İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Meslek Liselerinin Salgın Dönemi Üretimleri

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, İstanbul Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gönüllü öğretmen ve öğrencilerle buluştu. 
Meslek Liselerinin Salgın Dönemi Üretimleri

Millî Eğitim Bakanlığımız son iki yılda mesleki ve teknik eğitimde çok değerli bir başarı hikâyesi yazdı. Sektörlerle yapılan yaygın ve kapsamlı iş birliklerinden öğretim programlarının güncellenmesine ve istihdam kapasitesinin artırılmasına kadar uzanan bir dönüşümdü bu.

Çok kısa sürede eğitim verilen tüm alanlarda sektörlerin güçlü temsilcileri ile iş birlikleri tesis edildi. Bu işbirlikleri kapsamında birbiri ardına önemli adımlar atıldı. Her atılan ortak adım karşılıklı güveni artırdı ve güvenin çok güçlendiği bugünlere gelindi. Öğrencilerin ve toplumun mesleki eğitime bakışı büyük oranda dönüştü. Özellikle korona salgını ile mücadele günleri bu dönüşüm doğrultusunda üretim kapasitesini ve çeşitliliğini artırmak bakımından önemliydi.

Üretim Kapasitesi ve Çeşitliliği

Salgına karşı alınan tedbirler bağlamında Millî Eğitim Bakanlığımız tüm kurumlarıyla birlikte bu sürece çok hızlı cevap verdi. Yeni bir dil inşası ile dönüşüm geçiren mesleki ve teknik eğitim kurumlarımız üreten okul perspektifiyle salgınla mücadele sürecine çok ciddi bir katkı sundu.  Üreten okullarıyla birlikte gerekli ihtiyaçları karşılama noktasında çalışmalar başlattı. 

Salgınla mücadele kapsamında kurumların ve toplumun acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla dezenfektan, maske, tulum/önlük, siperlikli maske, tek kullanımlık çatal-kaşık seti ve hijyen malzemeleri üretim alt yapıları hızlıca kuruldu ve üretimler yapıldı. Gerçekten çok önemli bir mesafe alındı. Bu kapasite önümüzdeki dönemlerde çok daha fazla artacak nitelikte.

Sağlık çalışanlarının en çok ihtiyaç duyduğu cerrahi maske üretimi için Küçükçekmece Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerimiz tarafından ultrasonik cerrahi maske makinesi ve ultrasonik lastik kaynak makinesi geliştirildi. Gaziosmanpaşa Küçükköy ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi başta olmak üzere yaklaşık 10 okulumuza kurularak günlük üretim kapasitesi 50 bin adetten 500 bin adede yükseltildi.

Mesleki Eğitimde Paradigma Değişimi

Ayrıca bu süreçte mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarımızdaki öğretmenlerimiz tarafından 3D yazıcı, dezenfektan kabini, ateş ölçer, solunum cihazı, video laringoskop cihazı, ultraviyole hava sterilizasyon cihazı, otomatik el dezenfekte istasyonu, sosyal mesafe cihazı,   ozon hava dezenfekte cihazı geliştirildi. Bu üretim kapasitesini farklı bir boyuta taşımak için de AR-GE projesi başlatıldı. Üretim kapasitesi ve altyapısı uygun olan okullarda artık üretim süreci fikri mülkiyet süreci ile birleşti.  Bu okullarımız artık patent, faydalı model, tasarım ve marka üretimi ve tesciline odaklandılar.

Üretim ve AR-GE çalışmaları devam eden tüm bu ürünlerin bir kısmı tarihi binasında âdeta küllerinden yeniden doğan Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde bir araya getirildi. Tarihi lisenin çok amaçlı salonu âdeta bir fuar alanı gibiydi. İstanbul'daki meslek liseleri tarafından geliştirilen solunum cihazları, dezenfektan robotları, tıbbi destek, medikal ve hijyen ürünlerinden oluşan stantlar meslek liselerindeki büyük dönüşümü gözler önüne seriyordu. Atölyeler ülkemizde mesleki eğitimin salgın sürecindeki performansını dahası mesleki eğitimde hedefler doğrultusunda yapılanları kapsamlı bir şekilde görme imkânı sundu. Üretilen ürünler, mesleki eğitimde paradigma değişiminin ve Türkiye'de mesleki eğitimin yakaladığı başarı hikâyesinin altında hep beraber azim ve kararlılıkla çalışmanın yattığını bir kere daha ortaya koydu.

Üreten Okullarımızla Gurur Duyuyoruz

Mesleki ve teknik eğitimdeki başarıları yansıtan atölyeleri ziyaret eden Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk,Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gönüllü öğretmen ve öğrencilerle buluştu. İş önlüğünü giyip eldivenlerini takarak maske üretim atölyesine giren Bakanımız, meslek liseleri tarafından üretilen maske makinesini dikim aşamasından ambalajlama aşamasına kadar tüm detaylarıyla deneyimleyerek üretim çalışmaları hakkında sohbet ederek bilgi aldı. Buluşmada  İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Serkan Gür, eğitim yöneticilerimiz de hazır bulundu. 

Bakanımız Selçuk, stantları tek tek inceleyerek ürünlerin AR-GE ve üretim aşamasında ter döken öğretmen, usta öğreticilerden bilgi alıp başarılar diledi.  Meslek lisesi öğretmenleriyle sohbetinin ardından değerlendirmelerde bulunan Bakanımız Selçuk "Bugün burada büyük bir mutluluk içerisinde arkadaşlarımızla üretimi paylaştık. Yani ben bile üretime katkıda bulunmaya çalıştım. Eldivenlerimi taktım, önlüğümü giydim ve maske üretiminde bir katkı sağlamaya çalıştım." dedi. 

Maske, dezenfeksiyon ve günlük temizlik için ihtiyaç duyulan malzemelerin temini noktasında, meslek liselerinin üretim altyapısının yeterli düzeyde olduğuna dikkat çeken Bakanımız Selçuk "Biliyorsunuz salgın sürecinin başından beri meslek liselerimiz, bilim sanat merkezlerimiz ile halk eğitimi merkezlerimiz toplumumuzun ihtiyacı olan maske, dezenfektan ve diğer alanlarda çok yüksek kalitede üretimler yaptı.  Özellikle koruyucu maske üretimi 48 ilde 139 okulumuzda gelen talepler doğrultusunda üretim devam ediyor. Bugüne kadar 50 milyon maske, 1 milyon yüz koruyucu siperlik, 1 milyon tek kullanımlık önlük/tulum, 6 milyon litre yüzey dezenfektanı, 600 bin litre el dezenfektanı ve 25 bin litre kolonya üretildi." bilgisini paylaştı. 

Üretim için Büyük Seferberlik

Bakanımız Selçuk, "Bu süreçte emeği geçen bütün yönetici arkadaşlarıma öğretmenlerime, öğrencilerime hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çünkü çok büyük bir seferberlikle toplumumuza destek olduk. Zor zamanlarda milletimizin yanında olduk. Dolayısıyla buradaki ortamı görmek beni gerçekten çok mutlu etti. Artık öyle bir noktaya geldik ki bu üretimleri katlayarak götürebilmek kapasitemiz de var." şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili olarak ayrıca sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Bakanımız Selçuk, "Bugün İstanbul'daki meslek liselerinin ürettiği maske makineleri, solunum cihazları, dezenfektan robotları, uzaktan kumandalı temizlik cihazları, ortam temizleyici âletler ve daha pek çoğunun sergilendiği Sultanahmet Mesleki ve Teknik Lisemizin atölyesindeydim. Gurur duydum." ifadelerini kullandı.

İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ise mesleki eğitim kurumlarımızın gurur tablosu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz, iş birliği içinde olduğumuz STK'lar, kurumlar ve üniversitelerle birlikte hareket ettik. Burada birlikteliğin resmi var... Sayın Bakanımızın liderliğinde tüm ekip arkadaşlarımızla Bakanlığımızın 2023 Vizyonu doğrultusunda ülkemiz için tüm gayretimiz ve sevgimizle çalışıyoruz. Mesleki eğitimdeki gelişmeleri ele alacaksak eğer önce hepimizin paradigma değişiminin farkında olması lazım. Güçlü mesleki eğitim, güçlü gelecek!" şeklinde konuştu.

11-09-202011-09-202011-09-202011-09-202011-09-202011-09-202011-09-202011-09-2020

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.