MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ
1152
10:26
19.11.2021

Organize sanayi bölgelerindeki mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılması, bu okulların işletmeler ile iş birliğinin güçlendirilmesi, mesleki eğitime erişim kapasitelerinin artırılması, mezunların istihdam imkânlarının artırılarak ülkemiz üretim gücüne katkı sağlanması amacıyla Millî Eğitim Bakanlığımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı.

İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Binası'nda gerçekleştirilen Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü imza törenine Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, Tuzla Belediye Başkanı Sayın Şadi Yazıcı,  İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sayın Recep Bilal Hancı İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ve yöneticiler katıldı.

Ekonomik Kalkınma ve Mesleki Eğitim

Millî Eğitim Bakanlığı olarak en önemli önceliklerinden bir tanesinin mesleki eğitimi güçlendirmek olduğunu söyleyen Bakanımız Özer, 1999 yılındaki meslek liselerinin ve imam hatip liselerinin yükseköğretime erişimini kısıtlayan katsayı uygulamasını hatırlatarak şu değerlendirmede bulundu:

"Katsayı uygulaması 10 yılın üzerinde uygulandı. Daha önce akademik başarılı öğrencilerin tercih etmiş olduğu meslek liselerine artık akademik becerisi yüksek öğrenciler gitmek istemedi. Çünkü yükseköğretime gidebilme ihtimalleri çok sınırlıydı veya yoktu. Bu 10 yılın içerisinde mesleki liseler sanki hiçbir lise türüne yerleşemeyen öğrencilerin sanki zorunlu bir destinasyonu oldu. Öğretmenlerimizin de başarı beklentileri düştü ve iş dünyası yıllardır kulaklarımızda çınlayan 'Aradığım elemanı bulamıyorum' sözünü tekrar eder oldu. Bu söylemi ortaya çıkaran 1999'daki katsayı uygulamasının bu ülkeye bir mirasıdır. Sadece ekonomik kalkınma ile ilgili iş gücü piyasasının çok ciddi maliyetler ödemesine neden olmadı, ekonomik kalkınmayı geciktirdi, aynı zamanda bizim de liselerdeki okullar arası başarı farkının çok daha derinleşmesine yol açtı."

İstihdam Garantili Eğitim

Sonrasında katsayı uygulamasının büyük mücadelelerle kaldırıldığını hatırlatan Bakanımız Özer, artık meslek liselerinin de başarılı öğrencilerin tercih ettiği bir alana dönüştüğünü dile getirdi.

Bakanımız Özer, Millî Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitimde yeni bir paradigma değişimine gittiklerini belirterek, "İşverenin süreçlerde pasif bir şekilde mezunları beklemesine tahammülümüz yok. İşverenleri eğitim sürecinin tamamına dâhil ediyoruz. Artık sektörün güçlü temsilcileriyle birlikte mesleki eğitim verdiğimiz tüm alanlarda müfredatı birlikte güncelliyoruz, öğrencilerimizin işletmedeki beceri eğitimlerini birlikte planlıyoruz. En kritik tamamlayıcı hamle artık bu iş birliklerimizde istihdam öncelikli, istihdam garantili eğitim vermeye başladık." diye konuştu.

Mesleki eğitimde yeni bir açılım yaptıklarını aktaran Özer, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte mesleki eğitimi ayağa kaldırmak için iş birliği yaptıklarını kaydetti.

Mesleki Eğitim Merkezleri

Mesleki eğitim merkezlerinde geleneksel çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimlerinin de verildiği yerler olduğunu söyleyen Bakanımız Özer, mesleki eğitim merkezleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Mesleki eğitim merkezleri, Almanya'daki doğal mesleki eğitimin Türkiye'deki karşılığı. Öğrenci haftada bir gün okula gidiyor, 4 gün de işletmede beceri eğitimi alıyor. Oradaki öğrenci, 4 yıl boyunca asgari ücretin 3'te 1'i kadar ücret alıyor ve iş kazalarına karşı da sigortalanıyor. Mesleki eğitim merkezlerinin lise diploma hakkı yoktu, Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu hakkı da verdik. Mesleki teknik Anadolu Lisesi mezunlarının istihdam oranı yüzde 55 ile diğer lise türlerine göre çok yüksek. Ancak kritik bir problem var, mesleki teknik Anadolu lisesinde mezunların eğitim aldıkları alanda istihdam oranları çok düşük. Ama mesleki eğitim merkezlerindeki eğitim aldıkları alanda istihdam oranı yüzde 88. Almanya'daki oranın çok daha ötesinde potansiyele sahip. Mesleki eğitim merkezlerine devam eden mezunların, 4 yıllık eğitim aldıkları işletmedeki istihdam oranı ise yüzde 75. Bu, işverenin aktif olarak dâhil olduğu mesleki eğitim türünde istihdam oranı çok yüksek olduğu gibi, işletmeler de sürece aktif olarak katıldıkları eğitim türündeki insanları istihdam etmek istiyor."

 

18-11-202118-11-202118-11-202118-11-202118-11-202118-11-202118-11-202118-11-202118-11-202118-11-202118-11-2021

Yayın Tarihi: 19.11.2021