İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİ BİR YAŞINDA

İstanbul Akademi dergisi,  Eylül ayında yayımlanan 4.sayısı ile bir yaşını doldurdu. 
İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİ BİR YAŞINDA

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Öğretmen Akademileri tarafından hazırlanan ve üç ayda bir yayımlanan İstanbul Akademi dergisi bir yaşında. Derginin 4. sayısı, makaleler, röportajlar, hikâyeler, deneme ve şiirlerle yine dopdolu.

Teorik Bakışlar, Tiyatro ve Sinema

Dr. Gökşen Üçüncü'nün  "Beyin Dostu Öğrenme Ortamları Oluşturan Öğretmen Olmak" başlıklı, öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini anlatan üçlü beyin kuramı üzerine kapsamlı makalesi, öğrenme üzerine son derece elzem ayrıntıların altı çiziyor. 

Mehmet Konuk ise tiyatro yazısında Hamlet'in psikolojik açıdan varoluşsal sancılar çekişinin ve "olmak ya da olamamak" ikileminin analizini yapıyor. Pınar Karabulut ise yönetmenliğini Tamara Kotevska ve Ljubomir Stefanov'un yaptığı, pek çok ödüle değer görülen Balkanların derinliklerinde ve modern yaşamdan izole bir yaşamı anlatan yarı belgesel Bal Ülkesi (Honeyland)  filmi üzerine bir inceleme kaleme aldı. 

Eğitim, Küresel Salgın ve Bir Klasik

Felsefe doktoru Duygu Aksoy ise "Rousseau'da İnsan Doğası" makalesinde,  on sekizinci yüzyılda yaşayan bu filozofun, çocuk eğitimi üzerine farklı görüşler sunduğu ünlü kitabı Emile'in de altını çizerek çok önemli tespitlerde bulunuyor.  Meral Guguk da şair Necati Bey'in divanında yer alan deyimleri inceliyor. Dr. Nazlı Sökmen Bedel, "Cam ve Beykoz" yazısında, camın bin yıllar süren macerasını anlatırken Nilay Çelik,  Beyaz Zambaklar Ülkesinde adlı klasik kitabın günümüz eğitimcileri için önemini hatırlatan bir inceleme kaleme aldı. Hilal Gürkan ise "Pandemi ve Aşı"  makalesi ile yaz boyu devam eden aşılama sürecinde de gündemde olmaya devam eden Kovid-19 aşıları üzerine bize çok faydalı bilgiler veriyor. 

Çocuklar,  Edebiyat, Okuma ve Kültürel Miras

Keziban Yıldırım Özcan'ın nitelikli çocuk kitapları ve çocuğa kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılmalı üzerine görüşlerini dile getirdiği "Okuma Sevgisine Giden Yolda Kitap Seçiminin Önemi" denemesi dikkat çeken ipuçları sunuyor. Gülay Çil Kayapınar'ın Sinop'un güzide ilçelerinden Boyabat'ı anlattığı "Boyabat'ın Kültürel Mirası" isimli gezi yazısı yerel tarihçilik bakımından önemli. 

Gökçe Yavuz'un  "Nanoteknolojik Dezenfektanların Bakteriler Üzerindeki Etkisi" makalesi, Meral Kurulay'ın öğretmen ve çocuk ilişkisini bir kız çocuğunun gözünden aktardığı "Şemsiyeli Çikolata" hikâyesi ile nereye baktığımız kadar nereden baktığımızın da hayatımızı etkileyeceğini anlatan Önder Karanfil'in "Küçük Yer" hikâyesi ve Mehmet Rıza Tuna'nın insanları evlere benzeten  "Hatıraları Uğurlama" isimli şiiri de derginin bu sayısında yer alan önemli yazılardan. 

Ellinci Yılında Parasız Yatılı ve Söyleşiler

Derginin birinci yaşı için küçük bir dosya da hazırlanmış: Yazar Füruzan'ın Parasız Yatılı kitabının yayınlanışının ellinci yılı münasebeti ile Ali Oktay Özbayrak "50. Yılında Parasız Yatılı'yı Yeniden Okumak" denemesini ve Doç. Dr. Haluk Öner de  "Duyguların Rahatını Kaçıran Yazar: Füruzan" makalesini yazdı.  Funda Özsoy Erdoğan ise yazarla yaptığı söyleşide Füruzan'ın elli yıllık yazarlık veriminin altını çiziyor.  Böylece edebiyatımızda "olay" olmuş bir yazarın öyküsü kendi ağzından ve bakışını da içerecek şekilde çeşitli yönleriyle ortaya konuyor.

Dördüncü sayıdaki söyleşiler arasında İsmail Erdoğan'ın uluslararası üne sahip ebru sanatçımız Hikmet Barutçugil ile ebru sanatının incelikleri üzerine olanı hemen dikkat çekiyor.  Şirin Şükran Aydınoğlu, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. İrfan Başkurt ile öğretmenlik mesleği üzerine çok değerli bir röportaj gerçekleştirdi.

İstanbul Akademi dergisini okumak için tıklayınız.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.