İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstanbul Bir Medeniyetin Adıdır

Şair Ömer Erdem, İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün İstanbul’u Okuyorum ve Kütüphanede Hayat Var Projeleri kapsamında liseli öğrencilerimizle bir araya geldi.
İstanbul Bir Medeniyetin Adıdır

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün İstanbul’u Okuyorum ve Kütüphanede Hayat Var Projeleri faaliyetleri devam ediyor. Bu kapsamda Beyazıt Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen etkinliğin konuğu şair Ömer Erdem’di. Programa Çapa Fen Lisesi, Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi, Pertevniyal Lisesi ve Şehremini Anadolu Lisesinden öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz katıldı.

Şehir Bir İmgedir

Ömer Erdem, öğrencilerle İstanbul’u okumak çerçevesinde şekillenen konuşmasına “İstanbul nedir? Önce bunun cevabı verilmeli” diyerek başladı. Erdem: “Evet, önce bu sorunun cevabını vermek gerekir. Ben buna Gladyatör filminde Sezar’ın bir komutanına ‘Roma nedir bana söyler misin? Roma bir fikirdir.’ ifadesini dönüştürerek ‘İstanbul bir imge, bir fikirdir’ diyorum ve konuşmama böyle başlamak istiyorum. Çünkü İstanbul sadece şimdiki İstanbul değil, belediyecilik faaliyetleri hiç değil binlerce yıl evvelinden devam edip gelen bir imgedir, bir fikirdir, bir şehirdir.” ifadelerini kullandı.  

İstanbul’un Ruhuna Sahip Çıkmak

İstanbul’un, en son bulgulara göre 7000 yıllık bir tarihi, bir birikimi temsil ettiğini vurgulayan Ömer Erdem, “Bir şehirde görünen binalar, yollar, tarlalar, bahçeler, mekânlar dışarıdan gelene sadece şekiller diye değil asıl orada yaşamakta olan ruh hâlinde yansır. O ruhun kokusu ve dokusu vardır havada. Ya da ruhsuzluğun… O yüzden bir antik şehre gittiğimiz zaman sadece taşları görmeyiz bizi asıl oradaki soyutlama gücü etkiler. İşte buna göre İstanbul kültürüyle, mimarisiyle, sokağıyla, yaşama biçimiyle bir medeniyetin adıdır.” şeklinde konuştu.

Osmanlı medeniyetinin gerçekliğinden koparılarak karikatür hâline getirilmesinin yanlışlığına dikkat çeken Erdem, “Bir şehre, şehrin ruhuna, geçmişine, temsil ettiği medeniyete sahip çıkmak bu değil. İstanbul; sanatı, mimarisi, şiiri, edebiyatı, estetiği ve mekânları ile vardır. Tarihi mekânların duvarları bize her gördüğümüzde başka bir ruhu, başka bir anlamı yaşatabilir.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Ömer Erdem Kimdir?

Şair, yazar. 1967 Konya doğumlu. Bozkır Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu.  İlk şiiri Diriliş dergisinde çıktı. 1997 yılında şair arkadaşlarıyla Kaşgar dergisini kurdu. Bu dergilerin yanında Dergâh, Düşler, Göçebe, Nar, Hece, Sonsuzluk ve Birgün, Yasakmeyve, Kitap-lık dergilerinde şiirleri yayımlandı. Şiir üzerine poetik yazılar kaleme aldı, deneme ve eleştiriler yazdı.  İlk kitabı Dünyaya Sarkıtılan İpler 1996’da çıktı. Mesafesi Kadar İnleyen Rüzgâr, Yitirişler, Yarım Ağaçlar, Evvel, Kireç, Kör, Pas diğer şiir kitaplarıdır.

 

07-12-201807-12-201807-12-201807-12-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.