İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİNİN 9.SAYISI YAYIMLANDI
615
12:49
06.12.2022

İstanbul Öğretmen Akademileri tarafından çıkarılan dergi 9. sayısı ile okurlarının huzuruna çıktı. "Öğretmen Özel Sayısı" olarak yayınlanan sayıda öğretmenliğe dair 23 dosyaya, 80'in üzerinde fotoğrafa ve vesikaya yer veriliyor. Dergi öğretmenliğin farklı yönlerini vurgulayan siyah beyaz ve renkli fotoğraflar ile okuyucusuna görsel bir şölen sunuyor. Dergi kapağında kullanılan görselin ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödüle sahip, öğretmen fotoğraf sanatçısı K. Deniz Kalaycı'ya ait olması da ayrı bir önem taşıyor.

Her sayısında insana dair estetik pencereler açan İstanbul Akademi, son sayıda da derinlikli metinlerle fotoğrafları bir araya getirerek okurlarını, keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Öğretmenlerin duygularına tercüman, seslerine ses olmak amacını taşıyan özel sayı, Millî Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Mahmut Özer'in öğretmenlere seslenişi ile başlıyor. Bakan Özer'in "İstikbalin Mimarları" olarak gördüğü öğretmenlerin toplumu güçlendirdiğine vurgu yapan yazısını İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı'nın selamlama yazısı takip ediyor.

Selamlama yazılarının ardından dergi, Şeyh Şamil Yılmaz'ın "İlk Nefes" denemesi ile başlıyor. Şamil Yılmaz insana insan olma sürecinde mihmandarlık eden öğretmenliği farklı boyutlarıyla ele alırken Funda Özsoy Erdoğan, Prof. Dr. Nabi Avcı'nın hayatında iz bırakan öğretmenleri konuşuyor. Dergideki diğer röportaj ise Müzik Akademisi Koordinatörü İlksen Kodal'lın yeni çıkan "Annenin Duası" albümündeki bestelerin kaynağı üzerine.

Dergide Türk edebiyatının değerli kalemleri öğretmenliğe dair hikâyelerle karşımıza çıkıyor. Türk hikâyeciliğinin güçlü isimlerinden İmdat Avşar, öğretmen öğrenci ilişkisini unutulmaz bir hikâye sunuyor. İbrahim Gül "Kış Turizmi" hikâyesinde genç bir öğretmenin mücadelesini anlatıyor.

Öğretmen özel sayısında toplumun belleğinde iz bırakmış öğretmenler de unutulmamış. Gazeteci yazar Sibel Eraslan, Üsküdar Kız Lisesinde okuduğu yıllarda hayatına dokunan edebiyat öğretmeni, yazar Ayla Ağabegüm'ü anlatıyor. Yakın tarihimizde iz bırakan yaşama zevkini bırakıp yaşatma aşkına gönül vererek, gösterişsiz bir ömür süren öğretmenlerden Nurettin Topçu'yu Mahmut Bıyıklı, Millî şairimiz Mehmet Akif'in öğretmenliğini ve öğretmene bakışını Aziz Erdoğan, Tarık Buğra ile Sait Faik'in de edebiyat öğretmenliğini yapmış olan Hakkı Süha Gezgin'i Gülsüm Kuş Aykol yazıyor.

Dr. Selçuk Osmanoğlu, "Öğretmen Özel Sayısı" için 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün tarihine değinirken Menekşe Özkaya Tutum "Aşkın En Güzel Hallerinden Bir Öğretmen"i Şefik Can Dede'yi, Hale Yurttabir ise İbn Haldun'un eğitime ve öğretmene bakışını kaleme alıyor.

Derginin özel sayısına pek çok öğretmen yazar, denemeleri ve anılarıyla katkıda bulunuyorlar. Yasemin Petek, "Bir Motivasyon Öyküsü", Rukiye Saran Aydın "Sevgili Öğretmenim" başlıklarıyla kendi çocukluklarından yola çıkarak öğretmenin öğrencide yaratacağı pozitif etkinin önemine dikkat çekiyorlar. Salim Nizam meslekteki ilk gününü, Cemre Ataş Bağlan kendisi için öğretmenlik mesleğinin niçin doğru karar olduğunu, Alper Sadıç, "Boyacı Çocuklar"da hüzünlü bir öğretmenlik anısını paylaşıyor.

İsmail Zorba, Yasemin Başlantı, İlhan Kurt, Sara Yalçındağ. Gökalp İbaç, Hasan Hüseyin Selvi derginin öğretmen dosyasına katkı sunan isimler arasında.

Şair öğretmenler zengin bir şiir resitali de sunuyor okuyucuya; Bestami Yazgan "Bir Şiirsin Öğretmenim", Yusuf Dursun "Öğretmence", Mahmut Topbaşlı "Ben Bir Öğretmenim" şiirleriyle derginin şiir evrenine katkıda bulunuyor. 

İstanbul Akademi dergisinin "Öğretmen Özel Sayısı"nı okumak için tıklayınız.

 

 

Yayın Tarihi: 06.12.2022