İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı Çalıştayı-2 Yapıldı

 Siber Güvenlik ve  Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı Çalıştayı-2 Yapıldı

Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı  Çalıştayı-2, 18-20 Nisan tarihleri arasında yapıldı.

Çalıştaya; İstanbul Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Altınöz, İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri Koordinatörü Hastürk Yıldız, Silivri İlçe Millî Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Özgür Karlıtepe, Çalıştay Siber Güvenlik Moderatörü İstanbul Üniversitesi Dr. Muhammed Ali Aydın, Çalıştay Sosyal Medya Moderatörü Trakya Üniversitesi Doç. Dr. Nilgün Tosun’un yanı sıra Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, HAVELSAN, TÜBİTAK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Türkiye Bilişim Derneği, Bilişim İnovasyon Derneğinden uzmanlar katıldı.

17-18 Şubat 2018 tarihinde birincisi yapılan Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı Çalıştay sonuç raporunda; Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı konularında, bütün okul türlerinde ve seviyelerindeki öğrenciler için belirlenecek dersler içerisinde eğitimlerin yapılması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca Siber Güvenlik konusunda bir seçmeli dersin lise seviyesinde okutulmasının, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde Siber Güvenlik bölümünün açılmasının ve devamında da Tematik Siber Güvenlik Lisesinin açılmasının gerektiği belirtildi.

Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı Çalıştayı-2’de ise öğretmenlerimizin mesleki yeterliliklerini güncellemek ve arttırmak için standart öğretim programları yazılarak bu yıl pilot olarak uygulanacak  Siber Güvenlik ve Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı ders planlarının yazılması hedefleniyor.

Çalıştay ile amaçlanan “Siber Güvenlik” konusunda öğrenciler üzerinde farkındalık oluşturmak, temel seviyede güvenlik önlemlerini alabilmelerini sağlamak, dünyada yaşanan siber savaşın ülkemize olan etkileri ve bu alandaki uzman eksikliğine dikkat çekerek, öğrencilerin siber güvenlik alanında kariyer planlaması yapmasına olanak sağlamak.

Çalıştayın diğer bir amacı da sosyal medya hesapları üzerinde yaşanan mağduriyetlerin engellenmesi için bilinçlendirme eğitimleri yapmak. Çalıştay; dijital ayak izi, siber zorbalık, kişisel mahremiyetin korunması, siber ahlak ve teknoloji bağımlılığı konularında öğrencileri bilinçlendirerek, sosyal medyanın etkin ve doğru kullanımını öğrencilere öğretmeyi hedefliyor.

Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımının önemini daha önce belirtilmiş olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Yardımcısı Murat Altınöz, şöyle konuştu:

“ Biz de bu konuyla ilgili cidden sıkı bir çalışma yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımının ilk çalıştayında bizi akademisyenlerimiz bilgilendirdiler, daha derin bilgilere sahip olduk, daha fazla önemini anladık. Ama bununla yetinmemek ve yola devam etmek lazım. Yapacağımız işleri de biliyoruz inşallah bu çalıştayımız bunun ikinci adımı olacak. Artık program yazma sürecine başlıyoruz. Bu 2 çalıştay arasında akademisyenlerimiz ve öğretmenlerimiz bazı uzmanlık eğitimleri aldılar. Birinci çalışma olarak kendi ilçelerindeki, kendi bölgelerindeki öğretmenleri yetiştirerek farkındalık eğitimleri verilmesi, ikinci çalışma olarak da standart öğretmen eğitimi programlarının yazılması ve  program yazma süreci olarak en az 30 saatlik bir öğretmen yetiştirme eğitimi planlanıyor.”

20.yüzyılın son çeyreğinde ivme kazanan internet yayınının hızının artmasıyla birlikte, günümüzde bilgi iletişiminin arttığına ve bunun sonucu olarak bilişim teknolojileri alanında büyük sıçramalar yaşandığına değinerek sözlerine başlayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Özgür Karlıtepe; şöyle konuştu;

“ Günümüzde internet ağının kullanılabilindiği birçok cep telefonu, tablet, akıllı saatler ve benzeri cihazlar türemiş bulunmaktadır. Öyle ki henüz 2-3 yaşında alfabeyi daha bilmeyen çocuklara telefon, tablet gibi internet ağlarına katılabilen cihazlar alınmaya başlanmıştır. Henüz dünya tarihinde kısa bir döneme sahiplik yapmasına karşın bilişim sistemleri yediden yetmişe herkesin kullandığı ve zaruri bir ihtiyaç haline geldiği düşünülen bir gereksinim olmuştur. Özellikle web 1.0’dan web 2.0 ‘a geçişiyle birlikte çevrimiçi iletişim ve interaktivitenin artması, iletişimin adeta internete taşınmasını sağlamıştır. Chat odalarıyla başlayan forumlarla devam eden bu süreç Facebook ve twitter ile çağ atlamıştır. Mobil cihazlarının artması, akıllı telefonların ve internetin yaygınlaşması, sosyal ağlarda kullanıcı sayılarında büyük ivme kazanmasına neden olmuştur. Gün içerisinde zaman kısıtlaması olmadan aktif olarak kullanılan bu ağlar bireylerin iletişim kurma biçimlerini de değiştirmiştir.”

Özellikle Facebook, Twitter ve İnstagramın  yüz yüze iletişimin önüne geçecek kadar tehlikeli noktaya geldiğini belirten Şube Müdürü Karlıtepe, sözlerine şöyle devam etti:

“ Kendini rahatlıkla ifade etme noktasında kullanıcılara büyük avantajlar sağlayan bu ağlar, sanal iletişim olgusunun ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bireylerin sosyalleşme adı altında yüz yüze iletişimden uzaklaşarak, sosyal medya üzerinden kendilerini ifade etme süreçlerini, nefret söylemi, siber zorbalık, kıyaslama, kıskançlık, cyber stalking, şiddet görüntüleri, siber istismar gibi olumsuz sonuçları beraberinde getirmesi yanı sıra sosyalleşme ve iletişim, geliştirilmiş öğrenme fırsatı, içerik oluşturma ve geliştirme, takım oyunları ve iş birliği, farklı fikirleri keşfetme ve öğrenme, teknolojik becerileri artırma ile ilgili internet ve sosyal medya sitelerinde gençlerin çeşitli yollarla kendilerini güçlendirmesi ve geliştirmesi içinde bir dizi fayda sağlamıştır.”

Yaşamın internet ile bu ölçüde bütünleşik hale gelmesinin aynı ölçüde kişisel bilgileri de tehlikeye soktuğunu dile getiren Karlıtepe, şöyle konuştu:

“Benzer şekilde kamu kurumlarındaki veri tabanları ve gizli bilgilerden, enerji santrallerine, su dağıtım şebekelerinden iletişim ağları ve seyrü sefer sistemlerine kadar, birçok kamu kuruluş ve hizmetle internetin hızlı bir şekilde gelişmesiyle tehlike altına sokmuştur. İnternet kullanımının ve teknolojik gelişmelerin akıl almaz bir hızla ilerlediği günümüzde, her an kişisel bilgisayarlarda, kurumlarda yer alan bilgilere, banka hesaplarına ve yaşanılan ülke için hayati öneme sahip olan kritik alt yapılara karşı ciddi saldırı ve tehditleri de gündeme getirmeye başlamıştır. İnternet teknolojilerinin hızlıca geliştiği, IP’lerin versiyon atladığı, nesnelerin internetinin konuşulduğu, olayların saniyelerle ifade edilebilecek zaman dilimleri içerisinde meydana geldiği göz önünde bulundurulursa, etkin ve güçlü savunma sistemlerinin inşa edilmesi, farkındalık ve bilinç oluşturulmasının önemini ortaya çıkaracaktır.”

Siber tehditleri önlemenin veya en azından etkisini azaltmanın aynı zamanda bilinçli sosyal medya kullanımının sağlanmasının en etkili yollarından birinin de eğitim olduğunu vurgulayan Karlıtepe sözlerini şöyle tamamladı:

“ Gerek bireysel olarak kendimizi, gerekse kurumsal olarak personeli siber güvenlik ve sosyal medyanın etkin olarak kullanılması konusunda eğitmek ve son bilgilerle donatmak artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Özellikle gelişen teknoloji internet hızlarının ve bant genişliklerinin artması, çok sayıda kişiye internete girme, sosyal medyayı fazla kullanma imkânı sağlamaktadır. İlkokuldan başlayarak ortaöğretim müfredatlarına konu başlıkları olarak eklenmesinin, yeni yetişen bireylerin güvenli olarak internette nasıl gezebileceklerini, kişisel bilgilerini nasıl koruyabileceklerini, doğru ve güvenli araştırma yöntemlerinin her hangi bir olumsuzluk karşısında nasıl bir yol izlemeleri gerektiği hakkında bilgi sahibi yapacağı gibi, gençlerimizin geleceğin teknolojileri ve tehditlerine karşı bilinçlendirilmesi, ülke güvenliğinin sağlanmasına da katkı sağlayacaktır. Bu çalıştayın geleceğimizin teminatı gençlerimize fayda katacağı, müfredatlarda okutulmasının gelecek adına çok fayda sağlayacağı duygu ve temennisiyle bu programda emeği geçen herkesi kutluyor sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

 

Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı Çalıştayı-2’ de akademisyenler, öğretmenler ve uzman katılımcılar tarafından Bilinçli Sosyal Medya kullanımı, Siber Güvenliğe Giriş ve İleri Siber Güvenlik konularında olmak üzere 3 tane standart eğitim programı yazıldı. 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında her okul düzeyinden belirlenen pilot okullarda uygulanacak Siber Güvenlik ve Sosyal Meydanın Doğru Kullanımı konularında 6 haftalık örnek ders planları yazılarak çalıştay tamamlandı.

24-04-201819-04-201819-04-201819-04-201819-04-201825-04-201825-04-201825-04-201825-04-201825-04-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.