İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı'nın "Yunus'un Çağrısı" başlıklı giriş yazısıyla okuyucuyu selamlayan sayıda Yunus Emre farklı boyutlarıyla ele alınıyor.
Bizi biz yapan değerler sarmalında Yunus
Recep Koçak, Türk diliyle dini yazan en büyük şairlerden biri olarak nitelediği Yunus Emre'yi çok derin fikirleri çok sade kalıplarla ifade eden büyük şair olarak tanımlıyor ve ekliyor: "Yunus, İslâmın derinliği, Türkçenin inceliğidir."
Meryem Kılıç, bizi biz yapan değerler sarmalında Yunusça bir bakışla görmeyi, gördüğünü en veciz haliyle paylaşmayı, sözü uzun tutmadan maksadı açık etmeyi ve sabrı tasvir ederken, Uğur Canpolat, Sarı Çiçek hikâyesiyle bir tasavvuf yolculuğuna çıkarıyor okurunu.
Hayrettin Taylan, yaşadığı devirde Yunus'u Yunus yapan sosyal ve siyasi olayların sosyolojik gerekçelerini açıklarken Ayşenur Menekşe Çalıkçı, bir derviş gözüyle, derviş diliyle gönül dünyamıza sesleniyor.
Dergide derinlikli röportajlar yer alıyor
İstanbul Dergisi'nde Vehbi Vakkasoğlu, Leyla İpekçi gibi Türkiye'nin önemli edebiyatçılarıyla yapılan röportajlar da geniş yer tutuyor.
Emel Nermin Temel, Vehbi Vakkasoğlu ile yaptığı söyleşi ile dergideki yerini alıyor. Yunus Emre'yi anlamanın onu ancak yaşamak ve yaşatmakla mümkün olabileceğini söyleyen Vehbi Vakkasoğlu, O'nun şiirlerini o manaların hakkını verenlerin aslında kendi özleriyle buluşacağını vurguluyor.
Fatma Gülşen Koçak "Gönül Dilimizle Dinlemek" başlığıyla Leyla İpekçi ile yaptığı röportajında "Yunus Emre"nin sözlerinin gönlümüze olan tesirlerini konuşuyor. Hakikate varma yolunda Yunus dilinin gönül dili olduğuna vurgu yapılan röportaj okuyucuya farklı bakış açıları kazandırıyor.
Portre sayfalarında Yunus'a gönül vermiş isimleri görüyoruz. Mustafa Özçelik, Yunus Emre'yi derviş-şair kimliği ile ele alırken Mustafa Tatçı insanlığı yeniden inşa etmenin Yunusçasına davet ediyor okurunu.
"Yunus Söyler Dilimiz" başlığıyla "Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe" yılına vurgu yapan Mahmut Bıyıklı, Yunus'u, çağın getirdiği buhranlardan çıkmak için bir şifa kaynağı olarak sunuyor insanlığa.
"Sevgi Dili Yunus Gönlü" ile Ayşe Ünüvar, "Emre'den Akademik Hayata" ile Nilay Dursun," "Yunus Emre'nin Manevi Yolculuğu" ile Sadık Yalsızuçanlar, "Yunus Emre İle Çekilen Selfie" yazısıyla Sümeyra Yaman, "Şiirinde Yunus Emre Nerede?" ile Şafak Çelik, "Yunus'un Dergahında Aşk Dersleri" ile Mustafa Uslu da dergide dikkat çeken yazılar arasında yer alıyor.
Derginin şiir resitali
Derginin şiir evrenine katkıda bulunanlar; Nurettin Durman "Derviş Yunus Meselesi" , Mustafa Özçelik "Tapduk'un Yunus'u", Bestami Yazgan "Sevenlere Selam Olsun", Ahmet Akarsu "Terzinin Salı", "Ali Havan, "Yunusum", Hayrettin Taylan "Buğday ile Nasibin Asırlık Güneşi".
İstanbul dergisini okumak için tıklayınız.