İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

“İstiklal Marşı Bugüne Ne Söyler?”Açıkoturumu

“İstiklal Marşı Bugüne Ne Söyler?”Açıkoturumu

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü ile İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstiklâl Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy´un ölümünün 82. yıldönümü münasebetiyle İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Cemil Bilsel Konferans Salonu´nda "İstiklâl Marşı Bugüne Ne Söyler" başlıklı açık oturum düzenledi.

Başkanlığını İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkum Yılmaz’ın yaptığı açıkoturum, İstanbul Valisi Vasip Şahin’nin açılış konuşmasıyla başladı.

Açıkoturuma; İstanbul Millî Eğitimi Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı ve Araştırmacı Yaşar Beşir Ayvazoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Programda konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, "İstiklal Marşı´nı bir kelime ile özetletin derseniz ´samimiyet´ kelimesi ile özetleyebilirim diye düşünüyorum" dedi.

Vasip Şahin, Mehmet Akif Ersoy´un hissettiklerini ve gördüklerini mübalağasız ifade ettiğini belirterek, "Akif´e ve Akif gibi o gün savaşın, istiklal mücadelesinin her aşamasında ve her yönünde bulunan insanlara Cenap´ı Hak rahmet eylesin. Bugün de biz Akif´i anmaktan ve anlamaktan öte, bugüne neler söylüyor, bugün Akif´ten ne anlarız, söylediklerinden kendimize gelecek perspektifi olarak neler çıkarabilirizi konuşmamız lazım" şeklinde konuştu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin’in konuşmasından sonra İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz’ın başkalığında başlayan açık oturumda İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı ve Araştırmacı Yazar Beşir Ayvazoğlu konuşmalarını yaptı.

İstiklal Marşı, eğitim nokta-i nazarından günümüze ne söyledi ortaya koyabilmemiz için öncesinde Mehmet Akif Ersoy’un eğitim anlayışını, genel anlamda eğitime bakışını incelemek gerekir diyerek sözlerine başlayan İstanbul Millî Eğitimi Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, şunları söyledi:

“Mehmet Akif Ersoy’un temelde milletimizin, İslam âleminin, insanlığın maarif ve ıslahatla kalkınacağını, müebbet bir noktaya geleceğini, dünya barışını sağlanacağını düşünür. Temele insanlığı koyar yani insanlık eğitimini, insan olmayı öğretmenin önemini ortaya koyar. Ona göre insan olmak kolay değildir. Bu formal veya informal birçok eğitim yoluyla yapılabilir. Eğitim düşüncesinde hem dini bir temelle hem de muhasır çağın gerektirdiği şartları da bunun üzerine bina ederek yapılabileceğini düşünür. Akif’e göre din,  eğitimin yapılmasında engel değil tamamen gereklik arz eden bir unsurdur. Mehmet Âkif Ersoy’un ifadelerinde milletin varlığını devam ettirebilmesi ve medeni milletler seviyesine yükselebilmesi için ilim ve fennin çok önemli olduğunu yine bunu kuşatacak olan, rengini veren unsurun da millî kültürümüz olduğunu ifade eder.  Bu seviyeye ulaşabilmek için millî kimliğe sahip çıkmamız ve millî kimlikle beraber eğitim felsefesini yoğurmamız gerektiğini düşünür.”

Mehmet Akif Ersoy’un eğitimin disiplinli bir şekilde yapılması gerektiğine inandığını vurgulayan Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“ Akif, disiplinin hem öğretmen açısından hem öğrenci açısından eğitimde belirleyici bir nokta olduğunu ifade eder. Akif öğrencileri yetiştiren ilim, fen, ahlak ve terbiye aşılayan öğretmenlerin, Türk milletini istikbale taşıyacak bireyler olduklarını düşünür. Okulları da aynı zamanda kültürel değerleri öğreten, toplumsal meseleleri anlatan kurumlar olarak görür.”

Akif’in eğitim anlamında merkeze aldığı kavramlardan iki tanesinin de  marifet ve fazilet olduğunu belirten Yelkenci, “İlim, fen ve irfanı eğitimin temeline koymakla beraber bu şekilde faziletli nesiller yetiştirerek bir bütüncül bir bakış açısına sahip olunabileceğini çeşitli vesilelerle ifade eder. “ dedi.

İstiklâl Marşı’nın temel değerleri, kavramları ve yaklaşımı itibarı ile eskimeyen ve sürekli bir şeyler anlatan ve öğreten bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Yelkenci, sözlerini şöyle tamamladı:

“Akif, sürekli vurgulanan millet, vatan, bayrak kavramların değerini en güzel şekilde anlatmakta ve bunların anlamında mündemiç bir şekilde yine bugün vurgulanan  millet, vatan, bayrak ve devlet kavramlarını en güzel şekilde öğrencilerimize anlatmaktadır veya biz bu yolla öğrencilerimize anlatabiliriz. İstiklâl Marşı’nın eğitimde istifade edilecek, bir milletin çok güçlü bir manifestosu olduğunu söyleyerek sözlerimi tamamlamak istiyorum ve saygılar sunuyorum.”

23-03-201823-03-201823-03-201823-03-201823-03-201823-03-201823-03-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.