İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Zümre Toplantısı

2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda gelişim yolculuğunu sürdürenİstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri zümre toplantısı Fatih BİLSEM'de 14-16 Ekim tarihleri arasında yapıldı.
İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri Zümre Toplantısı

2023 Eğitim Vizyonu kapsamında özel yeteneklilere yönelik kurumsal yapı ve süreçler iyileştirilmesi çalışmaları başladı.Bakanlığımız içinde yapılacak çalışmaların bir program çerçevesinde başlayabilmesi için özel yetenekli bireylerin eğitimine dair amacı, kapsamı, işlevi ve süreci iyi belirlenmiş bir mevzuat hazırlama süreci devam ediyor.  Bu bağlamda Millî Eğitim Bakanlığı'mızda Özel Yeteneklilerin Eğitimi Bilim ve Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. Özel yeteneklilerin eğitimi için lisansüstü düzeyde öğretmen eğitimi planlanacak. Böylece öğretmenlerimiz kendi farkını kendi merkezlerine yansıtabilecek.

Bilim ve Sanat Merkezleri Yeniden Yapılandırılması

Bilim ve Sanat Merkezleri, geleceğe umut olan çocuklarımızın yer aldığı, çeşitli projeler üreterek geleceğin inşasına katkı sunduğu kurumlardır. Bu yüzden eğitim süreçlerinde tarama, klinik tanı ve eğitsel tanı amaçlı standart ölçme araçları oluşturulacak ve çeşitliliği artırılacak. Özgün zekâ ve yetenek testleri geliştirilecek ve yurt dışında geliştirilmiş ölçeklerin kültürel uyum ve standardizasyon çalışmaları yapılacak. Tanılama hizmetlerinin yaygınlaştırılması sağlanacak. Millî Eğitim Bakanlığı ve üniversiteler arasındaki iş birlikleri kapsamında Zekâ ve Yetenek Tanılama (Değerleme) İzleme Merkezleri ve Noktaları oluşturulacak.

İleri öğrenme ortamları için materyal ve model geliştirme çalışmaları yapılacak. 5 yaş ve ilkokul düzeyinde farklı ve farklılaştırılmış program modellerine fırsat tanınacak. Özel yetenekli bireylerin eğitimi için, örgün ve yaygın eğitimi kapsayan müfredat çalışmaları başlatılacak. Öğretim kademelerinde özel yetenekli bireylere yönelik seçmeli ders stratejisi geliştirilecek. Özel yetenekli öğrenciler resmî, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla buluşturulacak.

Türkiye'de 1996 yılında kurulan Bilim ve Sanat Merkezleri yeniden yapılandırılarak tüm okullardaki Tasarım Beceri Atölyeleri ile ilişkilendirilecek. Ayrı eğitim, hızlandırma, zenginleştirme, sınıf atlatma vb. uygulamaların bütüncül olarak yeniden yapılandırılması gerçekleştirilecek. Çocukların öğretim etkinliklerinde ortaya koydukları özel yetenek özelliği taşıyan ürünlerini kanıta dayalı olarak belirlemede öğretmenler için destek birimi oluşturulacak. 

Özel Yetenekliler, TÜBİTAK ProjeleriAkıl Zekâ Oyunları ve Bilim Olimpiyatları

Özel yetenekli çocuklarımızın sınavla alındığı ve yetenekleri doğrultusunda özel eğitim verilen Millî Eğitim Bakanlığı'mıza bağlı İstanbul Bilim ve Sanat Merkezleri'mizde görev alan zümre öğretmenlerimiz bir araya geldi.

Öğretmenlerimizin kaynaşmalarını sağlamak ve Bilim ve Sanat Merkezleri'nin gelişimi için öğretmenlerimizin fikirlerini öğrenmek amaçlı toplantıFatih'te 14-16 Ekim tarihleri arasında yapıldı. Toplantıya İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İl Millî Eğitim Şube Müdürümüz Sayın Muhammet Emin Şen,  Fatih BİLSEM Müdürü Sayın Muhammet Fatih Çepni, akademisyenler, Türk Patent ve Marka Kurumu yetkilileri ve Bilim ve Sanat Merkezleri'nde görev yapan on dokuz branşın zümre öğretmeni katıldı.

Zümre başkanlarımızın merkezlerde verilen eğitim seviyesinin arttırılması için görüş alış verişinde bulunduğu toplantının ilk gününde Maltepe Üniversitesi, Özel Eğitim Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Ümit Davaslıgil "Özel Yeteneklilerin Eğitiminde Farklılaşma" başlıklı bir sunum yaptı. Eda Çağlar ve Gaye T. Başeymez "TÜBİTAK 4005-4007 Proje Hazırlama Süreçleri"ne dair verimli paylaşımlarda bulundu. Yudum Akyüz ile Asuman Tırsi "Akıl Zekâ Oyunları ve Bilim Olimpiyatları" konulu bir sunum yaptı. Demet Kuzubaşıoğlu ile Yavuz Çetinkaya "Ortaokul ve Lise TÜBİTAK Araştırma Projeleri" üzerine konuştu.

İkinci günde ise Ayşegül İ. Bozcan ile Selçuk Acun "TÜBİTAK 4004-4006 Hazırlanma Süreçleri" hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Konuşmaların ardındanBilim ve Sanat Merkezleri'nde görev yapan branş öğretmenlerimiz iki bölüm hâlinde zümre toplantılarını yaptılar.

Patent, Faydalı Model ve Tasarım

Millî Eğitim Bakanlığımız Eylül ayı içerisinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Patent, Faydalı Model ve Tasarım Ofisi kurdu. Kurulan ofisin koordinasyonunda şimdi tüm illerimizde okullarımıza yönelik eğitim ve rehberlik çalışmalarını yürütülüyor. Daha sonra bu sürece Bilim ve Sanat Merkezleri de dâhil edildi. Bir yılda mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarımızda 100, BİLSEM'lerde ise 150 olmak üzere toplam 250 patent, faydalı model ve tasarım tescili hedef olarak konuldu. 

İşte bu bağlamda toplantının üçüncü gününde Millî Eğitim Bakanlığı'mız ile  Türk Patent ve Marka Kurumu arasında imzalanan "Eğitim İş Birliği Protokolü" kapsamında Bilim ve Sanat Merkezleri'ndeki öğretmenlerimize yönelik olarak sınai mülkiyet hakları ile ilgili bilgi verildi. 

İstanbul Teknik Üniversitesi, İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi'nden Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi ve Dokümantasyon Birimi Sorumlusu Patent Vekili Sayın Sacide Kasapoğlu  "Patent, Faydalı Model ve Tasarım Tescili Hazırlama Süreçleri" başlıklı bir konuşma yaptı. Kasapoğlu konuşmamasındapatent, faydalı model, tasarım ve marka gibi sınai mülkiyet hakları ile ilgili olarak korumalar, başvuru süreç ve yöntemleri ile ilgili olarak detaylı bilgi verdi.  Ayrıca Bilim ve Sanat Merkezleri'mizde patent, faydalı model ve tasarımın fikri mülkiyet açısından önemi ile ilgili farkındalığı artırmak ve bunu bir kültür hâline getirmek için yapılabileceklere dikkat çekildi. 

Üç gün süren çalışma sonucunda Bilim ve Sanat Merkezleri zümre raporları hazırlandı. Ardından ise il zümre raporu yazıldı.

16-10-201916-10-201916-10-201916-10-201916-10-201916-10-201916-10-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.