Öğrenme süreci için son derece önemli olan hazırbulunuşluk, eğitim sisteminin önemli bir girdisidir. Eğitimde kalıcı değişikliklerin meydana gelebilmesi, öğrencinin hazırbulunuşluk seviyesine bağlıdır. Bu sebeple, öğrencinin yeni beceriler kazanması için ön gereklilik niteliğindeki bilişsel, duyuşsal ve hareket odaklı davranışlara sahip olması gerekir.
Öğrenme yaşantılarının öğrencilerin düzeyine uygunluğu, kalıcı ve etkin öğrenme açısından hayli önemli. İşte tam bu noktada kalıcı ve etkin öğrenmeyi mümkün kılmak için öğrencinin hazırbulunuşluk düzeyinin tespit edilmesi gerekiyor. Bunu sağlama araçlarından biri de her bir dersin kazanımları doğrultusunda yapılan hazırbulunuşluk uygulamasıdır.
Her Ders İçin 15 Soruluk Hazırbulunuşluk Uygulaması
Bu çerçevede İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme Merkezimiz tarafından İstanbul genelinde hazırbulunuşluk uygulaması yapılacak. 11 ? 12 Eylül 2021 tarihlerinde 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda Türkçe, Fen Bilimleri ve Matematik; 18-19 Eylül 2021 tarihlerinde 9, 10, 11 ve 12. Sınıflarda ise Türk Dili ve Edebiyatı (Türkçe), Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinden her ders için 15 soruluk hazırbulunuşluk uygulaması Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden gerçekleştirilecek. 8. ve 12. Sınıf öğrencilerimiz için ayrıca 25-26 Eylül 2021 tarihlerinde Destekleme ve Yetiştirme kursları hazırbulunuşluk uygulaması da yapılacaktır.
İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, öğrenme yaşantılarının öğrencilerin düzeyine uygun olması, kalıcı ve etkin bir öğrenmenin sağlanması açısından gerekli olduğunu hatırlattı. Kalıcı ve etkin öğrenmenin sağlanması için ön şart niteliğindeki öğrenmelerin tespit edilmesine dikkat çeken Yazıcı, "Öğrenme-öğretme sisteminin önemli bir girdisi olan hazırbulunuşluk uygulaması, 2023 Eğitim Vizyonunda da belirtildiği gibi süreç ve sonuç odaklı bütünleşik bir ölçme değerlendirme yaklaşımının oluşmasına katkı sunacak. İlimizdeki hazırbulunuşluk uygulaması ile eksik öğrenmeleri tespit etmeyi ve gerekli tedbirleri alarak öğrencilerimizin özgüvenlerinin arttırılmasını amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Velilerimizin Rolü Çok Değerli
Uygulama ile öğretmenlerimizin eğitim sürecini sağlıklı planlamalarını kolaylaştıracak veriler ve geri bildirimlerin sağlanacağını belirten Yazıcı, "Bu sayede öğrenmelerin sağlamlaşacağını ve öğrencilerimizin hazırbulunuşluk seviyesinin yeterli hâle geleceğini düşünüyoruz. Değişimleri izleme fırsatı sunan hazırbulunuşluk uygulamasının eğitim hayatını doğrudan etkileyen salgın sürecinde her zamankinden daha fazla önemsenmesi gerekiyor. Bu bakımdan çocuklarımızın eğitim sisteminden en yüksek yararı sağlamasına çok farklı boyutlarda katkı sunacak olan uygulamanın öneminin kavranarak katılımcı sayısının artırılması noktasında velilerimizin rolü çok değerli... Velilerimizin uygulamanın yapılacağı gün öğrencilerimize en uygun ortamı oluşturacaklarına inancımız tam. Sınav kaygısına yol açmadan özverili bir çalışmayla yapılacak olan uygulama, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) altyapısı üzerinden gerçekleştirilecek." şeklinde konuştu.
Soru Bazlı Sonuç Analizleri
Hazırbulunuşluk uygulaması, eğitimin tüm paydaşları açısından ihtiyaç duyulan birçok alanda güçlendirme işlevini yerine getirecek olması bakımından çok belirleyici.
Hazırbulunuşluk uygulaması sonucu ortaya çıkan veriler sonuçların açıklanması ile eş zamanlı bir şekilde öğretmenlerimizle paylaşılacak. Uygulama tümüyle sona erdikten sonra, EBA üzerinden alınan soru bazlı sonuç analizleri ilgili ders öğretmenlerine ulaştırılacak.
Uygulama sonuçlarıyla öğretmenlerin eğitim sürecini sağlıklı planlamalarını kolaylaştıran veriler elde edilecek. Her öğretmenimiz kazanımları için gerekli öğrenme düzeylerini öğrenci, veli ve altyapı değişkenlerini dikkate alarak belirleyebilecek.