Mesleki ve teknik ortaöğretimi güçlendirirken diğer taraftan bu deneyim ve birikimi özel eğitim alanına da taşımak ve özel eğitim öğrencilerimize sunulan mesleki eğitim imkânlarını arttırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılıyor. Millî Eğitim Bakanlığımızın özel eğitim öğrencilerinin meslek okullarına erişimini kolaylaştırmak için sürdürdüğü çalışmalar arasında özel eğitim meslek okulları önemli bir yer tutuyor.
Özel Eğitim Meslek Okulları
Özel eğitim meslek okullarında 18 farklı alanda mesleki eğitim veriliyor. Öğrenciler, bilişim teknolojileri, büro yönetimi, el sanatları teknolojisi, gıda teknolojisi, giyim üretim teknolojisi, güzellik ve saç bakım hizmetleri, inşaat teknolojisi, kimya teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri, matbaa teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekân tasarımı, motorlu araçlar teknolojisi, seramik ve cam teknolojisi, tarım teknolojisi, tekstil teknolojisi, tesisat teknolojisi, iklimlendirme ve yiyecek içecek hizmetleri alanlarında eğitim alarak istihdama katılıyor. Özel gençleri istihdama katarak kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak açısından özel eğitim meslek okullarındaki sürecin tüm boyutlarıyla iyileştirilmesi gerekiyor.
İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Bahçelievler Kazım Beyaz Özel Eğitim Meslek Okulunu ziyaret etti. Okulumuzla ilgili yapılan toplantıya Özel Eğitin Şube Müdürümüz Sayın Eyüp Balyemez, Bahçelievler İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Emin Çıkrıkçı, okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz katıldı. Kazım Beyaz Özel Eğitim Meslek Okulunda öğrencilerimiz el sanatları, tekstil teknolojisi, yiyecek içecek hizmetleri, metal teknolojileri, büro yönetimi, bilişim teknolojileri ve matbaa teknolojisi alanında eğitim görüyorlar.
Başka Gözle Bakmak
Konuşmasının başında özel çocuklarımız için farkındalık oluşturmanın önemine değinen Yazıcı "Öncelikle bayramınız kutlu olsun. Engelli çocuklarımız başta olmak üzere genel olarak engelli bütün insanlarımız için bir duyarlılık oluşturması bakımından önem teşkil eden Engelliler Haftası'nda bizler de çevirim içi etkinlikler yapıyoruz. Ama bayramda olduğu gibi bütün etkinlikleri maalesef uzaktan yapıyoruz. Zira çocuklarımızla göz göze gelemediğimiz her etkinlik bizim için eksik aslında. Daha çok yan yana yüz yüze gelebileceğimiz etkinlikleri önemsiyoruz. Bugün bu sebeple sizinle olmak istedim. Bunun için ev sahipliğinizden ötürü hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim." şeklinde konuştu.
Salgın sürecinin eğitime etkisine dikkat çeken Yazıcı özel meslek okullarının sayısının artırılması için çalışmalar yapıldığını belirterek "Yüz yüze eğitimi belli sınıflar veya düzeyler itibarıyla yürütmemize imkân verildi. Bunlar içinde gerçekten hiç ötelenemeyecek olan eğitimlerden biri özel eğitimdi. Özel eğitim anaokulları da olmak üzere özel eğitimdeki bütün çocuklarımız bu sürece dâhil oldular. Ben özellikle sizlerin varsa bana iletmek istedikleriniz, birlikte üzerinde çalışacağımız herhangi bir konu varsa onları öğrenmek isterim. Bana iletmek istediğiniz bir sorun varsa dinlemek isterim. Ayrıca bir öneri veya düşünce olabilir. Paylaşırsanız çok sevinirim. Özel eğitim öğrencilerimize sunduğumuz mesleki eğitim imkânlarını arttırmak istiyoruz. Her zaman söylemekte fayda var, yani bir başka gözle bakmak özellikle sorunu bizzat yaşayanların gözüyle bakmak çok kıymetli." ifadelerini kullandı.
Toplantıda özel eğitim meslek okulunun fiziki altyapısı, donanım ve materyal ihtiyaçları, öğrencilerin erişilebilirliğine uygun mekânlar, onların atölyelerde uygulama yapmaları yoluyla mesleki yeterliliklerini artırmak, ders kitapları, spor alanları başta olmak çeşitli konularda yapılabilecekler üzerinde okulumuz öğretmenleriyle görüş alışverişinde bulunuldu.