İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Kültürel Değerlerimizi Geleceğe Taşımak

İstanbul Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde, Olgunlaşma Enstitülerinin daha üst seviyelere nasıl taşınabileceğini masaya yatıran bir çalıştay düzenledi.
Kültürel Değerlerimizi Geleceğe Taşımak

Var olan kültürel değerlerimizi geleceğe taşımada bir öncülük yapma anlamında önemli bir adım atıldı. Üsküdar Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü koordinesinde 16-17 Kasım tarihlerinde “Olgunlaşma Enstitüleri Vizyon Çalışması” adıyla bir çalıştay düzenlendi. 

İstanbul Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde, Olgunlaşma Enstitülerinin daha üst seviyelere nasıl taşınabileceğini masaya yatıran çalışay, Cumhurbaşkanlığı Kültür Ofisi yetkilileri,  Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürü ve Daire Başkanları,  Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Daire Başkanı,  Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı, TİKA,  Yunus Emre Enstitüsü,  İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü, Maarif Vakfı yetkilileri ile akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti.

Köklü Bir Kurum: Olgunlaşma Enstitüleri

Olgunlaşma Enstitüleri, kültürel değerlerimizi geleceğe taşıma anlamında çok önemli. Olgunlaşma Enstitüleri, Türkiye’de kadın meslekî eğitiminin önemli kurumlarından biridir. Türkiye’de ilk defa 1945 yılında kurulan iki yıllık eğitim kurumlarıdır. Türkiye’deki olgunlaşma enstitülerini bir araya getiren çalıştayda yapılan istişareler ve değerlendirmeler hem olgunlaşma enstitüleri hem ülkemizin tanıtımı anlamında bir dönüm noktası niteliğinde.

İki gün süren çalıştayın açılışında, olgunlaşma enstitülerinin, Osmanlı bürokrasisinin yetiştiği Enderun mekteplerinin dişi versiyonu olarak yine Osmanlı dönemine uzanan köklü bir geçmişleri bulunduğu ifade edildi. Bu bakımdan Olgunlaşma Enstitüleri Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde faaliyet gösteren Kız Sanayi Mektepleri, Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu ilk yıllarda etkin bir biçimde varlığını sürdüren Kız Enstitüleri ile aynı çizgide yer alan eğitim kurumları olarak görülebilir.

Olgunlaşma Enstitüsünü diğer kurumlardan farklı kılan şey gelenektir. Olgunlaşma Enstitülerinin yurt içinde ve yurt dışında kültürel değerlerimizi en iyi temsil eden kurumlarımızdan olduğu vurgulandı. Olgunlaşma enstitülerinin kültürel değerlerimiz ile ilgili araştırma, geliştirme çalışmaları yaptıkları, geleneksel sanatlar ve Türk-İslam sanatları alanlarında yaptıkları çok önemli çalışmaların yanı sıra enstitülerde uygulanan iki yıllık eğitim programları ile öğrencileri istihdama kazandırdığı belirtildi. El sanatları konusunda geniş bir yelpazede çalışmalar yürüten Olgunlaşma Enstitülerinin, modernize ederek ya da güncelleyerek el sanatlarını bugünün insanlarının beğenisine sundukları, bu sayede el sanatlarını işlevsel ürünler hâline getirdikleri değerlendirmesi yapıldı.

 Geçmişten Geleceğe Uzanmak

Olgunlaşma enstitüleri vesilesiyle çalıştayda temel bir hedef olarak, kültürel mirasımızı, değerlerimizi ve geleneksel sanatlarımızı aynı zamanda geleneğimizi tespit etme anlamında, nasıl bir mirası devraldık, nasıl bir geçmişten geliyoruz sorularının cevapları sadedinde önemli görüşler ortaya atıldı.

Tasarımda vizyon eksikliği ve gençlerin giderek geleneksel sanatlardan uzaklaşması ve yabancılaşma gibi meseleler ele alındı. Çalıştayda yapılan konuşmalar neticesinde Geleneksel Türk El Sanatları üzerinde başarılı ürünler veren olgunlaşma enstitülerinin üniversitelerin sanat ve tasarım fakülteleriyle yapacağı iş birliğinden çok faydalı sonuçlar alınabileceği görüşü de ifade edildi.

Türkiye´deki soyut veya somut, medeniyetimizin taşımış olduğu bütün birikimi ayakta tutmaya çalışan olgunlaşma enstitüleri odaklı çalıştayın belirli aralıklarla tekrarlanmasına karar verildi.

17-11-201817-11-201817-11-201817-11-201817-11-201817-11-201817-11-201817-11-201817-11-201817-11-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.