegre edilecek. Sektörlerin gelişim sürecinde öğrencilerin firmalardan geri kalmaması için bu proje oldukça önemli” dedi.

Konuşmaların ardından Yelkenci ve beraberindekiler okul atölyelerini gezerek öğrencilerin aldıkları eğitimi yerinde izlediler.

24-05-201724-05-201724-05-201724-05-201724-05-2017

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.