İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tasarım Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Çalıştayı

Ataşehir Zübeyde Hanım Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü'nde  Tasarım Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Çalıştayı düzenlendi. 
Tasarım Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Çalıştayı

Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Vizyon Belgesi'nde önemli yere sahip olan Tasarım Beceri Atölyeleri, çocuğun kendisini, meslekleri, çevresini tanımasına yardımcı olan, yeniçağın gerektirdiği becerileri kazanmasını sağlayan, bilmekten çok tasarlamanın, yapmanın, üretmenin ön plana çıktığı mekânlardır. 

Tasarım Beceri Atölyeleri

Tasarım Beceri Atölyeleri 21. yüzyıl becerileri ve yükseköğretim alanları ile ilişkilendirilerek bilim, kültür, sanat, spor ve yaşam becerileri olmak üzere beş temel alan odaklı şekilde tasarlandı. İlkokul ve ortaokullarda kurulan Tasarım Beceri Atölyeleri; bilim, kültür, sanat, spor ve yaşam adlı beş alan ile bunların on atölye türü bulunmaktadır. Bilim alanında fen, teknoloji, mühendislik, matematik ve yazılım-tasarım; Kültür alanında drama ve eleştirel düşünce;  sanat alanında görsel sanatlar, ahşap ve metal, müzik; yaşam alanında yaşam becerileri ile tabiat ve hayvan bakımı, spor alanında ise salon sporları ve açık hava sporlarıdır.

Tasarım Beceri Atölyeleri'nin İstanbul'da yaygınlaşması amacı ve verimli bir araştırma sahası olması düşüncesiyle üniversitelerimizle yapılacak iş birlikleri önem arz etmektedir. İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz ile İstanbul'daki üniversitelerin iş birliğine yönelik olarak İstanbul Tasarım Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Modeli geliştirildi. Yaratıcılık ve yeni tecrübelere zemin teşkil eden İstanbul Tasarım Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Modeli ile eğitim sistemimizdeki önemli bir dönüşüme işaret eden atölyelerin doğru biçimde ilerleyerek şekillenmesini sağlayacağı öngörülüyor.

 Bu modelde teori-pratik bütünleşmesi, atölyelerin öğretmenlerinin ve alanları ile ilgilenen lisans mezunlarının yetiştirilmesi, atölyelerin üniversiteler için araştırma sahalarına dönüştürülmesi ve üniversiteler için oluşturulacak kaynak odaların kurulması hedefleniyor. Aynı zamanda Tasarım Beceri Atölyeleri ile ilgili akademik araştırmaların yapılması ve tezlerin yazılması ile atölyelerin gelişmesi amaçlanıyor. 

 Üniversitelerle Tasarım Beceri Atölyeleri iş birliği sonucunda geliştirilen özgün uygulamalar, Ekim 2020'de düzenlenecek kongre ile akademik olarak temellendirilecek ve çalışmaların paylaşımı sağlanacak.  Tasarım Beceri Atölyeleri için İstanbul'da gerçekleştirilen uygulamalar ülke geneline örnek olarak sunulacak.

Yol Haritası

İstanbul Tasarım Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Modeli'nin tanıtımı ve yol haritasının belirlenmesi amacıyla ilk adım Beykoz Sabancı Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen Tasarım Beceri Atölyeleri Akademik İş birliği Ön Çalıştayı ile atıldı. İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı,  İstanbul'da faaliyette olan 56 Üniversitenin temsilcileri ile 39 İlçe Millî Eğitim Müdürümüzün katıldığı Ön çalıştayda modele ve imzalanacak protokollere yönelik görüş ve öneriler alınarak yol haritası belirlendi.

İlgi, Yetenek ve Mizaç

Ön çalıştaydan bir ay sonra Ataşehir Zübeyde Hanım Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü'nde Tasarım Beceri Atölyeleri Akademik İş Birliği Çalıştayı düzenlendi. Üniversite temsilcileri, ilçe şube müdürleri, ilçe özel büro görevlileri, okul müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrencilerden oluşan geniş katılımlı çalıştayda okullarla eşleşen üniversiteler, okul paydaşlarıyla planlama sürecini başlattı.  Çalıştayın açılışında akademik iş birliği süreci hakkında bilgi veren İl Millî Eğitim Şube Müdürümüz Sayın Murat Gözüdok, üniversitelerle bütüncül bir çalışma yapmak istediklerini belirtti. Çalıştay programına değinen Gözüdok, çocukların ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda gelişmelerini sağlamak amacıylahayata geçirilen İstanbul'daki Tasarım Beceri Atölyeleri'nin mevcut durumuna değindi. 

Tasarım-Beceri Atölyeleri'nin her zaman kapsamlı bir iş birliğiyle ortaya çıktığı dikkate alındığında, akademik yaklaşımların sürecin sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından hayati derecede önemli olduğu kendiliğinden anlaşılacaktır.Bu yüzden çalıştayın ilk kısmında Tasarım Beceri Atölyeleri akademik iş birliği durum tespiti, süreç planlama çalışmaları ve atölyelere dair düşüncelerle öneriler üç oturumdan oluşan yuvarlak masa toplantısında ele alındı.

Büyük Bir Dönüşüm

Çalıştayda bir konuşma yapan İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Tasarım Beceri Atölyeleri üzerine çok boyutlu çalışmalar yaptıklarını kaydetti.  Akademik bakışla uygulamayı birlikte düşündüklerini kaydeden Yazıcı, "Farklı boyutlarda çalışmalar yürüttüğümüz Tasarım Beceri Atölyeleri, Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyon Belgesinin en önemli boyutlarından biri. Çocukları duygu ve eylem bütünlüğü içinde ele almanın bir yansımadır atölyelerimiz. Tasarım Beceri Atölyeleri'mizin kurulumu, öğretmenleri ve akademik gelişimi ile çocuklarımızın yeteneklerinin keşfi bakımından büyük bir dönüşüme işaret ediyor. Beceri temelli yaklaşım, yeni ortaöğretim sistemi ve ders sayılarının azaltılmasıyla sınava dayalı değerlendirmenin tek boyutluluğu aşılacaktır. Süreç odaklı bir değerlendirme ile öğrencilerimizin gelişimleri temin edilecek. İnanıyorum ki, İstanbul'da uyguladığımız modelle üniversitelerimiz atölyelere kendi rengini verecekler. Okulla üniversite ilişkilendirmesi ile genele dair çok yönlü bir gelişim sağlanacak." dedi.

Uygulamayla akademik olanın çok yönlü iş birliğine dikkati çeken Yazıcı,üniversitelerin atölyelerin eğitsel yönü yanında, ilgili alanın gelişimi açısından da saha çalışmaları yapmalarını sağlayacağını ifade etti. Tasarım Beceri Atölyeleri'nin kendi geleneğimizin çağdaş bir yorumu olduğunu belirten Yazıcı, çocuklarımız ve toplumumuzun geleceği için hep birlikte çalışmanın önemini vurguladı. Çalıştaya katılan ve katkı sunan herkese teşekkür etti. 

Bilim, Kültür, Sanat, Spor ve Yaşam

 "Tasarım Beceri Atölyelerine Bilim, Kültür, Sanat, Spor ve Yaşam Açılarından Bakış" adlı panelde ise Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Fatma Şahin,  İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Fehime Nihal Kuyumcu, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Fatih Dervent, sanatçı Sayın Engin Gürkey ve Tasarım Beceri Atölyeleri koordinatörümüz Dr. Filiz Gülhan atölyelerin kurulumu ve etkili işleyişiyle, eğitim ortamlarındaki tüm paydaşların eğitimin dönüştürücü gücünü deneyimlemeleri çerçevesinde birer sunum yaptılar.  

Öğrenme heyecanını çok boyutlu olarak ele alan çalıştay; deneyimlere dayalı görüşleri ifade edilmesi ve önerilerin alınmasının ardından hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

27-12-201927-12-201927-12-201927-12-201927-12-201927-12-201927-12-201927-12-201927-12-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.