İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Özel Öğrencilerden Özel Gösteri

10- 16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında, Özel Eğitim öğrencileri içerinde dans, müzik, tiyatro olan özel bir gösteri düzenledi.
Özel Öğrencilerden Özel Gösteri

Esenler ilçesi Prof Dr. Adem Baştürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen gösteriye İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Esenler İlçe Kaymakamı Hulusi Şahin bir çok öğrenci ve veliler katıldı.

“Engelsiz Eğitim Programı”

İl Millî Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği “Engelsiz Eğitim Programı” kapsamında gösteriler özel eğitim öğretim öğrencilerinden oluşan mehter takımının müzik dinletisi ile başladı.

Öğrenci ve velilere seslenen İl Millî Eğitim Müdürümüz Yelkenci, İnsana ait hiçbir şey bir hafta ve bir günde düzenlenen anma günleriyle değerlendirilemeyeceği belirterek “Engelli bireylerimizle ilgili bir husus olduğunda sadece onlara mahsus edilmiş bir haftayla idrak etmek mümkün değil.”dedi.

Dünyada engellilere yönelik ikinci okulu II. Abdülhamit döneminde; sağır ve dilsizler okulunu açarak engellilerin eğitimine önem veren ilk ülkelerden biri olduğumuzu anımsatan Yelkenci, “bundan yaklaşık 10 yıl öncesine kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın konuya verdiği önem doğrultusundaki talimatlarına kadar ülkemizde maalesef bu konuyla ilgili ciddi bir mesafe kat edilemedi.” şeklinde konuştu.

Hükümetlerin Eylem Planları ve Bakanlığımızın Stratejik Planı

Yelkenci, buradan çıkartılan dersle bu alanda daha hızlı ve etkili çalışmak zorunda olduklarını daima kendilerine hatırlattıklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Son yıllarda bu konunun hükümetlerin eylem planlarında yer alması bakanlığımızın stratejik planında çok büyük yer tutması ve bunlar doğrultusunda yapılan icraatlar neticesinde engelli eğitimi ülkemizde ciddi anlamda gelişti. İstanbul’da da buna paralel olarak artık ciddi rakamlarla engelli eğitimi vermekteyiz. İstanbul’da engellilere yönelik olarak verilen eğitimden istifade eden toplam 56 bin 600 öğrencimiz var. Bunların 8 bin 991 özel eğitim okullarında, 10 bin 551 özel eğitim sınıflarında, 2 bin 798 özel meslek eğitim merkezlerinde ve 36 bin 500 kaynaştırma öğrencisi olarak bizim normal okullarımızda eğitimlerini almaktadırlar.”

Özel alanı belirlenmiş ve engel alanına göre eğitim veren okulların sayısında İstanbul genelinde ciddi artışların meydana geldiğini anlatan Yelkenci, “Sadece işitme görme ya da çoklu engellilere hizmet veren hatta hizmet kazandıran okullarımızın sayısı geçen yıldan bu yana ciddi anlamda artmış durumda. Özellikle bağışçılarımızın bu konuya önem vermeleri bu alanda elimizi güçlendiren bir katkı olarak karşımızda durmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.         

Liderlik ve Farkındalık

Yelkenci, özel eğitim alanında nereden başlayıp nasıl devam etmeliyiz,  sorularına geldiğimizde ise liderlik ve farkındalığın çok önemli olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

“Bu farkındalığı oluşturmak için sadece şu örneği anmak istiyorum: İstanbul Gençlik Festivalinde, Millî Eğitim Müdürlüğü olarak bizim de stantlarımız vardı. İnternet tabanlı eğitim modülünü tanıtan Buse isimli özel eğitim öğrencimiz Sayın Cumhurbaşkanımızla uzun süre birlikte vakit geçirdiler. İşte bir ülkenin Cumhurbaşkanı bunu yapıyorsa bu konuya bizlerin el atmaması mümkün değildir. Orda Cumhurbaşkanımızın talimatlarının hassasiyetini düşünecek olursak Cumhurbaşkanımıza bu konuda ne kadar çok teşekkür etsek azdır diye düşünüyorum.”

Bakış Farkı Her Şeyi Değiştirir

Engelli bireylerin kendilerinin geliştiği alanlarda bizlerin engelli konumuna düştüğümüzü belirten Yelkenci sözlerini şöyle tamamladı:

“Görme yeteneğini kaybetmiş kişinin duyma yeteneğinin çok geliştiğini, tercüme becerisini kaybetmiş bir bireyin görme yetisinin ne kadar geliştiğini biliyoruz. Onların geliştiği alanlarda bizler engelli konuma düşüyoruz. Bu meseleye böyle bakarsak doğru bir giriş yapmış olacağımızı düşünüyorum. Zihin dünyalarında neler hissettiklerini anlamayacağımızı bir tarafa koyarsak aslında meseleyi tam olarak doğru bakamayacağımızı ancak doğru bakmaya yaklaşabileceğimizi bilmemiz gerekir. İnsanlığımızın kemale erebilmesi için meseleye onların ihtiyacından çok kendi ihtiyacımız açısından bakmamız gerektiğini düşüyorum.”

Gönül Adımı

Esenler Kaymakamı Şahin ise İstanbul da engelliye hizmet anlamında çok güzel işler yapıldığını vurgulayarak “Artık uzmanlaşmış okullarımızı arttırmamız lazım. Otistikler için ayrı, bedensel engelliler için ayrı okullar yapmamız lazım. İstanbul’da bu çeşitliliği sağlamamız lazım, bunun için çaba göstermeliyiz. Bizim vazifemiz engelli ailelere her türlü desteği vererek ailelerimizin yükünü azaltarak, bir kısmını almamız lazım. Bu konudaki çabalarımız devam ediyor. Engelli kardeşlerimize sahip çıkmamız gerekir. Eğer biz bir adım atarsak inanıyorum ki onlar gönül adımı ile on adım atacaktır. “ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından özel eğitim öğrencileri hazırladıkları gösterileri sergilediler. İl Millî Eğitim Müdürü Yelkenci, program sonunda özel eğitim öğrencilerin hazırladığı çalışmaların sunulduğu stantları gezerek hatıra fotoğrafı çektirdi.  

 11-05-201711-05-201717-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-2017

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.