İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Sosyal Bilimleri Yeniden Açmak

İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Üsküdar İlçesinde bulunan 6 proje okulu öğrencilerinin düzenlediği “Savaşın İzleri” konulu panele katıldı.
Sosyal Bilimleri Yeniden Açmak

“Gelecek İçin Söz Bizde” sloganı ile 6 proje okulu öğrencileri “Savaşın İzleri” adı altındaki panelde izleyicilere çocuk, mülteciler, toplum psikolojisi, fetih, silah, sanayi ve sanat konulu sunumlar yaptı.

Tenzile Erdoğan İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleştirilen panelde İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler öğretmen ve öğrenciler bir araya geldi.

Sosyal Bilimlere Eleştirel Bakış

Panelde öğrencilere konuşan İl Millî Eğitim Müdürü Yelkenci, savaş konusu üzerinden düşündüğümüzde karşımıza bir bilim alanı çıktığını, onun da sosyal bilimler olduğunu belirterek, bu bilim alanı ile ilgili biraz daha fazla düşünmemiz ve eleştirel bakmamız gerektiğini kaydetti.

Gulbenkian Komisyonunun iki yıla yayılan çalışmalarının ürünü olan Sosyal Bilimleri Açın raporunun amacını öğrencilere hatırlatan Yelkenci sözlerine şöyle devam etti:

 “ Lisansüstü öğrencilerin görüşlerinin alındığı kitap en sonunda ‘dünyaya büyüsünü geri verin’ diye biter. Peki, bu ne demek?  Kendi dil, din ve kültürlerini yaşamakta insanlar serbest olsun isteyen bir yaklaşım. Aslında burada anlatılan Avrupa’da sosyal bilimlerin kullanılma amacıdır. Örtük bir şekilde onların sosyal bilimleri dünyayı sömürmenin stratejisi olarak nasıl kullanıldıklarının hikâyesi anlatılır. Peki, bu anlatılan hikâyelerin, araştırmaların sonunda neden ‘dünyaya büyüsünü geri verin’ şeklinde bir cümle kuruluyor? Sömürünün maliyetini en aza indirmek yahut onun çabasıdır orada anlatılan. Bizlerin bunun farkında olup bu sömürüye karşı ne yapabileceğimizi ortaya koymamız lazım. Kuşkusuz doğru yönde adım atmayı sağlayacak başka çözümler de vardır ve sizleri böyle öneriler geliştirmeye çağırıyorum. Doğrusu her şeyden önemlisi, bir kez daha tekrarlayalım, meselenin temelinde yatan hususları acilen ve açık seçik ortaya koyabilmektir.”

Sosyal Bilimler ve İnsanlığın Geleceği

Yelkenci, sosyal bilimler konusunda gayret sarf ederek mutlaka kendimizi geliştirmemiz gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de maalesef sayısal alanlara yoğun bir ilgi var akademik olarak. Oysa en başarılı okullarımızın öğrencilerinin sosyal bilimlere yönelmesi lazım... Neden? Çünkü sömürünün stratejisi olarak kullanılan sosyal bilimleri insanlığa fayda getirecek ve mutluluğa götürecek bir bilim dalı olarak kullanmayı sağlamamız lazım. Bu manada Batının bu düşüncesine karşı bilgiyi karşı bir güç olarak yeniden gündemimize almalıyız.” şeklinde konuştu.

Batının sosyal bilimleri dünyayı sömürmenin en az maliyetli stratejisi olarak kullandığı için izlediğimiz savaş sahnelerinin meydana geldiğini anlatan Yelkenci sözlerini şöyle tamamladı:

“ Eğer sosyal bilimleri faydalı bir şekilde kullanacak olursak dünya yaşanabilir bir hale gelir. Peki, bunu nasıl yaparız? Programın başında sunucu öğrencimiz, Maarif Müdürüm diye sözlerine başladı. Burada çok müthiş ipuçları var. Maarif insanın kendini çevresini bilmesi arif olma anlamında ele alınan bir kavram. Sosyal bilimlerin insanlığın faydasına kullanılması için insanın önce kendisini tanıması lazım daha sonra kâinatı tanıması, tasavvufun yaklaşımıyla üç kitabı iyi okuması lazım. Bunlardan birincisi insan, ikincisi kâinat üçüncüsü ise insanı ve kâinatı anlamamıza yardımcı olacak Kur’an-ı Kerim. Bu formülü kurabilirsek sosyal bilimleri insanlığın faydasına bir yola sokmuş olabiliriz. Onun için bu çalışmanın teması olan savaş, aslında bizim bu çalışmalarımızla şekillenecek dünyayı doğru yönlendirecek bir çekirdeği oluşturmaktadır.”

11-05-201711-05-2017

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.