İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİ İKİ YAŞINDA

İstanbul Akademi dergisinin 8. sayısı çıktı.  Dergi bu sayıyla 2 yaşına girdi.
İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİ  İKİ YAŞINDA

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yayımlanan İstanbul Akademi dergisi, 8. sayısı ile birlikte iki yaşını doldurdu. Üç ayda bir yayımlanan derginin  8. sayısında,  Büyük Taarruz'un 100.yılı dolayısı ile  ayrıntılı bir dosya hazırlandı.

 

Büyük Taarruz dosyası

Dosyada  Prof. Dr. Vahdettin Engin ile bu önemli olayı hazırlayan tarihi şartların konuşulduğu  röportajın hemen ardından  Dr. Selçuk Osmanoğlu'nun bir varoluş mücadelesi olarak Büyük Taarruz'un anlamına vurgu yapan makalesi yer alıyor. Şair Mahmut Topbaşlı ise bu onurlu mücadeleyi duygu yüklü şiiriyle paylaşıyor. Büyük Taarruz'a da katılan, Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanlarından Üsteğmen Kara Fatma'yı, Mehmet Dağıstanlı'nın kaleminden okuyoruz. Nuhan Nebi Çam ise hikâyesinde günümüzden geçmişe zaman sıçraması yaparak bizi Millî Mücadele yıllarına götürüyor.

 

Millî Mücadele ruhu

Dosyada Millî Mücadele ruhuna ve daha da öncesine de yer veriliyor. Çanakkale'den Sarıkamış'a uzanan Kurtuluş Savaşı öyküsü farklı türlerde dile getiriliyor. Nilay Çelik, yazar Aka Gündüz'ün Millî Mücadele ruhunu yansıtan "Dikmen Yıldızı" romanı üzerine bir inceleme yazarken, Ali Oktay Özbayrak da Sevinç Çokum'un  Millî Mücadele'yi konu alan "Ağustos Başağı"  romanı üzerine bir inceleme kaleme alıyor. Erhan Genç denemesinde, bizi millet olarak bütünleştiren, mücadele ruhumuzu diri tutan tarihimizin altın sayfalarında yolculuğa çıkarıyor. Edebiyatımızın güçlü kalemlerinden İmdat Avşar, millî bilincin genç nesillere aktarılmasında ağıtların önemine, Vural Yıldırım ise marşlar üzerinden Millî Mücadele yıllarına vurgu yapıyor.

Dergi okuyucuna görsel bir şölen de sunuyor. Müdürlüğümüz bünyesinde gerçekleştirilen çizgi roman atölyesinde, öğretmenlerimizden Hilal Atıcı ve Emine Arslan'ın hazırladığı Millî Mücadelenin anlatıldığı çizgi öyküleri Büyük Taarruz dosyasının içinde yer alıyor. Ziya Karatekin'in "Baba ve Oğul" şiiri ile Yunus Emre Demirbaş'ın "Gazel-i Destan-ı 15 Temmuz" şiiri ise Millî Mücadele günlerine atıfta bulunuyor.

 

Öğretmenlere seslenen dergi

Derginin 8. sayısında, Eylül ayının  eğitim öğretim adına yeni bir başlangıç olduğunun altını çizen Betül Coşkun'un  ve Enes Çelik'in  makaleleri bulunuyor. Yasemin Başlantı, Kemal Sayar ile yaptığı röportajda ebeveyn çocuk ilişkisine değiniyor.

Her sayısında  bir eğitim fakültesi dekanı ile de söyleşi yapan İstanbul Akademi derginin,  8. sayıda da  Hasan Özdemir, Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akın ile konuştu.

Ayrıca bu sayıda Ahmet Pak'ın, Gökalp İbaç ve Cemre Ataş Bağlan'ın denemeleri; Cengizhan Orakçı'nın ve Emine Sakarya'nın şiirleri; Kadir Kakcı ve  Önder Karanfil, Keziban Yıldırım Özcan, Ekrem Bektaş'ın hikâyeleri; Meral Guguk' un ise  değerli şair Ercan Yılmaz'ın "Nurusiyah" kitabı üzerine inceleme yazısı yer alıyor.

İstanbul Akademi dergisi okuyucuyla buluşmayı bekliyor. Keyifli okumalar...

 

Dergiyi okumak için tıklayınız.

 

 

 

 

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.