İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Müzik Kültürümüz Hayatın Merkezinde

Türk Müziğini Destekleme Projesi kapsamında Cemal Reşit Rey Konser salonunda bir seminer ve konser verildi.
 Müzik Kültürümüz Hayatın Merkezinde

Günümüz eğitim sisteminde müzik, resim gibi sanat derslerinin çocuklara özellikleriyle anlatılmasıyla onların ufuklarının daha çok gelişeceği açık. Çünkü insan bir sanat dalıyla uğraştığında hayata bakış açısı esaslı bir şekilde değişir. 

Millî Eğitim Bakanlığımız, 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda öğretmen ve öğrencilerimize Türk müziğini ve enstrümanlarını tanıtmak için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Böylece müziğin dolayısıyla da sanatın eğitimin önemli bir parçası olması sağlanıyor. Bu çerçevede hayata geçirilen Türk Müziğini Destekleme ve Destekleme Projesi oldukça önemli.

Türk Müziğini Yakından Tanımak

Projenin hikâyesi şöyle: Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu Sanatçısı Aylin Şengün Taşçı kendi imkânları ile bir süredir İstanbul'daki okullarda Türk müziğini tanıtma etkinlikleri kapsamında seminerler vermekteydi. 

Millî Eğitim Bakanlığımızca çok beğenilen seminerlerin yaygınlaştırılarak özellikle kültürel imkânlardan yoksun bölgelerde bulunan Türk müziğine erişim anlamında dezavantajlı konumda olan öğrencilerden ve öğretmenlerden başlayarak tanıtım faaliyetlerinin yapılmasının son derece yararlı olacağı değerlendirildi.

 Ardından öğretmen ve öğrencilere Türk müziğini yakından tanıtmak, tarihsel ve kültürel boyutunu aktarmak, geleneksel müzik aletlerini tanıtarak, gençlerimizin bu aletlerle temasını sağlamak için bir dizi çalışma yapılması kararlaştırıldı. 

Türk müziğine, çağın gerektirdiği imkânlar aracılığıyla ilginin arttırılması amacıyla İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu Sanatçısı Sayın Aylin Şengün Taşçı ve ekibinin katılımıyla Türk Müziğini Tanıtma ve Destekleme Projesi hazırlandı. Proje kapsamındaki seminler tüm hızıyla devam ediyor. 

Seminerler, öğrencilerin Türk müziğini tanımalarını, müziğe ilgileri varsa keşfetmeleri için fırsat oluşturulması ve yetenekli öğrencilerin güzel sanatlar liselerine kazandırılması amaçlıyor. İki yıl sürecek proje ile Türkiye'nin her bir köşesinden binlerce öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. 

Projenin tanıtımı kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonunda bir seminer ve konser verildi.  Programa Kültür ve Turizm Bakanlığı Ses Sanatçısı Sayın Dr. Aylin Şengün Taşçı, Millî Eğitim Bakanımızın eşi Sayın Rana Selçuk ve Millî Eğitim Bakan Yardımcımızın eşi Sayın Nebahat Özer, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Sadece Eğlence Değil

Üsküdar Kısıklı Şehit Hüseyin Dalkılıç Ortaokulu Korosu öğrencilerimizin Nurcan Betül Arısoy yönetiminde semineri renklendirdiği programda, Millî Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'un eşi Rana Selçuk yaptığı konuşmada, "Salonun dolu olması beni kültürümüz ve müziğimiz açısından çok heyecanlandırdı ve ümitlendirdi. Bugün burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Öğrencilerimize bir nebze de olsa hayatlarında farklı pencereler açmak için bu projeye destek olmak çok önemli. Onlar kültürümüzü tanısınlar. Diğer kültürlere entegre etsinler. Bestecilerimizin, enstrümanlarımızın farkında olsunlar. Daha da önemlisi içlerinde onlara karşı duydukları aşk varsa bunu fark etsinler. Öğrencilerimize dokunduğumuz, öğrencilerimize müziğin sadece bir eğlence aracı değil, kültürümüzün bir parçası olduğunu ve tüm duygularımızı müzikle ifade edebileceğimizi anlattığımız için çok mutluyum." diyerek programa katılarak projeye destek sunan herkese teşekkür etti. 

Hem Seminer Hem Müzik Dinletisi

Rana Selçuk'un konuşmasının ardından Bakanlığımız himayesinde başlatılan, Türk Müziğini Tanıtma ve Destekleme Projesi oldukça farklı bir şekilde tanıtıldı.  Türk müziğinin hayatının merkezinde olduğunu belirten Aylin Şengün Taşçı, genç neslin Türk müziğine karşı yabancılaşmasının aşılması için yola çıktıklarını kaydetti. Taşçı, bu yüzden öğrencilere Türk müziğini örneklerle anlattığını ve bunun büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Taşçı, sunumunda Türk müziğinin geçirdiği aşamaları geçmişten günümüze, gençlerin ilgisini çekecek şekilde dönemsel anekdotlarla anlattı, ama bununla yetinilmedi geleneksel enstrümanlarla örnekler sunularak kulakların pası silindi. Müziğimizin tarihsel boyutunu aktarmanın yanı sıra geleneksel enstrümanlarımız tanıtıldı, ninnilerimizden mehter müziğimize, tasavvuf müziğimizden Osmanlı sultanlarının bestelerine, unutulmayan bestekârlarımızın eserlerine ulaşan geniş bir çerçevede dinletiler yapıldı.

Ney, kanun, keman, tanbur, ritm sazları, udlar eşliğindeki seminerde zaman zaman öğrencilerin enstrümanlara temas etmesi sağlandı.  Konular, öğrencilerin dikkatini çekecek şekilde ilgi çekici örneklerle anlatıldı, seslendirilen eserlerin bazılarının hikâyeleri anlatıldı. En eski Türk çalgısı kopuzdan, günümüze kadar kullanılan müzik aletlerini tanıtıldı.  Kindi, Farabi, İbni Sina'dan Sadettin Kaynak ve Münir Nurettin Selçuk'a kadar Türk müziğine gönül vermiş sanatçılar ve hayat hikâyeleri hakkında bilgiler verildi.  

Osmanlı dönemindeki padişahların ve Enderun eğitiminin sadece fizik, kimya ve matematik gibi bilişsel derslerle sınırlı olmadığına dikkat çeken Taşçı, öğrencilerin aynı zamanda iyi bir hattat, iyi bir müzisyen olmak gibi vasıflarla donatıldığı üzerinde durdu. Taşçı, seminer boyunca öğrencilerin diliyle konuşup onlara Türk müziğinin tarihsel yolculuğunu ilgi çekici örneklerle anlattı. Sadettin Kaynak'ın "Muhabbet Bağı" adlı eserini peygamberimizi rüyasında gördüğü bir gecenin sabahında bestelediğini aktardı. Mehter Marşı'nın ünlü besteci Mozart'a nasıl ilham verdiği başta olmak üzere müzik tarihinden akılda kalıcı örneklerle süslenen seminerde ayrıca Aylin Şengün Taşçı şarkılar söyledi.

Müziğin sadece eğlence değil, bir kültür ürünü olduğunu fark ettiren program günün anısına toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. 

27-05-201927-05-201927-05-201927-05-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.