İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Lise Öğrencileri Millî Teknoloji İle Tanıştı

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı lise öğrencilerine millî teknolojinin gelişimi ve faydaları gelecekteki projeleri hakkında “liselilerle millî teknoloji buluşması” bilgilendirme toplantısı yaptı.
Lise Öğrencileri Millî Teknoloji İle Tanıştı

İstanbul genelinden liseli öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, T3 Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Bayraktar,T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kaçır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Osman Savaş katıldı.

Bilgilendirme toplantısında öğrencilere konuşan İstanbul Millî Eğitim Müdürü Yelkenci,  geriye düşmüşlükten kaynaklanan ve üç yüz yıldır süren bağımlılıktan kurtulmak üzere yapılan mücadelenin en önemli dönemini yaşadıklarını belirterek, “Pazar günü yapılan referandum bu anlamda, çok önemli bir adım olarak tarih sayfalarında yerini alacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ağır sanayi hamlesiyle güçleneceğini ortaya koyan düşünceden sonra bugün çok önemli bir noktaya geldi. Şüphesiz o da millî teknoloji hamlesi” dedi.

Cari Ekonomik Düzen Kime Hizmet Eder?

Ekonomi biliminin ortaya koyduğu “dünyada kaynaklar sınırlı, ihtiyaçlar sınırsızdır” prensibini eleştiren Yelkenci sözlerine şöyle devam etti:

“Bunun üzerine 19. yüzyılın başında da buharlı makinaların yoğun bir şekilde kullanılmasıyla sanayi devrimi gerçekleşti. Sanayi devrimi aslında ekonomi biliminin insani olanın aksine ortaya koyduğu düşünceye önemli bir dayanak oluşturdu. Zira sanayi devrimi ile beraber doymak bilmeyen açgözlü kapitalizm ihtiyaç dışında birçok şey üretmeye insanların geleceğini ipotek altına almaya başladı. Bugüne kadar yaşamış olduğu gelişimle beraber dünyanın başına büyük sorunlar açtı. Maalesef insanları, ustaca sömürmeyi başaran, kurtulmamız gereken iptali oldu.”

Osmanlı Modernleşmesinden Günümüze

Yelkenci, bu üç yüz yıllık süreç içerisinde Türkiye ve Ortadoğu’daki insanlar olarak bu gelişmelerin arkasından giden, pasif bir şekilde önümüze ne konduysa onu kabul etmeye çalıştığımızı diyerek “ Fakat bugünler öyle günler ki ağır sanayi hamlesi ile başlayan girişim önemli mesafeler kat etti. Peygamber Efendimizin buyurduğu prensip üzerinden insanlığa faydalı olmayı öne çıkaran ve Türkiye Cumhuriyetinin ancak sanayi hamlesiyle güçleneceğini ortaya koyan düşüncenin devamı olarak, bugün artık çok önemli bir noktaya geldik. O da millî teknoloji hamlesi” şeklinde konuştu.

Bu noktada kavramların çok önemli olduğunu vurgulayan Yelkenci  “Kavramlar bize çok şey öğretir, millî teknoloji demek bize çok şey anlatır. 19. yüzyılda Osmanlı Devletinde yapılan büyük bir tartışma vardı.  Bir taraf Batının her şeyini olduğu gibi almalıyız dedi. Diğer tarafsa Mehmet Akif Ersoy örneğinde olduğu gibi sadece teknolojisini almalıyız kültürünü almamalıyız düşüncesini savundu. Fakat Sait Halim Paşa gibi bir diğer taraf da teknoloji kültürü de taşır teknolojiyi aldığınızda kültürü de almak durumundasınız, kaçınılmaz olarak o da size gelir dedi. Öyle ise kendi millî teknolojimizi üretmemiz gerekir.”

Kalpsiz Dünyanın Kalbi Olmak

Yelkenci, Batı’daki teknoloji gelişimini anlatan Marshall McLuhan’ın “Her teknoloji devrimi insanın bir organına karşılık gelmektedir.” sözünü hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi devrimi insanın kas gücüne yani el ve kol organlarına, bilgisayarla gelen teknoloji devrimi ise insanın beyin organına karşılık gelmektedir. İzninizle ben size şunu hatırlatmak istiyorum: Millî teknolojimizi geliştirdiğimizde hangi organımıza karşılık gelirse gelsin her zaman yüreği işin içine koymanız, onu mutlaka o teknolojinin bir tarafında bulundurmanız gerekir. Çünkü yüreksiz teknoloji zulümden başka bir şey üretemez yani nükleer enerjiyi bir enerji olarak kullanabilirsiniz ama yanında yürek yoksa manevi değerlerimiz yoksa onu insanları geleceklerini yok eden bir silah olarak kullanırsınız.”

Teknoloji Merkezleri

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın çok değerli bir çıkışla bugün karşımızda durduğunu hatırlatan Yelkenci sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Millî Eğitim Müdürlüğü olarak Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile beraber çok güzel çalışmalar başlattık. Beraber yürüttüğümüz çalışmalardan en önemlisi protokolü hazırlık aşamasında olan teknoloji merkezleri kurulması çalışmasıdır. Bu protokolü yakında imzaladığımızda özellikle teknoloji alanında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile sizlere çalışma imkânı sunmuş olacağız. Dolayısıyla sevgili, gençler bugünden sonra artık Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı çalışmalarını yakından takip etmenizi istiyorum. Şunu unutmayın Türk teknolojisi askeri alanda başladı, tıp ve mühendislik fakültelerinin kurulmasıyla gelişti. Bugün ortaya konan millî teknolojik ürünleri görüyoruz öyleyse yapabilirsiniz, yapabiliriz. Bunun için Teknoloji Takımı Vakfı çok güzel bir yol gösterici zemindir.”

Teknoloji Hamlesinin Gerekliliği

 T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kaçır, lise öğrencilerine evrensel düzen ve millî teknolojinin önemi konulu sunumunu gerçekleştirdi.

T3 Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Bayraktar ise kısaca havacılık tarihinden bahsettikten sonra, yazlım ve işlemci gibi ileri teknoloji yapmak için yola çıkmadıklarını ilk tohumu atarken her alanda millî ve özgün olmak istediklerini kaydetti.

Millî sistem ve teknolojilerin önemini aktaran Bayraktar, daha sonra insansız hava aracı olan İHA Bayraktar’ın başlangıcından son aşamasına kadar geldiği noktaları video destekli sunumla lise öğrencilerine anlattı.  

Türkiye’nin, ekonomisini güçlendirmek ve her alanda bağımsız olabilmek için millî teknoloji hamlesini gerçekleştirmesinin kaçınılmaz olduğuna inanan T3 Vakfı, ortaokul ve lise öğrencilerini teknoloji, fen, matematik ve mühendislik eğitimi sunarak araştırmacı, yenilikçi ve üretken bireyler yetiştirmeyi hedefliyor.

Baykar

Baykar Teknoloji Lideri ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar 2005 yılından itibaren yoğunlaştıkları İHA (insansız hava aracı) Çalışmalarında ilk üretilen aracını terörle mücadelede önemli bir görevi yerine getirdiğini belirterek bu çalışmaların dünya ölçeğinde emsalsiz sonuçlar doğurduğunu söyledi. Türk silahlı kuvvetlerinin envanterine giren ve ordumuzu güçlü kılan İHA’ların son versiyonu silah taşıyabilen ve kullanabilen yerli İHA Bayraktar Türk silahlı kuvvetlerine çok büyük bir operasyon kabiliyeti sağladığını belirtti. Tasarımına yakın yerli üretim olan bu teknoloji gençlerimizin neler yapabileceğinin göstergesi olduğunu ifade eden Selçuk Bayraktar, İHA’ların beyni olan yani aracı kontrol eden kısmını ve onun programını bizim yapmamız bu alanda bağımlılıktan kurtulmuş olmamız anlamına gelmektedir diyerek gençlere önemli bir hedef göstermiş oldu.

24-04-201724-04-201724-04-201724-04-2017

 

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.