İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Hep Birlikte Okuyan Türkiye Hayaline

Çocuk Vakfı Başkanı şair Mustafa Ruhi Şirin, “Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nda çocukların iyi bir başlangıç yapmasını diliyorum” dedi.
Hep Birlikte Okuyan Türkiye Hayaline

Her yıl kasım ayının ikinci pazartesi günü başlayan ve tüm yurtta kutlanan Dünya Çocuk Kitapları Haftası kapsamında, okullar başta olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlar çeşitli etkinlikler düzenlerken, çocukların kitap okuma alışkanlıklarına da dikkat çekiliyor.

Çocuklar Kitapla Nasıl Buluşturulur?

Çocukların sosyal, kültürel ve eğitim bakımından gelişmesine katkıda bulunmak ve çocukluk çağlarının evrelerini dikkate alarak programlar geliştirmek amacıyla 1990’da Çocuk Vakfı’nı kuran Mustafa Ruhi Şirin,  Türkiye’de okuma alışkanlığı kültürü çerçevesinde yol alınması gerektiğine işaret etti: “Bebeklere, erken çocukluk, ilk çocukluk dönemindekilere okunacak kitaplardan ilk gençlik çağına kadar okuma alışkanlığı kazandıracak, nitelikli, pedagojik değeri, görsel ve estetik değeri olan kitaplarla çocuklarımızın buluşması gerekiyor. Bu buluşmayı yapabilmek için de özellikle anne ve babaların, öğretmenlerin yol açıcı olması gerekir. Aslında çocuk için en iyi örnek, kitap okuyan anne, baba ve öğretmendir. Eğer o duygu, önünde böyle iyi bir örnek yoksa çocuk daha çok dijital medyalara yöneliyor. Dolayısıyla okuma sabrı gelişmiyor.”

Çocuk Edebiyatı Bütün Derslerle İlişkili

Bütün dünyada çocukların kitap okuma alışkanlığının konuşulduğunu aktaran Şirin, şöyle devam etti:

“Sanki medya, çocuk edebiyatını, okuma kültürünü tek başına engellemiş gibi gösteriliyor. Oysa her dildeki iyi örneklerle çocuklar buluşmuş olsa, bu iyi örneklerle olan yolculukları devam eder. Sadece edebiyat okuru olmaları da gerekmez. Çünkü çocuk kitabı aynı zamanda bir penceredir ve öncelikle o pencereden dışarı bakmayı sağlar. Sonra çocuğun kendisini tanımasına katkı verir. O nedenle çocuk edebiyatı bir aynadır. Çocuk edebiyatı sadece Türkçe eğitiminde değil, bütün derslerle ilişkilidir. Okuduğunu anlama becerisi kazandırmak için özellikle çocuk edebiyatı kültürüne ihtiyacımız var ve bunun için de o iyi örneklerden yola çıkarsak, çocukların yolunu kısaltmış oluruz.”

İyi Kitapları Seçmek

Mustafa Ruhi Şirin, önünde okuyan anne, baba veya öğretmen örneği olmayan çocukların daha çok dijital medyalara yönlendiğini belirterek,  “Bir kere kendi çocukluklarına dönsünler, eğer iyi kitaplarla yolculuğa çıkmışlarsa daha iyi kitapları çocukları için seçsinler. İkinci önerimiz, bu kitapları sesli olarak çocuklarına okusunlar. Aile ortamı içindeki o iletişim kozası, çocuğun dünyasını bir anlamda genişletir ve kendi kozasını örmeye önemli katkıda bulunur. Öğretmen de okuduğu, sevdiği iyi örneklerle öğrencilerini buluşturmalı. Birer edebiyat çemberi kurabilir her öğretmen sınıfta. Bunu sadece Türkçe ya da sınıf öğretmenlerinin yapması gerekmez. Matematik öğretmeni de resim öğretmeni de bunu yapabilir.” diye konuştu.

Her yaşa farklı kitapların okunması ve okutulması gerektiğine dikkati çeken Şirin, “Önce anne ve babanın iyi kitabı seçme becerisini edinmesi, bu yolda bir birikime sahip olması, öğretmenin de aynı birikimle donanması gerekir.” dedi.

Şirin, çocukların kitaptan çok bilişim ürünlerine teslim olma ihtimalinden bahsederek, “Bu eksiklik çocuğun ya da medyanın değildir. Bu, eksiklik, aile ve okul ortamınındır. Türkiye’de okuyan kuşaklar yetiştirmek istiyorsak öncelikle nitelikli çocuk edebiyatı yayıncılığına yönelmemiz gerekir. Sayı artmış olabilir, bu örnekler içinden o iyi örnekleri nasıl seçeceğimizi öğrenebilirsek okuyan Türkiye hayalimizi çok daha kolay gerçekleştirebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

O Dev Hayalleri İçin Ödevimiz Çocuklar

Yaklaşık 40 yılı aşkın bir zamandır çocuk edebiyatı, çocuk hakları, kültürü ve sanatına yönelik çalışmalar içinde yer alan Şirin, “Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nda doğduğum ve ilkokulun ilk üç yılını okuduğum Of Çocuk Cumhuriyeti Uğurlu Ortaokulu’na bugün Çocuk Vakfı’nın O Dev Hayalleri İçin Ödevimiz Çocuklar çerçevesinde çocuklarımızın Çocuk Hakları ve Okuma Kültürü becerisini geliştireceğini umut ettiğimiz kitaplar gönderdik” diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Kitap çocukları uçaktan, gemiden, bütün araçlardan daha uzun yolculuklara çıkarabilir. Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nda çocukların iyi bir başlangıç yapmasını diliyorum. Sadece çocukların mı? Hayır. Annelerin, babaların ve öğretmenlerin o iyi başlangıcı yapması halinde okuma kültürü kozamızı daha erken örebiliriz ve okuyan Türkiye hayaline hep birlikte ulaşabiliriz.”

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.