İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İmam Hatip Okulları Yönetici Vizyon Semineri

Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüzün İmam Hatip Okulları Yönetici Vizyon Semineri Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde yapıldı.
İmam Hatip Okulları Yönetici Vizyon Semineri

Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu'nda belirtilen hususlar gereğince, Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüzün hayata geçirdiği Yönetici Gelişim Programı çerçevesinde İmam Hatip Okulları Yönetici Vizyon Semineri düzenlendi.

Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi'ndeki programa Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, Din Öğretimi Genel Müdürümüz Sayın Nazif Yılmaz, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Faik Kaptan, Türkiye İlahiyat Tedrisatına Yardım Eden Dernekler Federasyonu Başkanı Sayın Mustafa Yelek,  Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Derneği Kurucu Başkanı Sayın Şaban Karaköse ve İmam Hatip Okullarımızdan 2020 yöneticimiz katıldı.

Zamanın Ruhu ve İstikamet

Millî Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, İmam Hatip Okulları Yönetici Vizyon Semineri'ndeki konuşmasındadünyadaki kırılmalara dikkat çekti. Selçuk, "Büyük bir kırılma geliyor. Dünya tarihinin dördüncü büyük kırılması yaşanacak 2040'ların başında.  Bütün tarihi hallaç pamuğu gibi atacak bir kırılma geliyor. Her çocuğun beynine yazılım yüklenecek. Her insanın vücudunda yüzlerce robotun dolaştığı bir kırılma geliyor. Sabah kalktığında herkesin rüyasını renkli biçimde izleyebileceği bir dönem geliyor. Her şeyin otomatikleştiği bir dönem geliyor. Bizim buna hazırlanmamız gerekiyor. Okullarınızdaki öğretmenlerinizi değerlendirin. Anne baba olarak değerlendirin." şeklinde konuştu.

Kelime üretme iştiyakına değinen Bakanımız Selçuk, "Gerçekten bir ölçüye ihtiyacımız var. Bizim kelimelere can verme çabamız azaldı. Biz zamanın ruhunu kollayan, bugünün problemlerine çözüm getiren kelimeler üretemiyoruz. Bir ülke kendi kavramını üretip insanlığa hediye edemezse bir yere varamaz. Bizim ödevimiz çok büyük. Biz Osmanlı'nın kaçırdığı şeyi kaçırmamalıyız. Bizim bu tarihten ibret alıp, bugünün dünyasını daha önceki dönemlerin canı olan, ruhu olan, kanı olan kelimelerini sanki bugün biz üretmiş gibi tekrar ettiğimizde bu kelimeler bizim ağzımıza yakışmıyor.  Bizim yeni kavram üretmemiz lazım. Zamanın ruhuna uygun olan kelimeleri canlandırmamız lazım.  Dünyada olmayan şey bizim medeniyet kökümüzde var." ifadelerini kullandı.

Millî Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, başkalarının tüketim için kavram ürettiğini oysa bizim hayat için, nizam için kavram ürettiğimizi belirtti. Bakanımız Selçuk sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim kelimelerimizin bir ontolojisi var. Biz ekmek derken erzak diyoruz. Erzak derken rızk diyoruz. Rızk derken Rezzak diyoruz. Yani ontolojiyi kuruyoruz. Ontolojiyi ve epistemolojiyi yeniden kurmalıyız. Bu, bizim mesuliyetimizin sadece resmî bir vazife olduğunun çok ötesine taşmayı gerektirir. Bizim vazifemiz geçim vasıtası için bu işi yapmak değil. Bizim vazifemiz bir tarihe şahitlik eden insanlar olarak, bu şahitliğimizin hukukunu korumaktır. Bizim vazifemiz kendi maaşımız için ya da gidip memuriyetimizi ifa etmekiçin belirli bir yerde bulunmak değildir. Eğer böyleyse onun hukuku hepimizi zehirler.  Bulunduğunuz pozisyonlar idarecilik yapacağınız pozisyonlar değil. İdare bir şekilde müdrik olmayı gerektiren bir şeydir. Eğer akşam okulu kapattığınızda 'Ya Rabbi şükür' diyorsanız durumu idare ediyorsunuz demektir. Ama burada beklenen şey yöneticiliktir. Yön, dediğimizde istikametten söz ediyoruz demektir. İstikameti kontrol etmekten söz ediyoruzdur."

Gelecek Perspektifi, Hedefler ve Eylemler

Din Öğretimi Genel Müdürümüz Nazif Yılmaz ise, "2023 Vizyonumuz ve İmam Hatip Okullarının Gelecek Perspektifi, Hedefler, Eylemler, Çıktılar" üzerine kapsamlı bir sunum yaptı. İmam Hatip Okullarıyla ilgili süreçlere değinen Yılmaz, okulların kimlik ve kişilik inşa eden boyutunu vurguladı. İstanbul'daki İmam Hatip Okullarının durumunu verilerle açıklayan Yılmaz, her dönemin kendine özgü sorunlarının olduğuna dikkat çekti. Zihni dönüşümün gerekli olduğunu belirten Yılmaz, "Özverili çalışmalarınızı yok sayanlara kulak asmadan işimize bakmalıyız.  Öğrencilerimizin şahsiyetlerini oluşturmamız gerekir.  Bunun için özel bir çaba sarf etmeliyiz. Size pencereler açtık.  Okul profili uygulamasını biz üç yıl önce başlattık." şeklinde konuştu.

Okullardaki eğitim kurgusunun devam ettiğini belirten Yılmaz, mazeret üretmeden çalışmak gerektiğini vurguladı. Genel Müdürlüğün çalışmalarını takip etmek gerektiğini ifade eden Yılmaz, öğrencilerin yorum becerilerini geliştirmek için yapılan çalışmaları hatırlattı.  Her bir öğrenciye dokunmanın değerine işaret eden Yılmaz, program çeşitliliğini koruyarak, üniversitelerle ve sivil toplum kurumlarıyla iş birliği içinde çalışmalar yapılmasının katkılarına değindi. Danışma kurullarından bahseden Yılmaz, akademik iş birliğinin hem Türkiye'nin birikiminden yararlanmayı hem de geleceği kurmayı mümkün kılacağını ifade etti.

Yenilikçi Yaklaşımlar ve Birlikte Çalışmak

Programın açılışında konuşan İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüzün ülke çapında düzenlediği İmam Hatip Okulları Yönetici Vizyon Seminerinin önemli olduğunu belirtti. Din öğretimi alanındaki çalışmalara dikkati çeken Yazıcı, iş birlikleriyle yapılan çalışmaların İmam Hatip Okullarının model olma hüviyetini desteklediğini ifade etti. Vizyon toplantılarının İmam Hatip Ortaokulu ve İmam Hatip Liselerinin öğretim programlarının çift kanatlı boyutunun daha iyi anlaşılmasına katkı sunacağının altını çizdi. Gelişmeye açık kurum kültürüne vurgu yapan Yazıcı, "İmam Hatip Okullarımız bir modeldir. Öğretim programlarının yapısı bunu açıkça ortaya koymaktadır. Okullarımız, yeni ortaöğretim tasarımı çerçevesinde bakıldığında oldukça geniş bir yelpaze ortaya koymaktadır. İmam Hatip Okullarımızı fiziki bakımdan gelişmektedir. Bu okullarımızın iç tasarımına yöneticilerimizin kattıkları yenilikçi boyutlar okullarımızın niteliğini artırmaktadır. Sanattan spora, din öğretiminden diğer alanlara kadar okullarımızı şekillendirecek olan eğitim yöneticilerimizdir." şeklinde konuştu.

2023 Eğitim Vizyonu bağlamında ekip ruhuna değinen İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, okullar arasındaki farkların azaltılmasında eğitim yöneticilerinin çok etkili olduğunu belirtti. Hep birlikte çalışmanın niteliği artırdığını ifade eden Yazıcı,  yerel ve ulusal projelerin öğrencilerimizi desteklediğini kaydetti. "Okulda aldığımız tüm kararların çocuklarımıza nasıl yansıdığını dikkate almalıyız. Aynı şekilde bunları öğretmenlerimizle bütünleştirmemiz gerekir. Okuldaki destek personelimiz de okulumuzun vizyonuna inanmalıdır. Okulumuza vermek istediğimiz ruha hepimizin inanması gerekir.  Aynı amaç doğrultusunda birleşirsek kurumsal gelişimimiz çok daha kapsamlı olur. Kolaylaştırıcı liderlik tüm çalışmalarımıza kılavuzluk etmelidir. İnanıyorum ki, bu yaklaşımı yerleşik kıldığımızda çocuklarımız mutlu geleceğimiz güçlü olacaktır. Çalışmalarımıza destek sunan herkese teşekkür ediyorum."  ifadelerini kullandı.

Kurumsal iş birliklerine değinen İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Faik Kaptan ise eğitim yöneticisi ve liderlerinin eğitim süreçleri bakımından taşıdığı öneme dikkat çekti.  İstanbul'daki İmam Hatip Ortaokulu ve İmam Hatip Liseleriyle ilgili verileri paylaşan Kaptan, dinin öğretilmesi sürecinde bu okullarımızın üstlendiği misyonun altını çizdi.

Kurumsal İtibar ve Okul Kültürü Oluşturmak

Türkiye İlahiyat Tedrisatına Yardım Eden Dernekler Federasyonu Başkanı Mustafa Yelek, "Okul Yöneticiliğinde Temsil Bilinci ve Kurumsal İtibar" üzerine konuştu.Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Derneği Başkanı Şaban Karaköse, "Kurum Kültürü ve Bir Okul Kültürü Oluşturmak" hakkında bir konuşma yaptı. Okul kültürü oluşturma sürecinde okul yöneticilerinin rolüne değinen Karaköse, İmam Hatip kültürü inşası için yapılması gerekenleri örneklerle anlattı.

 

Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin musiki dinletisi dinleyicilerden büyük alkış aldı. Program hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

17-12-201917-12-201917-12-201917-12-201917-12-201917-12-201917-12-201917-12-201917-12-201917-12-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.