İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Sanat Akademisi

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Öğretmen Akademilerinden Sanat Akademisi, öğretmenlerin sanat konusundaki bilgi ve görgülerine katkı sağlamak için kuruldu. 
Sanat Akademisi

Kuramsal yönü ağır basan derslerle birlikte yapılacak atölye ziyaretleri ve İstanbul’a dair sanat ve kültür dolu geziler, akademinin pratik yönünü temsil etmektedir. Alanında duayen isimlerin tecrübe paylaşımlarıyla bezenen sanat akademisi sanatın farklı alanlarıyla öğretmenlerin karşısına çıkmaktadır. Resim, mimari, grafik-tasarım ve fotoğrafçılık, geleneksel sanatlar ve sinema gibi alanlarda derslerin olacağı sanat akademisi için seçilen mekân Sultanahmet’te yer alan tarihi Buhara Özbekler Tekkesi’dir.

Sanatın Boyutları

Sanat Akademisi, 22 hafta sürecek yolculuğuna ‘sanat nedir ve niçin sanat?’ başlığını taşıyan bir dersle başladı. Sanat tarihçisi İsmail Erdoğan’ın katkı sağladığı derste sanat üzerine yapılmış tanımların tahlili yapılarak sanatın ontolojisine dair sunum gerçekleşti. Akademiye giriş mahiyetindeki dersten sonra resim sanatının yaşayan duayen isimlerinden Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan hocayla sergisinin yer aldığı Şerefiye Sarnıcı’nda bir ders yapıldı. Hocanın eserlerinin yerinde göründüğü ve bizzat hocayla gezildiği ders soru-cevap yöntemiyle bir söyleşi havasında gerçekleşti.

Sergi ziyareti ve söyleşiden sonraki hafta, ressam Ahmet Güneştekin’in atölyesine ziyaret yapıldı. Batman’dan çıkarak Marlborough galerinin Türkiye’den temsil ettiği tek ressam olma imtiyazını elde etme serüvenini anlatan Güneştekin, resim sanatı ve sanatın bugününe dair öğretmenlerden gelen soruları da cevaplandırdı. 

Güneştekin Sanat Merkezi’ni ziyaret sonrası Türk resminin ekol oluşturan isimlerinden Üsküdar’lı Hoca Ali Rıza üzerine ressam Cemal Toy’la bir ders gerçekleşti. Hoca Ali Rıza ekolünün zamanımızdaki temsilcilerinden olan Cemal Toy, Hoca Ali Rıza ve talebelerinin resme bakışını ve kültürün bugüne taşınması ile ilgili mücadelesini ortaya koydu. Cemal Toy’un ardından  küratör Lütfi Şen konuğumuz oldu. 

Sergiler ve Küratörlük

Sergileme biçimleri ve tarihi üzerine ders veren Lütfi Şen açtığı sayısız sergiler üzerinden örnekler vererek tecrübe paylaşımında bulundu. Ayasofya’ya gezinin gerçekleştiği sonraki haftanın konuğu ise sanat tarihçisi İsmail Erdoğan’dı. Sanat ve medeniyet okuması şeklinde geçen gezide İstanbul’la Ayasofya’nın kader ortaklığına vurgu yapılıp kültür tarihimiz açısından önemi üzerinde duruldu. Akademinin mimarinin sınırlarına girdiği sonraki hafta konuk Dr. Şimşek Deniz oldu. Şehir ve mimari üzerine bir ders yapan Şimşek hoca kentsel dönüşümden restorasyona kadar geniş bir yelpazede dersini sundu. 

 Sanat Akademisinin serüveni Nisan sonuna kadar farklı konu ve konuklarla devam edecek.      

12-01-201912-01-201912-01-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.