İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"Sözlük Özgürlüktür" Projesi Kapsamında Mehmet Akif Ersoy’un Vefatının 81. Yıl Dönümü Yürüyüşü

"Sözlük Özgürlüktür" Projesi Kapsamında Mehmet Akif Ersoy’un Vefatının 81. Yıl Dönümü Yürüyüşü

İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Mehmet Akif Ersoy´un torunu Selma Argon, Sebilürreşad Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Bayhan, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, Millî Şair Mehmet Akif Ersoy´un vefatının 81. yılı dolayısıyla Beyazıt Meydan’ından Süleymaniye Camisi’ne  yürüyüş yaptı.

İstanbul´dan 15 okulun katıldığı yürüyüş, İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen "Sözlük Özgürlüktür" projesi kapsamında gerçekleştirildi.

Öğrencilerin, Ersoy´un şiirlerini ve İstiklal Marşı´nı söyleyerek devam ettirdiği, Beyazıt Camisi önünde başlayan yürüyüş Süleymaniye Camisi´nde sona erdi.

Süleymaniye Camisi avlusunda öğrenciler; Safahat’tan bölümleri, şiirleri, “Sözlük Özgürlüktür” Projesi kapsamında öğrendikleri beyitleri ve İstiklal Marşı’nı toplu bir şekilde okudular.

Anma programında konuşan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, şöyle konuştu:

“Merhum İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un anma programı münasebetiyle öğrencilerimize Safahat’ın içindeki kelimelerin ve kavramların anlamlarını öğreterek, etkinlik kapsamında çocuklarımızla beraber Beyazıt’tan buraya yürüyerek; Mehmet Akif Ersoy’un, İstiklal şairimizin cenazesinin öğrenciler tarafından nasıl sahiplendiğini göstermek ve bunun yanında Safahat’ta toplanmış kitaplardan biri olan ‘Süleymaniye Kürsüsünde’ isimli kitabın neye ithafen yazıldığını bizatihi görmelerini sağlamak maksadıyla bugün çeşitli okullardan öğrencilerimizle beraber buraya geldik.”

Yelkenci, Süleymaniye Camisi’nin  aynı Merhum Mehmet Akif Ersoy’un büyüklüğü gibi büyüklüğe sahip olduğunu, geçmişimizde Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan’ın yani büyük bir medeniyetin kurucularının ortak yapımı olduğunu söyledi.

Mehmet Akif Ersoy, o medeniyetin sonucunda doğmuş büyük bir şair ve biz de onun yolunda gidersek, böyle medeniyetler kurabiliriz diyen Yelkenci, “Bu vesileyle Kanuni Sultan Süleyman’ı, Mimar Sinan’ı ve Merhum Mehmet Akif Ersoy’u unutmayın.” dedi.

Proje Koordinatörü Asım Gültekin, 300 öğretmenin öğrencilerle birlikte her hafta "Safahat" üzerine ders işlediklerini ve derslerde öğrencilerin Mehmet Akif Ersoy´un yazdığı beyitleri ezberlediklerini belirterek, şunları söyledi:

"27 Aralık Mehmet Akif Ersoy´un ölüm yıl dönümü. Bugün ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde, müzakerelerimiz sonucu Ersoy´un tam da naaşının Beyazıt Camisi´nden kaçırılırcasına namazının kılınması söz konusuydu. Fakat o gün üniversite öğrencileri o cenazenin Mehmet Akif´e ait olduğunu anlayınca ona sahip çıkarak namazını kılıyorlar. Biz de öğrencilerle Akif´e sahip çıktığımızı ifade niyetiyle ´Beyazıt Camisi´nde buluşalım´ dedik."

Ersoy´un "Süleymaniye Kürsüsünde" adlı kitabından yola çıkarak yürüyüşün Süleymaniye Camisi´nde sona ermesini istediklerine dile getiren Gültekin, "Bizde Mehmet Akif´i anmak bugünle bitmeyecek. Her hafta Haziran´a kadar Safahat´tan okumalar yapmaya devam edeceğiz. Bizim temel mantığımız aslında eserlerle buluşmak. Yani sadece ´seviyoruz´ edebiyatı yapmayalım. Hakikaten okuyalım." dedi.

 28-12-201731-12-201728-12-201731-12-201728-12-201731-12-201728-12-201731-12-201731-12-201731-12-201728-12-2017

 

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.