İSTANBUL EBEVEYN ZİRVESİ'NDE AİLE VE EĞİTİM YENİDEN TANIMLANDI
122
15:15
28.04.2025

Aileyi merkeze alan eğitimin çok boyutlu olarak ele alındığı zirve; akademisyenlerden eğitimcilere, rehberlik uzmanlarından velilere kadar geniş bir katılımla yoğun bir ilgi gördü. Katılımcılar, konferanslar, seminerler, atölye çalışmaları ve müzik dinletileriyle zenginleştirilen programda bir gün boyunca bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.

 

Zirvenin açılışında konuşan Millî Eğitim Müdürümüz Murat Mücahit Yentür, eğitimin yalnızca akademik başarıdan ibaret olmadığını, insanın kişiliğini ve karakterini şekillendiren temel bir süreç olduğunu vurguladı. Yentür, "2025'in Aile Yılı ilan edilmesi, Türkiye Yüzyılı'nın inşasında ailenin üstlendiği rolün açık bir ifadesidir. Aile, bireyin karakterinin, vicdanının ve sorumluluk duygusunun temellerinin atıldığı ilk mekteptir. Biz bu zirveyle, aile ile okul arasında daha sağlam ve sürdürülebilir bir köprü kurmak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki; güçlü bir toplum ancak güçlü ailelerle mümkündür." dedi.

 

Müdürümüz Yentür ayrıca İstanbul genelinde yürütülen rehberlik çalışmaları, veli destek programları ve okul-aile iş birliklerinin önemine değinerek, "Türkiye Yüzyılı hedefimizin temelinde sağlam, sağlıklı, bilinçli ve eğitimle güçlendirilmiş aileler vardır." ifadelerini kullandı.

 

Zirvede, Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın "Günümüz Dünyasında Ebeveynlik ve Ebeveyn Tutumları" başlıklı konferansı büyük ilgi gördü. Tarhan konuşmasında, insanın doğuştan psikolojik olarak prematüre geldiğini, özellikle 0-3 yaş arası dönemin çocuğun hayatındaki en kritik gelişim evresi olduğunu belirtti. Bu dönemde, anneyle kurulan sıcak ve güvenli bağın çocuğun hayatı boyunca sürecek kişilik ve karakter inşasında belirleyici olduğunu vurgulayan Tarhan, "Bütün kültürel değerlerin temelinin atıldığı bu dönemde, sevgi ve güven ortamı sağlayan aileler, geleceğin sağlam bireylerini yetiştirirler." dedi.

 

Prof. Dr. Tarhan ayrıca aileyi "toplumun sigortası" olarak tanımlayarak, beş kişilik hanelerin hızla azaldığını, tek kişilik hane yapılarının ise arttığını vurguladı. Bu değişimin uzun vadede toplumsal barışı, suç oranlarını ve bireysel mutluluğu doğrudan etkileyebileceğini ifade ederek, aileye yapılan yatırımların kısa vadede değil, orta ve uzun vadede büyük kazanımlar getirdiğini belirtti.

 

Tarhan, aile içi ilişkilerde 5S ilkesine de dikkat çekti: Sevgi, Saygı, Sabır, Sadakat ve Samimiyet. Çocukların sözlerden çok, ebeveynlerinin izlerini takip ettiklerini ifade eden Tarhan, ailenin bir güven ve anlam inşa eden yer olması gerektiğini belirtti.

 

Zirvede ayrıca, Mehmet Güllüoğlu, Seval Erden Çınar, Nilüfer Pembecioğlu ve yazar Bestami Yazgan gibi isimler aile psikolojisi, dijital çağda ebeveynlik, bağımlılıkla mücadele ve edebiyat aracılığıyla eğitim gibi çeşitli konularda bilgi ve tecrübelerini paylaştılar.

 

Öğleden sonra düzenlenen 18 farklı atölye çalışmasında; "Helikopter Ebeveynlik", "Sanatla İfade", "Dijital Okuryazarlık", "Drama ile Aile İletişimi", "Çocuklarla Kitap Üzerinden Bağ Kurmak" gibi temalarda uygulamalı içerikler sunuldu. Alanında uzman psikolojik danışmanlar ve öğretmenler tarafından yürütülen bu atölyelerde, katılımcılar aktif öğrenme ve deneyim paylaşımı fırsatı yakaladı.

 

Program, katılımcılara ve konuşmacılara verilen katılım belgeleri ve plaket takdimi ile son buldu.

 

28-04-202528-04-202528-04-202528-04-202528-04-202528-04-202528-04-2025

Yayın Tarihi: 28.04.2025