İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstanbul Ölçme Değerlendirme Merkezi Seminerleri

İstanbul Ölçme Değerlendirme Merkezimiz 2023 Eğitim Vizyon Belgesi kapsamında ölçme değerlendirme seminerleri düzenledi. 
İstanbul Ölçme Değerlendirme Merkezi Seminerleri

2023 Eğitim Vizyon Belgesi ölçme değerlendirme alanına da birtakım yenilikler getirdi. Çünkü ölçme değerlendirme, teknik bir konu olmanın ötesinde nasıl bir insan yetiştirmek istendiği, benimsenen eğitim felsefesi ve hedefleri ile de ilişkilidir. Neyin, nasıl ve hangi amaçla ölçüldüğüne ilişkin verilecek her türlü cevabın merkezinde öğrencilerimizin tüm yönleriyle gelişimi ve mutluluğu yer alır. 

Bunun için öğrencilerimizin her ders ve düzeyde yeterliliklerinin belirlenmesi, izlenmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Bu çerçevede öğretmenlerimiz ölçme değerlendirme alanındaki yetkinliklerinin artırılması amacıyla İstanbul Ölçme Değerlendirme Merkezimiz çeşitli seminerler düzenledi.

Seminer programı kapsamında "(3D) Dönüte Dayalı Değerlendirme" konulu eğitimi ile Necmettin Erbakan Üniversitesinden Sayın Prof. Dr. Ercan Yılmaz ve "Öğretmen Yapımı Testlerden Çoktan Seçmeli Testlerin Ölçme ve Değerlendirme Bakımından İncelenmesi" konulu eğitimi ile Muş Alparslan Üniversitesinden Sayın Dr. Öğr. Üyesi Hikmet Şevgin tarafından çevrim içi seminerler verildi.

Öğretmen ve öğrencilerin fiziksel olarak farklı mekânlarda olduğu açık ve uzaktan eğitimde öğrencileri değerlendirme sürecinde kullanılan ölçme araçları sınırlıdır. Bu çerçevede öğretmenlerin ölçme değerlendirme alanında farkındalıklarının geliştirilmesi amacıyla İstanbul Ölçme Değerlendirme Merkezimizce düzenlenen çevrim içi seminerler, geniş katılımla yapıldı.

Dönüte Dayalı Değerlendirme

Öğretim sürecinin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını kontrol etme, belirlenen eksiklikleri gidermek için dönüt sağlama (geribildirim verme) başarılı bir programın ön koşulu olarak kabul edilir. Bu sürecin ayrılmaz bir parçası olan ölçme ve değerlendirme uygulamaları için ayrılan sürenin de en az öğretim süreci kadar yoğun olması gerektiği kaçınılmazdır. Ercan Yılmaz sunumunda; geribildirim vermenin amacını, geribildirim türlerini, değerlendirme ve geribildirim ilişkisini ele alarak ölçme değerlendirmede geribildirim kullanmanın yarar ve işlevlerini öğretmenlerimizle paylaştı.

Yılmaz, öğretmenlerin öğretim sürecini, derste kullandıkları öğretim yöntem ve tekniklerini planlamada geribildirime ihtiyaç duyabilecekleri; aynı şekilde öğrenciyi derse karşı güdüleyebilecekleri ve böylelikle öğrenciyi doğru yönlendirebileceklerini vurgulayarak geribildirim kullanmanın değerlendirme süreçlerindeki işlevlerine dikkat çekti.

Çoktan Seçmeli Testlerin Ölçme ve Değerlendirme Bakımından İncelenmesi

Hikmet Şevgin, ölçme ve değerlendirme ilişkisini ortaya koyarak öğretmenlerin neyi, neden ve nasıl ölçmeleri gerektiği hususunda paylaşımda bulundu. Bir testin teknik özelliklerinden, geçerlik ve güvenirliği etkileyen faktörlerden, öğretmen yapımı testlerin eğitim-öğretim sürecinde kullanım amaçlarından bahsetti. İyi bir öğretmen yapımı çoktan seçmeli testin madde analizleri bakımından sahip olması gereken özellikleri vurguladı. Temel ilkeler ışığında çoktan seçmeli testlerde hatalı soru örnekleri paylaşarak öğretmenlerimizle birlikte bu örnekler üzerinden çalışma yaparak eğitimini sonlandırdı.

Seminer programı kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme Uzmanı Sayın Eray Selçuk "Çoktan Seçmeli Madde Yazımında Temel Kurallar" ve "Beceri Temelli Çoktan Seçmeli Madde Yazımı" konularını anlattı.

Selçuk, çoktan seçmeli madde yazımında dikkat edilecek noktalar ve çoktan seçmeli madde örnekleri ile tecrübelerini paylaştı.

31-12-202031-12-202031-12-202031-12-2020

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.