İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MÜSİAD Perakende ve Pazarlama Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Açıldı

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğüyle MÜSİAD arasında imzalanan protokol çerçevesinde MÜSİAD Perakende ve Pazarlama Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tematik meslek lisesi olarak açıldı.
MÜSİAD Perakende ve Pazarlama Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Açıldı

Açılışa; İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar İlçe Millî Eğitim Müdürü Sinan Aydın katıldı.

İstanbul’a göreve geldiği günden bu yana çeşitli sektör temsilcileri, odalar, vakıflar ve derneklerle biraya geldiğinde mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi konusunda birkaç hususu ve yaşadıkları sıkıntıları özellikle belirttiklerini dile getiren İstanbul Millî Eğitim Müdürü Yelkenci sözlerine şöyle başladı:

“Sıkıntılardan bir tanesi mesleki ve teknik eğitim liselerimizde çok alan olduğu ve bu alanlarda yoğunlaşmakta zorlandıklarını ifade ediyorlardı. Bunun yanında öğretmenlerimizin okullarımıza istihdamında zorlanıldığını ifade ediyorlardı. Yine bir başka şikayetleri müfredatlarının çok eski ve zamanı geçmiş müfredatlar olarak karşımızda durduğunu söylüyorlardı. Bir başkası öğrencilerin meslek liselerine alımıyla ilgili aslında doğru noktayı bulamamış olduğunu söylüyorlardı. Yani Mücevherciler odası başkanı şunu söylüyordu bana, 500 puan alan öğrenci değil altını alıp işleyerek istediği gibi eğip bükecek öğrenciler lazım. Sektörün bu istekleri ve taleplerini bir tarafa koyduğumuzda ve bizim benden önce başlamış olan okul sanayicilik işbirliği İstanbul Modeli projesini de bir tarafa koyduğumuzda, bir şeyin bunları eşlettirmede önemli adım olduğu fakat bunları eşleştirmede sıkıntı olduğunu gördük. Ve dedik ki bu işin çözümü böyle bir tarihte tematik meslek liseleridir. Nedir Tematik Meslek Liseleri? Kısaca müfredatını Milli Eğitim Bakanlığı, sektör ve gerektiğinde tüm mercilerin beraber yaptığı ve ihtiyaca göre esnek olan ve ihtiyaca göre hemen belirlenecek bir müfredatın yapılmış olması gerekiyordu.”

İkinci sıkıntının öğretmenlerimizin o alanla ilgili öğretmenlerimizin o okulda istihdam edilmeleri gerektiğini vurgulayan Yelkenci sözlerine şöyle devam etti:

Tematik Meslek Liselerine Beceriyle Öğrenci Alımı

“Hatta ve hatta size mücevheratçılıktan örnek verdim oradan devam edeyim. Kapalı çarşıdaki yüz yılların geleneğini biriktirerek usta olmuş kişiyi, usta öğretici olarak okullarda görevlendirmemiz ve o geleneği okullarımızda yaşatabilmemiz gerekiyor. Üçüncü olarak öğrencinin alımı sınav sistemiyle yapılıyor idi. Burada işin içine beceri ve yeteneği de katmamız gerekiyor idi.  Tematik meslek liselerinde beceri ve yetenek ile ilgili sınavları koyarak şimdilik %30 şeklinde ağırlandırarak gerçi orta öğretim öğrenci alım sistemi değişecek ama beceriyle öğrenci alım işi Tematik Meslek Liselerinde devam edecek. Bu şekilde çizdiğimiz bir alanda bir de Tematik Meslek Liseleri’nde değil  başka alanlarda emek sarf ederek oralarda vakit kaybetmesin bir alana yoğunlaşsın ve bunun sonucunda da Tematik Meslek Liselerimiz tek  alan olsun dedik. Burada olduğu gibi perakende ve pazarlama alanı. Bakanlığımıza bunu sunduğumuzda Bakanlığımız aldı ve Bakanlığın projesi haline getirdi”

Türkiye genelinde 19, İstanbul’da da 7 tane Tematik Meslek Lisesi Hizmette

Bugün itibariyle Türkiye genelinde 19 Tematik Meslek Lisesi, İstanbul’da da 7 tane Tematik Meslek Lisesi’nin hizmete başladığını belirten Yelkenci, “İstanbul’da tematik meslek liselerinde ayakkabıcılık, kuyumculuk, plastik, metal, cam, perakende ve pazarlama gibi alanlarda hizmet veren Tematik Meslek Liselerimiz var. İlerleyen yıllarda  farklı alanlarda  da olacak “ dedi.

Tematik Meslek Liseleri projemizin sonucunda ne bekliyoruz?

Amaçladıkları birkaç noktanın altını çizmek istediğini belirten Yelkenci,“ Tematik Meslek Liseleri projemizin sonucunda ne bekliyoruz? Sektörden beklentilerimiz var. Yani sektörün bizden beklentilerine karşılıklı olarak biz bu projeyi ortaya koyarken sektöre de diyoruz ki biz sizin gibi hızlı bir şekilde alandaki bilgiye ve teknolojiye ulaşamayız. Bunu bize hızlı bir şekilde getirin öğrencimizin ayağına getirin okulumuza getirin işte buradaki mağazalarımız gibi” dedi.

Sektörün deneyimine biz bakanlık olarak sahip değiliz böyle bir şey olması beklenemez mümkünde değil. Öyleyse siz sahip olduğunuz deneyimi bizim okullarımıza getirin diyen Yelkenci sözlerini şöyle tamamladı:

Alan Seçiminde Kriterlerimiz

“Tematik Meslek Lisesi açtığımız bu konuda işbirliği, proje yaptığımız dernek, vakıf, oda ya da sektör neyse onlardan beklentilerimiz şu: % 100 istihdam. Tematik meslek liselerimizden mezun olan öğrencilerimizin %100 istihdamını istiyoruz, bekliyoruz. Bu şekilde bu anlaşmaları yapıyoruz. Bazı sektörler üniversiteyi de hedefliyor. Kendi alanıyla ilgili üniversitede bölümler açılmasını sağlamakla ilgili çalışmalar yapıyor. Evet oda var oraya da geçebilir. Ama öğrencinin istediği ne? İşbirliği yaptığımız kurumların, sektörlerin bu istihdamı sağlamalarını bekliyoruz, anlaşmalarımızda bu noktalar var. Amaçlarımızı söyledikten sonra şu hususu da belirterek sözlerimi tamamlamak istiyorum. Genel başkanımızla, Sayın Kaymakamımızla, Belediye Başkanımızla, sektör temsilcilerimizle istişare ettik, müzakere ettik değerli basın mensupları vasıtasıyla bütün Türkiye’ye iletilmesi ümidini taşıyorum. O da nedir? Az önce saydığımız özel amaçların dışında bir de genel amaçlarımız vardı. Tematik Meslek Liseleri’nde bir alanda, Tematik Meslekleri Liseleri şöyle bir algıya sebep olmasın. Her tematik meslek lisesi yüksek teknoloji alanına açılacak. Öyle bir şey yok. Bu da işin içinde var ama bunun yanında perakende ve pazarlama gibi iş gücüne çokça ihtiyaç duyduğumuz ya da bir alanı geliştirmek istiyorsak o alanlarda da olabilir. Mesela ayakkabıcılık sektörümüz diyor ki, biz İtalya’nın önüne geçmeliyiz; devletimizin hedefleri, vizyonu paralelinde biz İtalya’nın önüne geçmeliyiz. Biz bunun üniversitesini de kuracağız. O zaman çok değerli ve bizim ihtiyacımız olduğu bir alan olan plastik alanı, okuluyla ilgili plastik deyince insanların aklına leğen, bulaşık kabı falan geliyor plastik bu değil. Plastik nedir? Bugün plastik dediğimiz alan 3D yazıcılardan protez kollar üreten bir alan. Bunları bu şekilde ele almamız gerekiyor dolasıyla İstanbul’a açtığımız 7 Tematik Meslek Lisesi üzerinde hem eğitimin hem sektörün ihtiyaçları noktasında  titizlikle düşünülmüş ve bir stratejik hedefi gözeterek açılmış meslek liselerdir. Bugün Tematik Meslek Lisesi olarak  açılışını yapacağımız MÜSİAD  Bağlarbaşı Perakende ve Pazarlama Mesleki Teknik Anadolu Lisesi hayırlı olsun. Öğretmenlerimize güzel bir ortam olmasını, öğrencilerimize hayırlı ve başarılı bir gelecek sağlamasını, sektörümüzün ihtiyaç duyduğu ve hedeflediği kazanımların kazanılmasını dilerim.”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise yaptığı konuşmada, işsizliği önlemek ve istihdam artışını sağlamak istiyorsak, yetişmiş insan gücü için tematik liseleri ön plana çıkartmanın şart olduğunu söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti:

Alanına hakim insan gücü yetiştirmeliyiz

"Perakende alanında ilk olma özelliğini taşıyan okulumuzun vesilesiyle, meslek liselerinin önemine ve ´tematik lise´ kavramına biraz değinmek istiyorum. Biz iş adamları olarak uzun yıllardır, yetişmiş eleman bulmakta yaşadığımız sıkıntıları dile getiriyoruz. Yetişmiş eleman ihtiyacı, hemen hemen her alan için geçerli. Bildiğiniz gibi üretimden satışa, sanayi üretimi bir bütündür. Bu aşamalardan herhangi birinde oluşan nitelikli eleman eksikliği, yapılan işin bütününü etkiliyor. İşte bizim artık bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Eğitimini aldığı alana bütünüyle hâkim insan gücü yetiştireceğiz ki, ne üretimde, ne sonraki aşamalarda kalite dalgalanması yaşansın.

Her bir çocuğumuz yeteneklerine göre, hangi alanda başarılıysa ona göre kendisini geliştirmeli, o alanda ustalaşmalı. Bizim buna ihtiyacımız var. Bunu sağlayacak olan da mesleki alanda eğitimdir. Tematik liselerin, mesleki eğitimin yukarı taşınması noktasında önemli bir basamak olacağına inanıyoruz."

"Öğrenciler kendi potansiyelini keşfetmeli"

 

MÜSİAD Genel Başkanı öğrencilere seslenerek: "Biz büyükleriniz olarak, ağabeyleriniz olarak sizlere iyi birer gelecek inşa etmek, yeni yollarda önünüzü açmak ve size iyi örnekler olabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Her biriniz, kendi potansiyelinizi keşfetmelisiniz. Hiç unutmayın; inançla, azimle çalışarak elde edemeyeceğiniz başarı yok. Alın terinizle kurduğunuz hayatlarınızda ulaştığınız her başarı, size mutluluğu ve vatanına faydalı olmanın huzurunu tattıracaktır" şeklinde konuştu.

24-10-201724-10-201724-10-201724-10-201724-10-201724-10-201724-10-201724-10-201724-10-201724-10-2017

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.