İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Şimdi Okuma-Yazma Vakti

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Bir Harf Bin İstanbul Projesi kapsamında tüm ilçelerimizden gelen öğretmenlerimize ara sınıflarda okuma-yazma öğretimi eğitimi verildi.
 Şimdi Okuma-Yazma Vakti

Okuma, sistemli bilgi edinmenin, farklı bakış açıları kazanmanın, doğru ve sağlam sonuçlara varabilmenin temelini oluşturur. İstanbul’da yapılan araştırmalar neticesinde 2.sınıf ve 12.sınıf arasında okuma-yazma problemi yaşayan yabancı uyruklu olmayan öğrenci sayısının ciddi boyutta olması farklı bir projeyi gündeme getirdi. Zira temel becerilerin başında gelen okuma-yazma olmadan eğitim ve öğretim hedeflerine ulaşılması imkânsızdır. Dahası bu öğrenciler için, geçen her gün yitik zamanlardır.

Proje Üçgeni

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzde, Bir Harf Bin İstanbul Projesi çerçevesinde öğretmenlere eğitim verildi.  Projenin hedeflerine değinen İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Levent Özil; “Projenin amacı ara sınıflarda bulunan ve ilk okuma-yazma bilmeyen öğrencilere ilk okuma-yazma becerisi kazandırabilmektir. Bunun yanında okuma ve okuduğunu anlama becerileri zayıf olan öğrencilerin okuma ve okuduğunu anlama becerilerini artırabilmektir. Ayrıca ilk okuma-yazma ile okuma ve okuduğunu anlama yöntem ve teknikleri bakımından yeterli bilgiye sahip öğretmenler yetiştirmektir.” değerlendirmesini yaptı.

Psikolojik Destek ve Benlik Algısı

Maarif müfettişlerimizden Cemil Coşkun, okuma-yazma öğretimi, bu süreçte kullanılan yöntem ve tekniklerle örnek olabilecek fonksiyonel çalışmalar üzerinde durdu. Coşkun, “Proje temelde, kolaya kaçma kolaylaştır, basitleşme basitleştir, zorlaştırma zorla yaklaşımından hareket ediyor.” dedi. Projenin uygulanması konusunda öğretmenlere büyük sorumluluklar düştüğüne dikkati çeken Coşkun, “Ara sınıflarda okuma-yazma bilmeyen çocuklara öncelikle psikolojik destek vererek işe başlamalıyız. Bu öğrencilerin olumsuz benlik algısı geliştirmemeleri için duyarlılık üst düzeyde olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Damga Değil Yol Haritası

Maarif müfettişimiz Hasan Hüseyin Selvi ise programda özel gereksinimli bireyler, yetersizlik türleri ve yetersizlik türlerine göre performans beklentisi, öğrencilerin okuma-yazmaya dair değerlendirilmesi ve okuma-yazma etkinliklerinde bireysel ihtiyaçlara yönelik uyarlamalar yapma eğitimleri verdi. Özel eğitimde engel grupları hakkında doğru bilgi sahibi olmanın önemine değinen Selvi; “Engelli bireylere ilişkin tanımlamalar profesyonel uzmanların öğrenciyi tarif ettiği etiketlerdir. Ancak hiçbir etiket özel gereksinimli bireyi doğru olarak tanımlayamaz. Bu nedenle özel gereksinimli bireylere ilişkin tanımları bir bakış açısı ve yol haritası olarak görmeliyiz. Bu tanımları bireyin üzerine yapıştırılmış bir damga olarak görmek onlara yapılacak profesyonel yardımdan çok etiketleme, yaftalama hatta ayrımcılığa yol açabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Selvi, öğretmenlere okuma-yazma programı doğrultusunda drama ve ısınma etkinliklerinin önemini uygulamalı bir şekilde anlattı. Ayrıca öğretmenleri gruplara ayırarak her eğitim kademesi ile ilgili okuma-yazma materyalleri tasarlamalarını istedi.

Eğitim sonunda formatör öğretmenlerle Cankurtaran Öğretmenevi’nde bir araya gelindi. Formatör öğretmenler sınıflarında öğrencileri ile gerçekleştirdikleri zenginleştirilmiş etkinlik ve oyunları diğer öğretmenlerle paylaştı.

El Birliği ile Okuma-Yazma Öğreteceğiz

Eğitim sonunda İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Levent Özil’in katılımıyla sertifa programı düzenlendi. Özil, eğitimi veren maarif müfettişlerimiz Cemil Coşkun ve Hasan Hüseyin Selvi’ye çiçek takdim etti. Ardından öğretmenlerimizin sertifika töreni gerçekleştirildi. Özil; “Bir Harf Bin İstanbul Projesine gönül veren öğretmenlerimiz ile mutlu bir tablo içindeyiz. Eğitim programımız beklenenden öte verimli çıktılar ile ilerledi. Bu tablo gerçek manada mutluluk vericidir. Öğretmenlerimizin daima destekçisiyiz.” dedi.

Okuma-yazma becerilerinin nasıl kazandırılacağı çerçevesindeki eğitimlerin verildiğini hatırlatan Özil, “Projemiz çok iyi başladı. Sizlerdeki enerji bu projenin başarısını şimdiden müjdeliyor ilçelerinizde zorlu bir görev sizleri bekliyor. İnşallah el birliğiyle çocuklarımıza en faydalı şekilde çok yönlü yapacağınız çalışmalar için çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

39 ilçeden 78 formatör öğretmenin katıldığı eğitim programı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

16-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.