MEKTEP İstanbul Okulda
5184
16:22
16.11.2018

Dünya genelinde sürekli artış gösteren göç eden çocuk nüfusunun özellikle dil sorunu yaşadığından eğitim sisteminin dışında kaldığı görülmektedir. Bu nedenle İl Millî Eğitim Müdürlüğü bu güçlüklerin üstesinden gelmeyi başarmak ve toplumsal entegrasyonunun sağlanmasına katkı sunmak amacıyla MEKTEP’i (Mültecilerin Eğitime   Kazandırılması   Toplumsal  Entegrasyonu  Projesi) hayata geçiriyor.

Proje kapsamında, İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün İstanbul salonunda 15 Kasım Perşembe günü saat 14.00’te PİCTES için görevlendirilen geçici rehber öğretmenler ve halk eğitim müdürlüklerinden yabancı işlerinden sorumlu müdür yardımcıları ile önemli bir toplantı yapıldı.

Öğrenme Karşılıklıdır

 Toplantıda Şube Müdürümüz Ahmet Özdemir 2023 Vizyonu çerçevesinde planlanan projelere değinerek, “Dünya hızla değişirken eğitimin de sürekli geliştirilmesi gerekiyor. Geliştirme süreci de yalnızca çok yönlü olduğunda ve eğitimin farklı paydaşlarına alan açtığında başarılı olabiliyor. Bizim için önemli olan ise eğitimde iyi örneklerden özgün uygulamalara geçmek. Bu noktada farklı ve yeni uygulamaların hayata geçirilmesi önem arz ediyor.” dedi.

Özdemir, kültürel öğrenmenin tek boyutlu olmadığının altını çizerek, “Belirlenen İlçe ve okullarda yabancı uyruklu veliler ve Türk velilerin ortaklığında yerel yemek ve tatlıların tanıtıldığı beraberinde yöresel kıyafetlerin de tanıtıldığı kermesler düzenlemek için çalışmalar yapılmalı. Korolardan folklora, dilden tiyatro çalışmalarına uzanacak kültür günleri ise kardeşliği ve paylaşmayı pekiştirmenin bir imkânı olmalı.” ifadelerini kullandı.

Kültürel Köprüler İnşa Edebilmek

Özdemir, sorunlara çözüm üretmeyi ve eğitim sistemimizi geliştirmeyi hedefleyen projelerden birinin MEKTEP olduğunu belirtti.  Daha sonra proje koordinatörü Hüseyin Şanlı İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün 2023 Vizyonu çerçevesinde planlanan projeleri arasında yer alan MEKTEP’i detaylı bir şekilde anlattı.  Şanlı, “ Zorlu bir çağdayız. Geleceğe dair endişeler bir yana insan olarak bizi birleştiren merhamet ve dayanışma gibi erdemlerimiz var. Ülkemizdeki göçmenlerle aramızda kültürel köprüler inşa edebilmek,  önce aramızdaki duvarları fark etmekle, sonra da onları nasıl aşabileceğimizi dert edinmekle başlıyor.” dedi.

Şanlı, proje kapsamında rehber öğretmenlerin tecrübelerinden faydalanılacağını ve desteklerinin beklenildiğini ifade etti. Toplantıda esas itibari ile geçici koruma altındaki yabancıların bundan sonraki süreçte sosyal entegrasyonunun önemi vurgulandı.

MEKTEP Nedir?

Mültecilerin Mültecilerin   Eğitime   Kazandırılması   Toplumsal  Entegrasyonu  Projesi şunları gerçekleştirmeyi hedefliyor.

•      Yabancı uyruklu öğrenci ve velilerin öncelikle odak gruba alınarak tanınması,

•      Çok yönlü rehberlik yapılması,

•      Tamamının kontrollü bir şekilde Türkçe öğrenmesinin sağlanması,

•      Kültürel aktarım ve entegrasyon konusunda çok dilli çok kültürlü etkinliklere yer verilmesi,

•      Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet sunacak ilk temas noktası biriminin kurulması,

•      Yabancı uyruklu velilerimize yönelik gelir getirici kursların açılması,

•      Kültürel etkileşim ve paylaşım etkinliklerinin yapılması.

 

16-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-201816-11-2018

Yayın Tarihi: 16.11.2018