İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Palyatif Eğitim Desteği

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde Evde Bakım Derneği ile palyatif eğitim desteği odaklı iki günlük seminer düzenlendi.
Palyatif Eğitim Desteği

Palyatif eğitim desteği; kendisinde veya ailesinde süregelen, hastalığı olan öğrencilerimize hastalık sürecinde eğitimlerini aksatmayacak akademik ve psiko-sosyal başta olmak üzere gerekli tedbirlerin alınarak eğitim desteğinin verilmesidir. Son yıllarda evde bakım hizmetlerinin, gereken standartlarda, ülkemiz geneline yaygınlaşması için birtakım adımlar atılıyor.  Nüfus ve kronik hastalıklardaki artış, yüksek orandaki özürlü nüfus ve diğer ihtiyaç sahipleri göz önünde bulundurulduğunda, evde bakım sisteminin kurulması için daha fazla çaba harcanması gerekmektedir.

Palyatif Bakım Ne Demektir?

Palyatif bakım,  görece yeni bir kavram olması nedeniyle konuyla ilgilenen pek çok kişi bugün bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi olamamaktadır. Birçok kişi için ise bu ilk defa karşılaştıkları bir konudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu kavramı ilk olarak 1989 yılında tanımlamıştır. 2002´de yapılan tanım ise şu şekildedir: "Palyatif bakım, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yolları ile arttıran bir yaklaşımdır.”

Çocuğun hasta olması sadece hasta olan çocuğu değil; ailesini de doğrudan etkilemektedir. Anne, baba ve kardeşleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülmektedir. Bu yüzden palyatif bakım konusundaki farkındalıkları artırmak gerekmektedir.  Hastalığın çocuk ve aile üzerindeki etkilerini en aza indirerek çocuğun uyum düzeyi ve yeteneklerine destek olmak, anne baba çocuk ilişkisini geliştirerek topluma uyumunu ve okul yaşantısını arttırmak için palyatif eğitim tedbirleri alınması elzemdir. Ailesinde ve kendisinde süreğen hastalığı olan öğrencilerimiz ile palyatif tedbirler üzerinde çalışmak büyük önem arz etmektedir.

Bu sebeple İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde Evde Bakım Derneği ile iki günlük seminer düzenlendi. Seminerleri birlikte organize ettiğimiz Evde Bakım Derneği Türkiye’de ulusal düzeyde evde bakım sisteminin gereken standartlarda kurulması ve geliştirilmesi amacıyla evde bakım hizmeti ile ilgili sağlık/sosyal meslek gruplarını, hasta ve yakınlarını, evde bakım hizmeti sunan kurum ve bu kurumlarda çalışanları bir araya getiren çok disiplinli bir sivil toplum kuruluşudur.

Seminer Konuları

18-19 Aralık tarihleri arasındaki etkinliğin açılış konuşmalarını İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ile Evde Bakım Derneği Başkanı Sayın Aynur Dik yaptı. Konuşmalarda evde bakımın tüm dünyada en verimli ve etkin bakım modeli olarak ön plana çıktığı üzerinde duruldu.  Seminerlerin ilk gününde Doç. Dr. Ayfer Aydın  “Dünyada Palyatif Bakım ve Modelleri”,  Dr. Orhan Polat Koç “Türkiye’ de Kamu ve Özel Palyatif Bakım Uygulamaları,  Sorunları ve Mevzuat” , Aynur Dik “Evde Palyatif Bakım Uygulamaları”, Doç. Dr. Fahriye Oflaz “Toplumun Palyatif Bakıma Yaklaşımı, Sorunları ve Farkındalık Çalışmaları”, Öğrt. Gör. Cihan Albay “Evde Bakım Hizmeti Alan Özel Eğitime Muhtaç Bireyler ve Aile İlişkileri”, Klinik Psikolog İzzet Kan “Onkoloji Hastalarında Yaşanan Palyatif Bakım Sorunları” başlıklı sunumlar yapıldı.

İkinci gün ise, Psikolog İzzet Kan “Palyatif Bakımın Psiko Sosyal Etkileri  (Hasta, Toplum ve Aile Açısından)”, Gizem Nur Artan “Palyatif Bakımda İnterdisipliner Yaklaşım”, Psikolog Tuğba Bozada “Yaşam Sonu ve Palyatif Bakımda Ailenin Desteklenmesinin Önemi”, Prof. Dr. Zuhal Bahar “Palyatif Bakımda Etik Yaklaşımlar”, Uzm. Fzyt. Caner Yılmaz “Palyatif Bakımda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yaklaşımları”  konuları anlatıldı.  Görüş ve önerilerle sona eren programın ikinci gününe İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Menderes Kaya ve Şube Müdürümüz Ömer Avcı da katıldı.

Eğitim Süreci Nasıl Devam Edecek?

Programda ayrıca ülkemiz şartlarına uygun evde bakım sisteminin oluşturulabilmesi için; sistem modeli, hizmet standartları, eğitim ve hizmet finansmanı alanlarında yapılacak çalışmalar tüm ilgili kurum ve paydaşların katılımı ile gerçekleştirilmesinin önemine değinildi. İki günlük eğitim önce RAM Rehberlik Bölüm Başkanlarına verildi sonra psikolojik danışmanlar kendi ilçelerinde görev yapan okul psikolojik danışmanlarını eğitecekler.  Böylece tüm okul psikolojik danışmanları bu eğitimi alarak kendi okullarında çalışan öğretmenlere ulaşacaklar. Disiplinlerarası şekilde hazırlanan materyal desteği ile tüm öğretmenlerimiz ülkemizde evde bakım ve evde sağlık hizmetleri kapsamına giren konuların bilinmesi, tanınması ve nasıl yaygınlaştırılacağı konularında donanımlı hâle gelecekler. 

 

20-12-201820-12-201820-12-201820-12-201820-12-201820-12-201820-12-201820-12-201820-12-201820-12-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.