İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Hafıza 15 Temmuz Müzesi

İl Millî Eğitim Müdürlüğü'müzle 15 Temmuz Derneği arasında, 10. sınıf öğrencilerinin Hafıza 15 Temmuz Müzesi'ni ziyaretleriyle ilgili iş birliği protokolü imzalandı.
Hafıza 15 Temmuz Müzesi

Toplumsal hafıza insanlığa tutunma çabası olarak karşımıza çıkar. Bu dünyada hatırladıklarımızı ve unuttuklarımızı sorgulamak, bir bakıma insan olmanın manasını anlama çabasıdır. 2023 Eğitim Vizyon Belgemizin de ortaya koyduğu üzere 21.yüzyılda eğitim sadece okulla sınırlı değildir. Sınıf, okul, ev, medya, sokak, öğrenmenin çeşitli şekillerde vuku bulduğu ortamlardır.

Toplumsal Hafıza ve Öğrenme Mekânı Olarak Müzeler

Günümüzde müzede eğitim önemli bir etkinlik olarak görülmektedir. Müzelerin her alanın öğretisinde öğrenme ortamı şeklinde kullanılması, öğrenmede ilgiyi ve heyecanı arttırarak, öğrencilerin bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimleri üzerinde olumlu rol oynamaktadır.

Bilgi ve bilinç sahibi olmaya imkân tanıyan müzeler, çocuklarda yaratıcı ve yorumlayıcı düşünceyi geliştiren yeni bir alan olarak bugün birçok ülkede okul eğitiminin ayrılmaz bir parçası kabul ediliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, bu faaliyetlerin bireye ve millî benliğin inşasına sağladıklarıyla serbest zamanları verimli geçirme etkinliği olmaktan çıkarıp bireylerin bilişsel ve duygu dünyalarının gelişimlerine olumlu yönde katkı sağladığını gözler önüne sermiştir. 

Müzeler, aynı zamanda hafızaya yer açmaya çalışan eğitim ortamları arasında her geçen gün daha da öne çıkmaktadır. 15 Temmuz'un üçüncü yılında açılan Hafıza 15 Temmuz Müzesi, Türkiye ve dünyadaki darbe girişimleri ile modern sömürgecilik tarihinin gelişim evrelerini gün yüzüne çıkartıyor.

Bu bağlamda İl Millî Eğitim Müdürlüğü'müz ile 15 Temmuz Derneği arasında bir protokol imzalandı. Protokolün imza törenine İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı,  Strateji Şube Müdürümüz Sayın Timur Tuğral ve 15 Temmuz Derneği Başkanı A. Tarık Şebik katıldı. 

Tarih Şuuru, Kültür ve Birikim

Protokolün imza töreninde konuşan İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, "Bizler için çok anlamlı bir protokol bu. İstiyoruz ki öğrencilerimizi kendi millî ve manevi değerlerimiz çerçevesinde yetiştirelim. Bu değerlerimiz de özellikle toplumumuzun yıllar öncesinden getirdiği bütün dinamiklerini, tarih şuurunu, kültürünü ve birikimini de yansıtsın. Değerlerimizi tarih şuuruyla ve kültür birikimiyle aktarmanın hayati derecede önem taşıdığının farkında olduğumuzu bir defa daha vurgulamak isterim. Hafızanın tazelenmesi ülkemize yönelebilecek tüm tehditlerin önlenmesi sürecinde hepimizi donanımlı kılacaktır. Çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin tarihi ve toplumsal hafızanın farkına varması geleceğimiz açısından çok önemli. Yeni kuşaklarımızın ve öğretmenlerimizin ülkesi ve milletiyle bütünleşmesi bakımından 15 Temmuz hain darbe girişiminin farkında olması gerekiyor. Çocuklarımızın zor zamanlarda tıpkı o gecenin liderliğini üstlenen Sayın Cumhurbaşkanımız gibi başka birinden işaret beklemeden neler yapması gerektiği noktasında bir bilince sahip olmaları bakımından hafıza müzesi çok önemli." şeklinde konuştu.

Planlı Müze Ziyaretleri

Yazıcı, Millî Eğitim Bakanlığı olarak öğrencileri sadece akademik anlamda değil "çift kanatlı" yetiştirmek istediklerini anlatarak, "Çocuklarımızın hem bugünün hem de geleceğin becerileriyle donanmış olmasını, bu becerilerini gerçekten ülkenin menfaatine kullanabilmesini önemsiyoruz. Yeni nesillerimiz hem bilime sevdalansın hem de kültüre duyarlı olsun hem de bir ahlak telakkisine sahip olsun istiyoruz. Öğrencilerimiz, 15 Temmuz'daki yaşanmışlığın kendi tarihimizde çok önemli bir yeri olduğunu, bizzat burayı gezerek tanısın. Bizler çocuklarımızın devletine ve milletine bağlılık noktasında bir ekseni olsun arzusundayız. Bugün yapacağımız iş birliği protokolü de yıllarca sürsün istiyoruz. Hakikaten belli bir amaca yönelik organize edilmiş planlı müze ziyaretleri, kültürel ve sosyal boyutu ile öğrencilerin gelişiminde önemli bir rol üstlenmektedir." ifadelerini kullandı.

Kahramanlarımızın Hayat Hikâyeleri

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki alçak darbe girişiminin tarihi bir dönemeç olduğuna işaret eden Yazıcı, şöyle devam etti: "Bu çerçevede çocuklarımızın, öğretmenlerimizin, bütün toplumun bilinç düzeyinin artırılması, ülkemize yönelebilecek bu tür bütün tehditlerin önlenmesi açısından da çok önemli. Çocuklarımızın o gece devleşen, kahramanlaşan insanlarımızın hayat hikâyelerini, duygularını, düşüncelerini, dünyalarını öğrenmeleri ve hatırlamaları gerekiyor. Biz de istiyoruz ki 15 Temmuz Derneği ile birlikte bu gece olanları yeni yetişen kuşaklarımız hiç unutmasın ve bu kuşaklarımıza eğitim veren öğretmenlerimiz bu konuda kendi bilgilerini, bilinçlerini geliştirsinler."

Bu süreçteki katkılarından dolayı 15 Temmuz Derneğine teşekkür eden Yazıcı, o tarihi gece boyunca gözleri yaşartan, göğsü kabartan birçok kahramanlık hikâyesinin bulunduğunu belirtti. Yazıcı, "15 Temmuz ihaneti ve milletimizin bu ihanete verdiği cevap, bizim için nesilden nesile aktarılması gereken kutlu bir ödevdir. Bizler bu protokolü o gece devleşen kahramanlarımızın hayat hikâyelerinin öğrenilmesini sağlayacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz Derneği Genel Başkanı Tarık Şebik ise müzenin ziyarete açıldığından bu yana on binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini belirterek, imzalan protokolle müzenin öğrenciler tarafından daha çok ziyaret edileceğini vurguladı. "İnşallah Rabbim bir daha bize bu günleri yaşatmaz. Rabbim bizleri de kahramansız bırakmasın diyorum." diyen Şebik, "Okullarımıza İl Millî Eğitim Müdürlüğü'müz tarafından yapılacak duyuru kapsamında geziyi talep eden okullardan, 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı boyunca, 40'ar öğrenciden oluşan10 grup olmak üzere günde toplam 400 öğrenci ve görevli öğretmenimiz ücretsiz olarak müzemizi ziyaret edebilecek." dedi.

Hafıza 15 Temmuz Müzesi

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın törenle açılış kurdelesini kestiği Hafıza 15 Temmuz Müzesi, darbecilerin yol açtığı elim olayları gözler önüne sermesi nedeniyle büyük ilgi görüyor. Bin 500 metrekare alanda iki kat inşa edilen müzenin zemin girişindeki duvarda "Unutma" yazısı ile 15 Temmuz şehitlerinin isimleri ve onları temsilen tavandan sarkan beyaz güvercinler bulunuyor. Girişteki dev ekranda 15 Temmuz videoları ve belgeselleri gösterime sunuluyor. İkinci katta ise ziyaretçileri, "Göreceklerin senin hikâyendir." yazısı karşılıyor.

Müzede, 15 Temmuz'da yaşananlar materyallerle anlatılırken, darbeciler ile şehit ve gazilerin o kara gecede kullandıkları eşyalar sergileniyor. Hafıza 15 Temmuz'da şehitlerin fotoğraflarına ve biyografilerine, darbeler ve sömürgecilik tarihine dair bilgilere dokunmatik ekranlardan ulaşılabiliyor. Şehadet Şuuru Salonu'nda 15 Temmuz'a dair 3 boyutlu videolar izlenebiliyor. Hafıza 15 Temmuz'da, millet iradesine yapılan darbelerin tümünün ülkede ekonomik kriz, siyasi istikrarsızlık, sosyal bunalım, dışa bağımlılık ve milli politikalardan uzaklaşmalara neden olacağı anlatılıyor. Ayrıca, sömürgeciliğe karşı dik duranlar köşesinde, aralarında Mustafa Kemal Atatürk, II. Abdülhamid, Aliya İzzetbegoviç, Mahatma Gandhi ve Simor Bolivar gibi liderlerin bilgileri yer alıyor.

30-10-201930-10-201930-10-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.