İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tarihimize Yolculuk

Hem tarihe ışık tutan hem de ziyaretçilerini geçmişte bir yolculuğa çıkartan Harbiye Askerî Müzesini ziyaret eden öğrenci sayımız 200 bini aştı.
Tarihimize Yolculuk

Türkiye’de müzelerin eğitimdeki yeri özellikle 2000’lerden beri daha etkin biçimde ele alınıyor. Zira müzeler, öğretimin gerçekleşmesinde eğitim ortamı olması bakımından son derece önemli.  Müzeler, bilhassa öğrenmede, yaratıcı düşüncenin gelişmesinde, görsel ve düşünsel algının içselleştirilmesine büyük katkı sunuyor.

Kalıcı öğrenmede, yaratıcı düşüncenin gelişmesinde, görsel ve düşünsel algının içselleştirilmesinde eğitim ortamı, kişinin hevesini yükselten, merakını harekete geçiren, sosyal becerilerinin gelişmesine hız kazandıran bir öneme sahip. Müzede eğitimin imkânlarını araştıran akademik çalışmalar,  okul dışı öğrenme ortamlarından müzelerin öğretim programlarında yer alan kazanımlar doğrultusunda daha etkili kullanılmasıyla öğrencilerin özellikle tarihi konuları çok daha iyi kavrayabildikleri ortaya koyuyor.

Bu durum, müzelerin sadece sanatsal bakımdan değil, tarih şuuru oluşturmak ve tarih eğitimi çalışmaları açısından da önemini belirgin kılıyor. İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüz, bu doğrultuda müzede eğitimi desteklemek amacıyla Ekim ayında 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Daire Başkanlığı ile eğitim iş birliği protokolü imzaladı. 

Tarihi Zenginliklerimizin Tanınması

Bu sayede öğrencilerimiz, Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığında bulunan, askerî kültür varlıkları kapsamındaki eserlerden 5 binini müze sergi salonlarında görme imkânına kavuştu. Öğrencilerimize Türk tarihini hatırlatma ve gurur duyma imkânı sağlayan iş birliği protokolü kapsamında Harbiye Askerî Müzesi’ni 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında şimdiye kadar ziyaret eden öğrenci sayımız 200 bini aştı. 

 İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin müzeye gösterdiği ilginin iş birliği protokolünün çok değerli olduğunu gösterdiğini ifade etti. Bu konudaki duyarlılıklarından ve yardımlarından dolayı hem müze komutanı ve ekibine hem de okul yöneticilerimize ve öğretmenlerimize teşekkür etti.  

Yazıcı “Müzeler, gerçek nesnelerin yer aldığı, tarihe tanıklık edebileceğimiz atölyeler aslında… Harbiye Askerî Müzesi, koleksiyonlarının zenginliği ve çeşidi açısından dünyanın en eski ve önde gelen müzelerinden biri… Öğrencilerimiz Harbiye Askerî Müzesi gezerek geçmişte kurulan Türk devletleri ve yakın tarihimiz hakkında bilgi sahibi oldular. Bizler de onların tarihi zenginliklerimizi tanıması için müzede eğitimi her geçen gün daha yukarıya çıkaracak ve yaygınlaştıracak çoklu iş birliklerini hayata geçiriyoruz.” dedi. 

Binlerce Eseri Görme İmkânı

Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesinde Türk tarihini yetişme çağındaki nesillere görsel bir şekilde aktarabilmek amacıyla iletişim ve bilgisayar teknolojisinden yararlanılıyor. Mehteri tanıtan Mehter Multivizyonu, Çanakkale savaşlarını anlatan Çanakkale Dioraması ve dokunmatik bilgisayar sistemleri bu uygulamalardan bazılarıdır.

Öğrencilerimiz, müze gezisinin ardından dünyanın en eski bandosu olan Mehteran Birlik Komutanlığının canlı performansını müzenin açık olduğu her gün 15.00-16.00 saatleri arasında izleyebiliyor.

Müze yolu ile eğitim kapsamında yapılacak müze ziyaretleri boyunca öğrenciler Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığında bulunan, askeri kültür varlıkları kapsamındaki binlerce eseri görme imkânı buluyorlar. 

31-01-201931-01-201931-01-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.