İstanbul Akademi Dergisi İkinci Sayı
1201
15:42
07.02.2021

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün İstanbul Öğretmen Akademilerinde, öğrenme-öğretme süreçleri, eğitimin içeriği ve öğrenme ortamları alanındaki gelişmeler yakından izleniyor, yeni uygulamalar geliştiriliyor. Bu yönüyle akademiler eğitim odaklı düşünmeyi geliştirmek isteyenlere fırsat sunup, çözüm üretmesiyle öne çıkıyor. 

Öğretmenlerimizin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sunan İstanbul Öğretmen Akademileri, yazarları öğretmenlerden oluşan bir dergi çıkardı. Alanında akademik çalışmalar yapan öğretmenlerden, kitapları basılan yazar ve şair öğretmenlere kadar geniş bir yelpazesi olan İstanbul Akademi dergisinin 2. sayısı okurlarıyla buluştu. İlk sayısı ile hayli ses getiren derginin bu sayısında yine pek çok makale, röportaj, deneme, öykü ve şiir yer alıyor.

Çeşitli Makaleler ve İncelemeler

Yazarları öğretmenlerden oluşan ve üç ayda bir yayınlanan İstanbul Akademi dergisinin bu sayısı Filiz Gülhan'ın "Bilim mi Beyinden Çıkar,  Beyin mi Bilimden?" yazısı ile başlıyor. Hemen ardından Gizem Dak "Bilişim Lideri Okul Yöneticisi" başlıklı makalesinde okul yöneticilerinin teknoloji ile imtihanına dikkati çekmiş. Yasemin Akbudak ise divan edebiyatından günümüz edebiyatına, aşkın algılanışı üzerine tespitlerini "Aşka Dair" makalesinde anlatıyor. Kendisinin de bir keçe sanatçısı olduğunu öğrendiğimiz Fatma Kocataş, yazısında keçenin dünden bugüne tasavvufu merkeze alan yolculuğunu dile getiriyor. Ömer Türkoğlu'nun Veri Madenciliği Yöntemleri kitabı üzerine yazısı ise özellikle yapay zekâ ile ilgilenenlerin ilgisini çekecek nitelikte. Ertuğrul Ali Yavuz'un  "Tarımın Geleceğinde Poliploidi" makalesi, bitkisel üretimdeki yeni arayışlar hakkında bizleri bilgilendiriyor. 

Sanat, Bilim ve Edebiyat

Mehmet Neşet Turgut, yeni Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan'ın "Ahlat Ağacı" üzerine yazarken, Ali Oktay Özbayrak, Daniel Pennac'ın "Okul Sıkıntısı" romanı üzerine eğiliyor. Dergide Nurullah Abalı'nın "Dijital Çağda Din ve Değerler Eğitimi"  makalesinin yanı sıra Şadi Oğuzhan'ın "Dede Korkut Hikâyeleri"nin içeriğini kaleme aldığı yazısı, Seda Karakaşoğlu'nun " Otizm Spektrum Bozukluğu" incelemesi ve Ahmet Pak'ın "Kızılelma" kavramı üzerine denemesi de okurların hayli ilgisini çekecektir.

İstanbul Akademi dergisinde şair ve öykücülerin eserlerine de yer verilmiş. Emine Bayındır, Gülhan Tuğba Çelik ve Erhan Genç öyküleri ile, Ramazan Ekici, Aysel Kaymaz ve Yunus Emre Demirbaş şiirleri ile dergiye katkıda bulunuyor.

Dergide Prof. Dr. Ahmet Şükrü Özdemir ile öğretmenlik ve eğitim fakültelerinin işlevi konuşulurken, davranış bilimleri uzamanı Banu Gökcül ile çocuğun sevgiyi algılayış biçiminin hayatını nasıl biçimlendirdiği üzerine konuşulmuş. Avukat Işıl Bağatur'la ise engelli hakları üzerine ne kadar yol alındığının muhasebesini yapan bir röportaj yer alıyor. Sanat tarihçisi ve hikâyeci Hatice Bilen Buğra ile resim-edebiyat, öykücü Ethem Baran ile çocuk ve kitap odaklı söyleşiler de derginin sanatsal sayfalarını renklendiriyor. 

İstanbul Akademi dergimizin ikinci sayısını okumak için tıklayınız.

Yayın Tarihi: 07.02.2021