Günümüzde örgün eğitim kurumlarını ve bu kurumlarda geçirilen zamanı aşan öğrenme talebi doğmaktadır. Hayat boyu öğrenmenin bir kavram, yapı, süreç ve sistem olarak yeniden yapılandırılarak toplumsal yaygınlığının artırılması, daha önce hiç olmadığı kadar önemli bir hâle gelmiştir.
Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyon Belgesi ışığında kurumsal iş birliğiyle hayata geçirilen Öğrenen Mahalle Projesi hayat boyu öğrenme faaliyetlerine erişimi artıracağı gibi eğitimde dönüşümün birlikte, akıl ve hayal gücüyle yaratılabileceğini ortaya koyuyor.
Hayat Boyu Öğrenme Merkezleri
Bu çerçevede İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün hazırladığı Öğrenen Mahalle Projesi 39 ilçede 909 mahallede uygulanacak. Proje kapsamındaki mahallerde eğitim ortamı ve ulaşımı uygun birer okul belirlenerek hayat boyu öğrenme merkezi hâline getirilecek. İlçe halk eğitim merkezleri ile eşgüdümlü bir şekilde uygulanacak proje ile hayat boyu öğrenme süreçlerine yönelik farkındalık artırılacak.
Öğrenen Mahalle Projesinin tanıtımı Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yarın saat 11.00'de yapılacak. Tanıtım programına Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürümüz Sayın Yusuf Büyük, İstanbul Valimiz Sayın Ali Yerlikaya, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, yöneticiler, eğitim yöneticilerimiz, muhtarlar, öğretmenlerimiz, kursiyerler ve basın mensupları katılacak.
Eğitim, Kültür ve Yaşam
Öğrenen Mahalle Projesi kapsamında kişilerin ilgi, istek ve ihtiyaçları doğrultusunda kurslar açılacak, eğitim etkinlikleri düzenlenecek. Yaş itibarıyla örgün eğitim kapsamı dışında kalmış bireylere yönelik temel beceri eğitimleri verilecek. Mahalle halkının sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimi desteklenecek.
Erken çocukluk, çocukluk ve ergenlik dönemine ilişkin, ebeveynlere yönelik destek eğitim programları güncellenerek yaygınlaştırılacak.
Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamında belge almak isteyen adayların mesleki yeterlilik belgesi veren kuruluşlara erişimi kolaylaştırılacak. Kursiyerlerin kültür alışverişinde bulunmaları ve sosyalleşmeleri sağlanarak birlikte yaşama kültürü geliştirilecek. Hayat boyu öğrenmedeki iyi örneklerin ve özgün uygulamaların fark edilip paylaşılmasına destek olunacak.
Millî Eğitim Bakanlığımız bünyesinde yürütülen hayat boyu öğrenme ve yaygın eğitim sürecindeki sertifikaların belli standartlara bağlı olarak tanınırlığı artırılacak. Hayat boyu öğrenme süreçlerinde farklı hedef kitlelere ulaşmak ve öğrenmeye erişimi artırabilmek için gerekli dijital araçlardan yararlanılacak.
Öğrenen Mahalle Ezber Bozacak
Proje yaş ayrımı gözetmeksizin mahallenin tüm bireylerine hitap eden, herkesin becerilerini geliştirebileceği öğrenme alanları oluşturmayı hedefliyor.
Mahalle sakinleri, öğrenci, okul ve aile iş birliği ile okul bahçelerinin zenginleştirilmesine yönelik faaliyetler düzenlenecek. Çocuk ve gençler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yönelik her türlü bağımlılıkla mücadeleye ilişkin farkındalık eğitimleri yaygınlaştırılacak.
Zamanın ruhunu yakalamak için 21. yüzyıl becerileri arasında yer alan çoklu okuryazarlıklara (dijital, finansal, sağlık, enerji, ekoloji ve sosyal medya gibi vb.) ilişkin farkındalık ve beceri eğitimleri düzenlenecek.