Çevrim içi gerçekleştirilen zirvenin açılışında konuşan İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Menderes Kaya, otizmin erken yaşta teşhis edilebilen nörolojik bir durum olduğunu anlattı. Otizmli çocukların, teşhisin ardından özel eğitim çalışmalarına erken başlamasının önemini vurgulayan Kaya "İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde özel eğitim hizmetlerinin nitelik ve kalitesinin artırılması amaçlanmıştır." dedi.
Salgın döneminde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yönlendirilmeleri doğrultusunda yayınlar hazırlandığını, öğrencilerin evde de eğitimlerine devam etmeleri için kaynak oluşturulduğunu anlatan Menderes Kaya, bu kaynakların öğretmenler ve ailelere gönderildiğini söyledi.
2023 Eğitim Vizyonu Doğrultusunda Farkındalık Seminerleri
Şu an özel eğitim sınıflarının yüz yüze eğitim aldıklarına değinen Kaya, öğrencilerin maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak eğitimlerine devam ettiğini anlattı. Veli Akademileri Projesi ile velilere çevrim içi olarak özel eğitim konularında eğitimler verildiğini de vurgulayan Kaya, şöyle konuştu:
"2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda özellikle kaynaştırma ve bütünleştirme ortamlarına dikkati çekiyoruz. Ailelerimiz ve öğrencilere farkındalık seminerleri planlıyoruz. Salgın döneminde bu çalışmalar çevrim içi eğitim araçlarıyla devam ediyor. Millî Eğitim Müdürlüğü olarak, otizmli olan ve özel eğitime ihtiyaç duyan tüm öğrencilerimizi ev ortamında erken çocukluktan yetişkinliğe dek gelişimlerini desteklemeyi amaç ediniyoruz. Otizm Zirvesi de bu amaçlarımızın gerçekleşmesi yönünde bize verilen en önemli katkıdır."
Menderes Kaya, hazırlanan kamu spotuyla da otizmin erken belirtilerine dikkati çekmeyi hedeflediklerini, erken tanının hayat kurtardığını bildirdi. Otizmde sürecin erken başlamasının olumsuz etkileri de en aza indireceğini belirten Kaya "Biz veya siz olmadan sorunları çözemeyiz. Hep birlikte bu sorunlara dokunursak otizmin olumsuz etkilerini yok eder ve öğrencilerimizin gülüşlerine ışık oluruz." ifadelerini kullandı.
Ailelerin Bilinçlenmesi
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Hasan Gökçeoğlu da otizmli bireylerin iyi bir eğitimle normal insanlar kadar ve hatta daha üstün başarılar gösterebileceklerini söyledi.
Otizmli çocukların değerlendirilmesi sürecinde etkili olan Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu'nu (ÇÖZGER) aktaran Gökçeoğlu, salgın döneminde rapor hazırlanmasıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını, ilerleyen zamanlarda hastaların randevu sistemiyle çağrılmasını sağlayacak bir yazılımı hayata geçirmeyi istediklerini anlattı.
Cuma namazında otizmli çocuklarla ilgili hutbe dinlediğini ve çok memnun kaldığını dile getiren Gökçeoğlu, sorunlara hem sağlık hem eğitim hem de dinî yönden yaklaşılarak ailelerin bilinçlenmesi açısından her türlü desteğin verildiğini söyledi.
Gökçeoğlu, Üsküdar Otizm Merkezine değinerek "Riskli çocuklar için hastaneden randevu alınması, tanı, tedavi ve kontrol süreçlerinin takip edilmesi amacıyla müdürlük tarafından oluşturulan tanılama ve takip kurumsal portal uygulaması da hayata geçirildi." dedi.
Açılışın ardından iki gün boyunca devam eden oturumlarda otizmin çeşitli boyutları detaylı bir şekilde konuşuldu.