İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Mesleki ve Teknik Eğitimde Yeni Yönetim Modeli

İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin müdürü, mesleki ve teknik eğitimde ilk olacak şekilde, üniversitenin öğretim üyeleri arasından seçilecek.  
Mesleki ve Teknik Eğitimde Yeni Yönetim Modeli

Mesleki ve teknik eğitim kurumlarımız, tüm sektörlerdeki yüzlerce meslek grubuna kalifiye meslek elemanı sağlayan eğitim kurumları. Artık üniversitelerin de okullarımızla olan iletişiminin güçlü olmasını öngören projelerle insan kaynaklarına dayalı ihtiyaçların giderilmesi ve sektörlerin nitelikli iş gücü ihtiyacının verimli bir şekilde karşılanması süreci hız kazandı. 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında mesleki ve teknik eğitim kurumlarının alt yapısının güçlendirilmesi, meslek alanındaki güncel uygulamalar ile yeniliklere dair deneyimlerin paylaşılması çerçevesindeki çoklu iş birlikleri devam ediyor.

 Bu bağlamda Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer, Millî Eğitim Bakanlığımız ile İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle İstanbul’da açılacak İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında konuştu.  Özer, Bakanlık olarak mesleki eğitimdeki yeni açılımlarından birisinin de İstanbul Teknik Üniversitesi ile gerçekleştirilen iş birliği olduğunu belirtti.

Yeni Açılım Modellerimiz

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk ile İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın katılımıyla imzalanan protokolle İstanbul’da İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulacağını ifade eden Özer, “Böylece mesleki ve teknik ortaöğretimde yeni açılım modellerimizden birisi daha hayata geçecek.” dedi.

İstanbul’daki Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kampüsünde, 2019-2020 eğitim öğretim yılında açılacak lisede sadece 4 alanda eğitim verileceğini bildiren Özer, şöyle konuştu:

“Lise müdürü, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi olacak, alan ve dal derslerine İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim elemanları girebilecek. Böylece Millî Eğitim Bakanlığımız ile İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde yeni yönetim modelinin de başlangıcını yapmış oluyoruz. Lisede İngilizce hazırlık sınıfı olacak ve dersler İstanbul Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu koordinasyonunda verilecek. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin artırılmış sanal gerçeklik ile mesleki İngilizce öğretiminde çok önemli deneyimi var. Bu kapsamda lise bu uygulamanın da ilk pilot okulu olacak.

Teknokent ile AR-GE İş Birlikleri

 Derslerin uygulamasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ilgili laboratuvarları ve İstanbul Teknik Üniversitesi Teknokent’in imkânları kullanılabilecek. Öğrenci ve öğretmenlerin İstanbul Teknik Üniversitesi Teknokent ile AR-GE iş birlikleri geliştirmeleri sağlanacak. Ayrıca mezunlara, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ilgili bölümlerini kazanmaları durumunda, yükseköğrenimleri boyunca İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından burs desteği sağlanacak.”

Mahmut Özer, yeni modele ilişkin, “Bir üniversiteyle birlikte ilk kez yapılacak mesleki ve teknik eğitimdeki AR-GE ve inovasyona dayalı yeni model, Millî Eğitim Bakanlığı ile mesleki ve teknik eğitimde diğer üniversiteler ve kurumlarla iş birliğinde de örnek oluşturacak” şeklinde konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise lisede öğretmenler ile öğrencilerin yeterliliklerinin artırılması için mesleki ve teknik eğitimin içeriğini oluşturup yürütülmesine destek olacaklarını söyledi. Karaca, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile eş güdümlü çalışarak okulda Sanal Gerçeklik Laboratuvarı’nın kurulumuna rehberlik edeceklerini ifade etti.

Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Okulda eğitimi yapılacak mesleki İngilizce öğretim programlarının, eğitim materyallerinin ve ders içeriklerinin hazırlanmasında da rol üstleneceklerini belirten Karaca, “İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri, daha lise sıralarındaki pırıl pırıl öğrencilere ve onların öğretmenlerine hem mesleki hem teknik dersler verecek.” dedi.

Öğrencilerin, mühendislik ve tıp gibi disiplinler arası pek çok bilim dalını öğrenerek Türkiye’nin, dışa bağımlılığı yüzde 85’e uzanan biyomedikal cihazların geliştirilmesine erken yaşlarda başlayacağını dile getiren Karaca, şunları kaydetti:

“Öğrenciler, aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi’nin mühendislikteki ileri tecrübesinden yararlanarak bilişim teknolojileri ve elektrik elektronik alanında yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi için AR-GE çalışmalarına da katılacak. Denizcilik öğretim üyelerimiz de bu alanda eğitim alacak öğrencilere dünyadaki gelişmeleri anında iletebilecek. Öğrenciler, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin dünya standartlarındaki laboratuvarlarında çalışma imkânına, teknoloji geliştirme bölgesi İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te yer alan firmalarda da staj imkânına kavuşacak.”

Böylelikle yeterliliklere sahip meslek okullu gençlerimizin potansiyellerini kullanmalarına yardımcı olmak, iş dünyasının en önemli beklentilerinden olan nitelikli teknik eleman sıkıntısına çözüm getirmek,  ama aynı zamanda mesleki ve teknik eğitime ilişkin toplumsal algının değişmesi mümkün olacak.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.