İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İL DANIŞMA KOMİSYONU TOPLANTISI YAPILDI

"İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı İl Danışma Komisyonu Toplantısı" İstanbul Vali Yardımcısı Sayın Dr. Hasan Hüseyin Can, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İstanbul Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mahmut Ak ve diğer üyelerin katılımıyla Müdürlüğümüz Tuna Salonu'nda gerçekleşti.
 İL DANIŞMA KOMİSYONU TOPLANTISI YAPILDI

Toplantıyı yöneten İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı tüm komisyonu üyelerine, ilimizde eğitime verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederek toplantıyı başlattı.

İlimizdeki eğitim faaliyetlerine yönelik veriler, fırsat eşitliği çalışmaları, mesleki eğitimin geliştirilmesi,  öne çıkan proje tabanlı çalışmaların ve 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılına ilişkin önerilerin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya, protokol üyeleri, okul müdürleri öğretmenler veli ve öğrenciler de katıldı.

İl Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı gündem maddelerinden oluşan sunuyu katılımcılara arz ederek  katılımcıların fikir, görüş ve önerilerini aldı.. Yazıcı, 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı itibari ile 35.750 öğretmen atamasının gerçekleştiğini bu atamaların 10.000'nin İstanbul'a olduğunu söyleyerek 2022 Ocak ayında, 60 branşta ilimize 7.500 öğretmen ataması yapıldığını ifade etti. Yazıcı, ilimizde en fazla ihtiyaç duyulan Özel Eğitim alanında yapılan 1.311 atamayla; ihtiyacı bulunan her eğitim kurumuna Özel Eğitim Öğretmeni atandığını aktararak sözlerine şöyle devam etti:

 "BİLSEM'lerde ilk defa açılan yaz kurslarından 2105 öğrencimiz yararlandı."

"Eğitimde Fırsat Eşitliği kapsamında Bakanlığımız tarafından çok daha güçlü bir eğitim ortamına ulaşabilmek adına İstanbul'daki okullarımız için kırtasiye, küçük onarım ve donatım olmak üzere bir milyar liralık kaynak aktarıldı.  İlk defa 2. sınıftan 12. sınıfa kadar 36 milyon yardımcı kaynak kitap hazırlanarak öğrencilerimize ücretsiz dağıtıldı. Millî Eğitim Bakanlığımızca okullar arası başarı ve imkân farklılıklarını azaltmak ve eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek amacıyla "Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi" hayata geçirildi. Proje için 3 milyar liralık bütçe ayrıldı. Türkiye genelinde 7 bin ilkokul iyileştirme kapsamına alındı. Öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerine gelişim desteği başlatıldı. Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi kapsamında dünyanın en büyük Türk müziği çocuk korosu oluşturuldu. Çocuk korosu karne töreninde sahne aldı. İstanbul'da 39 ilçemize sıfır atık kütüphanesi kuruldu. Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması kapsamında projenin en önemli parçası olan erken çocukluk eğitimine erişimi artırmak amacıyla 2022 yılı sonuna kadar 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni ana sınıfının hizmete girmesi planlanıyor. Bu kapsamda 93 yeni anaokulu hizmete alındı. 216 yeni anaokulunun ihalesi tamamlandı. 2 bin 148 yeni anaokulu ise yatırım programına alındı. 540 okulumuzda 972 yeni anasınıfı açıldı. Okul öncesi öğretimde seferberlik başlatıldı. 5 yaşta %100, 4 yaşta % 70, 3 yaşta %50 hedefi konuldu. Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması kapsamında 5 yaş grubunda okullaşma oranı %93'e yükseldi. Yapımı tamamlanan 150 anaokulunun toplu açılış töreni İstanbul'da gerçekleşti. İlk defa halk eğitim merkezlerinde özel gereksinimli öğrencilerimiz için yaz kursların açılması ve bu öğrencilerimizin ücretsiz olarak kurs merkezlerine taşınmaları sağlandı. İstanbul'da geçen yıl 21 olan BİLSEM sayısına bu yıl 22 yeni BİLSEM daha katıldı. Bilim Sanat Merkezleri 39 ilçeye yaygınlaştırıldı. BİLSEM'lerimizde ilk defa açılan yaz kurslarından 2105 öğrencimiz yararlandı."

Mesleki eğitimin iyileştirilmesi amacıyla üreten okullar kapsamında yürütülen çalışmalarla mobilyadan hijyen ürünlerine, makine ve teçhizattan eğitim setlerine, tekstil ürünlerinden robotik kitlere ve gıda ürünlerine kadar çok geniş bir yelpazede üretim gücüne ulaşıldığını söyleyen Yazıcı, "Sektörle kurulan güçlü bağlar neticesinde artık ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde iş dünyasının en önemli aktörleriyle birlikte çalışıyoruz." dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti:

"Sektörün kalbinde kurulan okullar"

"İTÜ MTAL, İstanbul Havalimanı MTAL, Teknopark İstanbul MTAL, Aselsan MTAL ve Demirören Medya MTAL gibi okullarımızda sektörle sadece iş birliği içinde değil, sektörün kalbinde kurulan okullarımızla çok yüksek puanlı öğrencilerimizin tercih ettiği bir okul türüne doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Meslekî ve teknik Anadolu liselerimizin beş ayda ülke ekonomisine sağladığı katkı yaklaşık 560 milyon liraya ulaştı. İstanbul 48 milyon 552 bin TL ile en fazla gelir elde eden şehirlerarasında yer aldı. Meslekî eğitim alanındaki çok yönlü gelişmelerle birlikte meslekî ve teknik Anadolu liselerine yerleşme oranı % 77'den % 95'e çıktı. Meslekî ve teknik Anadolu liselerimize yönelimlerin artarak devam etmesiyle bu okullarımız %1'lik başarı diliminden öğrenci alarak tarihi bir başarıya imza attı. İstanbul'da 5 Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi 9 Sektörel Mükemmeliyet Merkezi açıldı. Millî Eğitim Bakanlığınca mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılması ve istihdam artışına katkı sunulması amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısı arttı. Mesleki eğitim merkezlerine en fazla ilgi İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'da 36 mesleki eğitim merkezi bulunuyor. Ayrıca tüm meslek liselerimizde MESEM programı yer alıyor."

Gündem maddelerini değerlendiren İl Müdürümüz Yazıcı, il genelinde ve Bakanlık uhdesinde yürütülen birçok proje verilerinin aktarıldığı sunumu yaparak protokol üyelerinin ve katılımcıların öneri ve görüşlerini aldı.

"İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü devasa bir veri"

Toplantıya katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK, heyecan veren, gurur duyulmasını sağlayan faaliyetler sunulduğunu söyleyerek "Yapılan işlerin özünde heyecan olması bunun önemli noktası. İstanbul için büyük şans." ifadelerini kullandı.  Ak şunlara değindi: "İstanbul Öğretmen Akademileri'nin faaliyetleri güzel çalışmaları var. Bu çalışmaları takip ediyoruz.  Üniversitemizin açık öğretim fakültesinde de 600 bin öğrenci var. Çocuk gelişimi, yetişkinlerin de eğitimi 100 bin öğrenci. Teknolojiyi bilen, kabiliyetin gelişmesi tüm sahadaki aktörler için. Yükseköğretimde BIGDATA'nın anlamlandırılarak kullanılması Türkiye'nin gündemine girecek. İstanbul MEM devasa bir veri. Velilerimizin üniversitemizin açık öğretim fakültelerine kayıt yaptırmalarını dileriz. Kodlama, programcılığın kültür olarak yerleşmesi önemli. Akademik programlardan dolayı sizleri tebrik ediyorum, kurumsal olarak daha da yaygınlaşma ve iş birliğine açık olduğumuzu belirtirim."

Toplantıya Başakşehir ilçesinden katılan lise öğrencisi İsmail Doğan ise "Kütüphanelerde özel eğitim faaliyetlerinin arttırılması gerekiyor. Mesleki eğitimde üniversiteye geçiş sınavında kolaylıklar yer alması gerekiyor. Kültür dersleri için de ayrıca destek verilmelidir." şeklinde görüşlerini bildirdi.

Söz alan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay: "Güzel işler, rakamlar, tebrik ediyorum. Bu güzel hizmetlerin bir parçası olmanın mutluluğu yaşıyorum." dedi. Eğitim alanında İstanbul Ticaret Odasının görev almasının oda temsilcileri arasında da heyecan yarattığını toplantılarda eğitim ile ilgili gündemlerin diğer gündemlerden daha fazla ilgi uyandırdığını ifade etti.

Toplantıda; İlimizdeki Eğitim Faaliyetlerine Yönelik İstatistiki Veriler, Eğitimde Fırsat Eşitliği Çalışmaları, Mesleki Eğitimin İyileştirme Çalışmaları, Fiziki Ortamların Geliştirilme Çalışmaları, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında yeni açılacak okul ve alanların tanıtılması, Müdürlüğümüzün Proje Tabanlı Çalışmalarından Öne Çıkanlar, 2021-2022 eğitim-öğretim yılının değerlendirilmesi ve 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı hazırlıklarına ilişkin önerilerin alınması, Salgın koşullarındaki farklılaşmalara karşı alınabilecek önlemlerin değerlendirilmesi gündem maddelerini tek tek ele alan Yazıcı, değerlendirmelerde bulundu.

Toplantı, İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin CAN'ın iyi dilekleri ve temennileri ile sona erdi.

 18-08-202218-08-202218-08-2022

 

 

 

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.