Eğitimler TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörlüğünde Eğitim Öğretimi Destekleme Projeleri sorumlusu, aynı zamanda STEM Eğitmeni olarak görevli Recep Çetinkaya, Scientix Türkiye Proje Koordinatörü Dr. Tunç Erdal Akdur, Hârezmî Eğitim Modeli Üsküdar ve Adalar İlçe Koordinatörleri tarafından gerçekleştirildi.
Eğitimlere Tanzanya'nın 10 farklı şehrinden, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinden 73 öğretmen katıldı. 2021 yılında yine TİKA desteği ile açılan bilgisayar laboratuvarında yeni öğrenme ve öğretme modelleri tanıtıldıktan sonra öğretmenler uygulamalı olarak proje ve ders planları geliştirdiler. Öğretmenler "Yağmur sularının neden olduğu sel felaketlerini önleme, işitme engelli öğrencilerin eğitim öğretimde karşılaştıkları problemleri aşma, atık suların geri dönüştürülmesi, evsel atıklardan biyogaz elde edilmesi." gibi proje örnekleri geliştirdi.
Program çerçevesinde öncelikle lider nitelikli öğretmenlere eğitim verilmesi ve yerel öğretmenlerin kendi meslektaşlarını eğitmeleri öngörülüyor.
Öğretmenlerle yürütülen eğitimin paralelinde ayrıca Rehema Vakfı Lisesi'nde okuyan 220 öğrenci ile de 2 günlük atölye çalışması yapıldı. STEM ve Hârezmî Modelleri'nin kısa bir tanıtımı yapıldıktan sonra öğrenciler de gruplara ayrılarak kendi hayatlarının içinden bir problem seçtiler ve problemden ne kadar süredir kimlerin etkilendiğini, problemin nedenlerini ve çözüm yollarını, çözümü uygulamak için nelere ihtiyaç duyacaklarını gösteren posterlerini hazırladılar. Eğitimin son günü okul bahçesinde büyük bir fuar alanı oluşturuldu ve poster sunumlar sergilendi. Öğrenciler "Okulda astrolojik araştırma nasıl yapabiliriz? Tuzlu suyu nasıl arıtabiliriz? Sıtmanın olumsuz etkilerini nasıl azaltabiliriz? Selleri nasıl engelleriz ve sel sularını nasıl kullanabiliriz? Tifonun yaygınlaşmasını nasıl engelleriz? gibi problemleri seçtiler.
Eğitimin son günü yapılan sertifika törenine eğitime katılan tüm öğretmenler ve öğrencilere hitaben TİKA Tanzanya Koordinatörü Halil İbrahim Okur, Rehema Vakfı Tanzanya Temsilcisi Musab Demirlenk, Rehema Vakfı Genel Müdürü Zübeyr Salum, Tanzanya Eğitim Bakanlığı Müfettişlerinden Pinga Jumanne ve TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörlüğünde aynı zamanda eğitmen olarak görevli Recep Çetinkaya konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Eğitimlerin ikinci safhası için öğretmenlerle çevrimiçi atölye çalışmalarına devam edilmesi ve bazı öğretmenlerin İstanbul'da eğitime katılması planlanmaktadır.