İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Müze Eğitim Programı

Her ilçemizden öğretmenlerimizin katıldığı Müze Eğitim Programının teorik ve uygulama kısmı tamamlandı.
Müze Eğitim Programı

Müzeler, kültür ve bilim tarihine ait eserleri toplayıp, koruma, sergileme işlevini yerine getirirken; yayınları, hazırladıkları eğitim programları, sanatsal ve kültürel etkinlikleri ile toplumun eğitimine katkıda bulunmaktadır. Bilgi edinmenin en zevkli yollarından biri olan müzeler, çocuklarda yaratıcı ve yorumlayıcı düşünceyi geliştiren yeni bir alan olarak bugün birçok ülkede okul eğitiminin ayrılmaz bir parçası kabul ediliyor.

Keşfetme Ortamı

Müzede eğitim eserleri gözlemleme, keşfetme ortamı yaratıyor. Ayrıca eleştirel düşünme ve tartışmaya imkân veren soru-cevap, yazı, çizim, drama, serbest resim ve ebru çalışmaları gibi etkinliklerle çok renkli hâle gelebiliyor.

Bu düşünceden hareketle Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında “Ortaöğretimde Müze Eğitimi İş Birliği Protokolü” imzalandı. Akabinde ise İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzle İl Kültür Turizm Müdürlüğü arasında eğitimin ve kültürel alanın imkânlarının yeni nesillerimize sunulması amacıyla ek bir protokol hazırlandı.

“Ortaöğretimde Müze Eğitimi İş Birliği Protokolü” ile Millî Eğitim Bakanlığında görev yapan öğretmenlerin müze ve ören yerlerine ücretsiz girişleri mümkün olacak, ayrıca müzelerde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yapılabilmesi için eğitim ortamları düzenlenecek. Daha sonra ise ortaöğretim kurumlarına seçmeli ders olarak “Müze Eğitimi” dersi konulacak, bu dersin uygulamalarının müze ve ören yerlerinde yapılması sağlanacak.

Müzede Eğitim Projesi geliştirilerek tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda iki gün boyunca her ilçemizden öğretmenlerimizin katıldığı Müze Eğitim Programı uygulandı. Programın teorik eğitimi İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesinde verildi. Müze eğitmenliği ile öğretmenlerin, müze eğitiminde kullanacakları yeni yöntemler hakkında bilgilenmeleri, müze gezisi eğitsel planı hazırlayabilmeleri, müzelerde eğitime dair olumlu tutum ve özgüven geliştirebilmeleri bekleniyor.

Ayrıca öğretmenlerimizin 2023 Vizyonu çerçevesinde okul ve çevre şartları, öğrenci seviyesi vb. durumları da göz önünde bulundurarak müze odaklı yeni etkinlikler tasarlaması hedefleniyor.

Çok Yönlü ve Etkili Öğrenme Ortamları

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın konuşmasıyla başlayan proje eğitimi Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer’in “Müzelerin Önemi ve Eğitim” başlıklı sunumuyla devam etti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümünden Prof. Dr. Fethiye Erbay “Müzede İletişim”, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesinden Doç. Dr. Kadriye Tezcan Akmehmet, “Müzelerde Eğitim Uygulamaları”, Ayasofya Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Ayşe Erdoğdu ile Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal “Müzelerimiz ve Eğitimdeki Yeri”  konularını anlattılar.

Müzelerin, birer uygulama laboratuvarı işlevine dönüştürülerek, eğitim süreci içerisinde öğrenme ve öğretme etkinlikleri için çok yönlü ve etkili öğrenme ortamları olarak kullanılmalarını ve öğrencilerin yeni beceriler edinmelerini amaçlayan Müze Eğitim Programının uygulama kısmı ise müzelerde yapıldı.

Bu kapsamda ilkokul öğretmenleri Arkeoloji Müzesi EŞEM ile İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesini;  ortaokul öğretmenleri Topkapı Sarayı Müzesi ile Ayasofya Müzesini; lise öğretmenleri ise Ayasofya Müzesi ile Türk İslam Eserleri Müzesini ziyaret ettiler. Bu sayede öğretmenlerimiz hem müzede eğitim çerçevesinde edindikleri bilgilerini uygulama fırsatı yakaladılar hem de müze eğitmenliği ile ilgili farklı bir perspektif kazandılar.

17-01-201917-01-201917-01-201917-01-201917-01-201917-01-201917-01-201917-01-201917-01-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.