İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Materyal Tasarım Kursu

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği materyal tasarım kursuna 81 ilin AR-GE Biriminden birer temsilci katıldı.
Materyal Tasarım Kursu

Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin etkililiği öğretim materyallerinin özgünlüğü, öğrenci düzeyi ve ihtiyaçlarına uygunluğu ile doğru orantılıdır. Öğretmenlerin yenilikçi öğretim materyalleri tasarlayarak, öğretim süreçlerinde kullanmaları değişen eğitim anlayışı ve öğretim programlarının temel unsurlarından biridir.

Özgün Tasarımlar ve Eğitim Ortamları 

Son yıllarda yapılan araştırmalar, bilgileri algılama ve öğrenme sürecindeki tercihler açısından öğrencilerin kendi öğrenme stiline uygun materyallerle en iyi öğrendiğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü öğretim sürecinde materyal kullanımının zenginleştirilmesi ve özgünleştirilmesi, örnek çalışmaların teşvik edilerek yaygınlaştırılması amacıyla Ulusal Öğretmenler Arası Materyal Tasarımı Yarışması düzenliyor. Yarışma kategorilerinde geleneksel araç-gereç kullanımının yanı sıra dijital araçlara da yer veriliyor.  Nitekim bilgi ve iletişim teknolojileri hızla ilerlemekte ve değişim göstermektedir. Bu eğitim öğretim yılında ikincisi düzenlenecek yarışmaya okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim, dijital kategori ve özel eğitim olmak üzere altı kategoride başvuru yapılabilecek. Yarışma kapsamında materyal tasarımına dair farkındalık oluşturma ve yaygınlaştırma çalışmaları devam ediyor. 

Tasarımın Boyutları

Öğretmenlerin öğrenme ve tasarım ilişkisini daha iyi kavrayarak farklı öğrenme tarzlarına uygun yeni ve özgün materyaller tasarlamasına katkıda bulunmak amacıyla  Zeytinburnu Adile Mermerci Uygulama Otelinde düzenlenen ve üç gün süren hizmetiçi eğitim kursu bugün sona erdi. İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğünün öncülüğünde düzenlenen ve 81 ilin AR-GE Biriminden birer temsilcinin katıldığı materyal tasarımı kursu geleceğimize dair önemli bir perspektif sundu.  

Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı kapsamında etkili öğrenme ortamlarının oluşturulması için neler yapılabileceğine odaklanan kursta yarışmanın tanıtım ve yaygınlaştırma çalışmaları için yapılabilecekler çeşitli sunumlarla detaylı bir şekilde ele alındı.  Materyal geliştirme kursunda Yıldız Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Sertel Altun "Öğrenmenin Bileşenleri"ni, Prof. Dr. Hasan Ünal "Eğitimde Motivasyon Tasarımı"nı, Prof. Dr. Mustafa Sami Topçu ise "STEM Eğitimi Yaklaşımı ile Materyal Tasarım Süreci"ni  anlattı. 

Yeni yönelimler ve Değişimler

Yarışmanın ve kursun önemine dikkat çeken İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, "İlham veren tasarımlara zemin hazırlayan Ulusal Öğretmenler Arası Yenilikçi Öğretim Materyalleri Tasarım Yarışması kapsamındaki materyal tasarımı kursu bugün sona erdi. Eğitimde yenilikçi materyal tasarımı, bir yanıyla eğitimin nasıl daha iyi olabileceğini hayal etmeyi içeriyor. Eğitim ortamlarındaki materyaller hakkında düşünmeyi sağlayan materyal tasarımı eğitimi kursu geleceğin öğrenme biçimlerini de gündeme getirdi. Yarışmamıza katılan öğretmenlerimiz 'Daha iyi nasıl öğretebiliriz?' sorusuna cevap aradılar. Aynı zamanda bazı uygulamalar yaptılar. Zaten kursumuzun temel amacı da eğitim materyali tasarımındaki yeni yönelimler ve değişimlere rehberlik etmekti. Eğitim ortamlarımızı güzelleştirmeye dair kapsamlı bir perspektif sunan Ulusal Öğretmenler Arası Yenilikçi Öğretim Materyalleri Tasarım Yarışması kapsamındaki kursa katılan tüm öğretmenlerimize teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

11-03-202011-03-202011-03-202011-03-202011-03-202011-03-202011-03-202011-03-202011-03-202011-03-202011-03-2020

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.