Müzik Akademisi Kültür Söyleşileri
Keman sanatçısı ve bestekâr Volkan Gümüşlü Müzik Akademisi kültür söyleşilerine katıldı.Çocuğu erken yaşta müzikle tanıştırmak, disiplinlerarası eğitim ve öğretimde öğrenmeyi kolaylaştırmak için öğretmenlerin müzikal beğeni düzeyini yükseltmek, öğrenciyi keşfetme ve yönlendirme özelliklerini arttırmak gerekiyor.
Dinlenmeyi talep eden müzisyenlerle harika buluşmalara ev sahipliği yapan Müzik Akademisi, eğitim ortamlarındaki müzik faaliyetlerine ışık tutmak, yol gösterici olmak, öğretmenlerimizin başta Türk müziği olmak üzere dünya müziklerini tanımaları için alanındaki uzman isimlerin tecrübeleri ile buluştuğu bir eğitim platformu olmayı hedefliyor.
Hep birlikte akıl ve hayal gücüyle hareket eden Müzik Akademisi kültür söyleşileri devam ediyor. Keman sanatçısı ve bestekâr Volkan Gümüşlü'nün katıldığı program müzisyenin çok değerli bestesi "İz"in paylaşımı ile başladı.
Müzik Yolculuğu
Volkan Gümüşlü'nün müzik yolculuğuna dair ayrıntılı bilgi sunan programda değerli sanatçı hayatından ve müziğe yönelmesinden bahsetti. Gümüşlü, Ordu Fatsa'da dünyaya geldiğini orta öğretimini bu şehirde tamamladıktan sonra İTÜ Devlet Musikisi Konservatuarında eğitimine devam ettiğini söyledi.
Volkan Gümüşlü, müzikle ilk tanışmasının bir keman sanatçısı olan babası sayesinde gerçekleştiğini, okuldaki blok flütle o dönemin popüler türkülerini çalmaya gayret ettiğini belirtti. Böylece aslında küçük yaşta müzik aletleri ile tanışmanın, hem ailede hem de okulda bu alanda destek görmenin bir çocuğun müzik eğitiminde ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.
Ortaokulda özel keman dersi almaya başladıktan sonra çevre illerdeki musiki cemiyetlerinin konserlerine de davet edilir. Gümüşlü bu sayede daha çocuk yaşta kendine olan güveninin arttığını belirtti. Ama asıl liseden sonra İTÜ Devlet Musikisi Konservatuarı sınavını kazanması ve burada eğitim almaya başlaması onun müzik yolculuğunda bir dönüm noktası teşkil eder. Bu okulda çok değerli hocalardan ders alır, Batı müziği ile tanışır. O dönemde sahnelerle de tanıştığını söyleyen sanatçı, mezun olduktan sonra daha ziyade stüdyo çalışmalarına yoğunlaşır. Böylece müzik alanında üretmeye dayalı bir hayatı tercih ettiğini anlatan Volkan Gümüşlü, bugünkü bestelerinin de o yoğunlaşmanın bir neticesi olduğunu belirtti.
Bay Do'nun Doğuşu ve İyi İşler Yapmak
Volkan Gümüşlü, beste yapmanın hayatının merkezinde yer aldığını söylese de çocukların müzikle daha yakın temas kurabilmeleri, müzik aletlerini daha yakından tanıyabilmeleri için çocuklara yönelik müzikle ilgili animasyonlar hazırlamaya başlar. Böylece bugün hepimizin aşina olduğu senaryo ve yapımcılığını sanatçının üstlendiği "Bay Do" doğar. Bu animasyon çalışmalarının ülkemizin her şehrinde, köy okullarına kadar ilgi görmesi, özellikle "Bay Do'nun Müzik Sınıfı"nın İspanya'da Valensiya Çocuk Filmleri Festivali'nde gösterilmesi, doğru yolda olduğu duygusunu güçlendirerek sanatçının cesaretini artırır.
Gümüşlü, çocukların geleneksel Türk Müziği enstrümanlarını tanımaları ve sevmeleri amacı ile ürettiği "Bay Do"yu para için yağmadığını, bu animasyonlar ile küçük yaşta başlayan müzik eğitiminde çocuklara bir katkı sunmak istediğini, sosyal medyadan gelen mesajlardan anlaşıldığı üzere projesinin amacına ulaştığını belirtti.
Söyleşinin devamında kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Volkan Gümüşlü, her insanın kendi hayatının sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirterek "Bir hayaliniz varsa daha çok çalışmalısınız. Amaçlarınız doğrultusunda sevdiğiniz işi yaparak hayatınızı sürdürmenin çok önemli olduğunu bilmeli, parayı değil, öncelikle iyi şeyler yapmayı kendisi için şiar edinmelisiniz." dedi.
Ayrıca her insanın uzmanlık alanının dışında, bu alanı daha da zenginleştirmek için mutlaka farklı uğraşlara da ilgi göstermesi gerektiğini, bunun insanın kişisel gelişimine de katkı sağladığını belirtti.