İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİNİN 10.SAYISI ÇIKTI
431
23:21
21.03.2023

Derginin 10. sayısında 6 Şubat'ta yaşadığımız deprem felaketinin ardından yaraları hızlı bir şekilde sarmamıza atıfta bulunarak Çanakkale'deki diriliş ve mücadele ruhunun hala diri olduğuna vurgu yapılıyor.

Bu sayıda, Betül Coşkun'un Türkiye Psikodrama Enstitüleri Birliği Başkanı Deniz Altınay ile yapılmış olan deprem felaketi sonrası çocuk ve yetişkinlerde meydana gelen travmalar ve çözümleri üzerine bir röportajı ile başlıyor. Psikolojik danışman Enes Çelik ise makalesinde çocuklara deprem oluşumunu, etkilerini ve sonuçlarını anlamlandırma konusunda hem öğretmenlere hem de ebeveynlere yardımcı olacak önemli bilgiler veriyor.

Yasemin Başlantı "Birdenbire" isimli denemesinde, 1999 Düzce merkezli deprem faciasında bir depremzede olarak yaşadıklarını aktarmış. Nükte Dere makalesiyle travma sonrası stres tepkileri ve travma sağaltımı üzerine bizi bilgilendiriyor.

Bahtiyar Ermiş "Bedbin" hikâyesinde, deprem anını, yaşanan travmatik duyguları bir öykünün içinde anlatıyor. Seda Karakaşoğlu ise makalesinde özel gereksinimli bireylerin penceresinden bize afet ve acil durumlarda çözüm yollarını gösteriyor. Mahmut Bıyıklı, Kahramanmaraş'ta kaybettiğimiz şair ve yazarların şehrin kültürüne kazandırdıklarını yazıyor.

10. sayıdaki ikinci dosya konusu olan 18 Mart Çanakkale Zaferi, Mahmut Topbaşlı'nın "Boğazın Ak Suları" isimli şiiri ile başlıyor. Hemen ardından Sadi Şirin'in 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin kumandanlarından Cevat Paşa üzerine bir kitabı da bulunan Dr. Selçuk Osmanoğlu ile zafere giden yolculuğun ayrıntılarını konuştuğu bir röportaj yer alıyor. Ayrıca Çanakkale Savaşı'nın kaderini değiştiren Nusret mayın gemisinin kılavuz kaptanı Nazmi Kaptan ile 1935 yılında Yedigün dergisi tarafından yapılmış olan bir röportajı, araştırmacı yazar Tahsin Yıldırım, bizlerle paylaşıyor.  

Yusuf Dursun "Çanakkale Destanı" şiirinde, Çanakkale'de şehit düşen mehmetçiği anlatıyor.  Gülsüm Kuş Aykol, Harbiye Nezareti'nin daveti üzerine 1915 Haziran'ında Çanakkale Cephesi'ne giden ve on gün boyunca orada incelemeler yaparak izlenimlerini aktaran sanatçıları anlatıyor yazısında.

Çanakkale Savaşı, elbette Mehmet Akif'in "Çanakkale Şehitlerine" şiirinden ayrı düşünülemez. Çanakkale ruhunu en etkileyici haliyle anlatan bu şiir üzerine İlhan Kurt bir değerlendirme yazısı kaleme alırken, Mehmet Niyazi'nin "Çanakkale Mahşeri" romanı üzerine Funda Özsoy Erdoğan da bir inceleme yazısı yazmış bu sayıda. İsmail Zorba ise Çanakkale türküsünden yola çıkarak, bu savaşta şehit düşen büyük dedesinin izini sürüyor.

Derginin son iki sayfası, Çanakkale Savaşı'nı anlatan filmlerin afişlerine ayrılarak yerli ve yabancı bu filmlerden haberdar olmayanlar için bir seçki yapılmış.

Dergiye ulaşmak için tıklayınız.

Yayın Tarihi: 21.03.2023