İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Geleceğe Dönük Emin Adımlar

Liseli gençlerin proje ve girişimcilik pratiğini güçlendirmeyi amaçlayan 6. Bilim ve Fikir Festivalinin Anadolu Yakası tanıtım toplantısı yapıldı.
Geleceğe Dönük Emin Adımlar

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü ile Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Bilim ve Fikir Festivalinin tanıtım toplantısı bugün yapıldı.  Ataşehir’deki toplantıya, İstanbul Milletvekili Hatice İncekara, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, İlçe Millî Eğitim Müdürlerimiz, akademisyenler, 400’ü aşkın eğitim yöneticimiz ile öğretmenlerimiz katıldı.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan toplantının açılışındaki konuşmasında “Güzel projelerle gençlerimizin hayatına dokunacağız. Gençlere bilimi sevdirmeliyiz. İcat çıkaracak beyinleri arıyoruz. İcatlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.” dedi. Tarhan, nörobilimle ilgili çalışmaların bir gencin hem eğlenceli hem de disiplinli bir ortamda daha kaliteli eğitim alacağını gösterdiğini ifade ederek, Üsküdar Üniversitesi olarak, öğrencilerini alanlarında üretken düşünceyle çığır açacak buluşlara sahip bilim insanları olmaları için teşvik ettiklerini belirtti.

İyi ve Doğru İdeali Şart

Festival ile lise çağındaki gençlerin fikirlerini ve buluşlarını gösterebileceği, onlara proje kültürünün aşılanmasını sağlayacak bir platform kurduklarını dile getiren Tarhan, şöyle devam etti: 

“Keşfedici düşüncede hayal kurmak vardır. Hayal kurduktan sonra o hayali projelendirmek var. Mevlana’nın pergel metaforu gibi bir ayağınız sürekli yerde olacak. İkisi havada olursa boşa gider. O hayali de bir amaca yönelik olacak. Hayalden sonra bilgiler beynimizde kuluçka dönemine yatıyor. Sonrasında hiç beklenmedik parlak fikirler ortaya çıkar. Tıpkı Arşimet´in, Newton´un olduğu gibi... Bu sebepler teknoparklardan önce kuluçka merkezleri vardır. O sebeple beyinde hayal üretebilmek ve bunu disiplinli ve eğlenceli hale getirmek önemlidir. Gençleri iyi ve doğru alanlara yönlendirmemiz ve ego ideali vermemiz gerekiyor. Gençlerin sosyal medyanın, popüler kültürün tuzaklarına düşmemesi için de bu ideali vermemiz gerekiyor.”

Tarhan,  altı yıldır düzenledikleri Bilim ve Fikir Festivali ile gençlere yenilikçi fikirlerini duyurmaları ve projelerini sunmaları için imkân sağladıklarını anlatarak, “Her yıl artan başvuru sayısı da bizi mutlu ediyor. Festivalimizde bugüne kadar binin üzerinde proje yarıştı. Danışman öğretmenler gözetiminde, gençlerin hazırladığı fikirleri, buluşları paylaşmalarına aracı olmak, onların bilimsel çalışma yapmalarına ve girişimcilik özelliklerini geliştirmelerine katkıda bulunmak, bizi çok mutlu ediyor.” diye konuştu.

Festivallerinin eğlence ve bilim disiplinini bir arada bulunduran ve gençleri geleceğe hazırlayan bir yol olduğuna işaret eden Tarhan, eğitimcileri ve öğrencileri festivale katılmaya davet etti.

Bilim, Kültür, Sanat ve Ahlak 

İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı ise, çok güzel bir eğitim sabahında, yaratıcılığın, inovasyonun konuşulduğu bu etkinliğe katılmaktan memnun olduğunu belirtti.  Festivalle, geçmişten itibaren çok keyifli bir öğrenme ortamının hazırlandığını, öğretmenlerimizin destekleriyle öğrencilerimizin düşüncelerinin ateşlenmesiyle icatlar çıkarıldığını ifade eden Yazıcı,  “Biz de Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Vizyonu doğrultusunda hem çağa uygun hem de geleceğe dönük emin adımlar atmak istiyoruz. Bu bağlamda kurumsal iş birliklerimizi çok yönlü olarak sürdürmek istiyoruz.” dedi. 

Millî Eğitim Bakanlığının hem bugünün hem de geleceğin becerileriyle donanmış ve bu becerilerini insanlığın faydasına kullanan bilime meraklı, sevdalı aynı zamanda kültür ve sanata duyarlı ahlaklı çocuklar yetiştirmeyi hedeflediğini belirten Yazıcı, “Bu temel çerçeve içerisinde yapılan çok yönlü iş birliklerinin çocuklarımızın gelişiminde çok önem arz edeceğine inanıyoruz. Bu bağlamda özellikle rutin yürütülen işlerin içerisinde – ki bunların içinde çok nitelikli işler de vardır. Rutini asgarilik düzeyinde ifade etmiyorum.” şeklinde konuştu. 

Yeni Bakış Açıları

Gündelik rutin içinde yeni perspektifler açan yeni düşünce kanallarına yol veren, çok kıymetli öğretmemelerimizin çabalarıyla yürütülen eğitim öğretim çalışmalarına dikkat çeken Yazıcı, “Bu çalışmamız içerisinde öğrencilerimiz için yeni boyutlar ifade eden, belki eski köye yeni adetler getiren, rutinde yürütülen çalışmalara yeni bakış açıları getiren festivallere, bilim organizasyonlarına, yarışmalara ihtiyaç var. Çocuklarımızın hepinizi şaşırtan, ilham veren özel yetenekleri ile üretebilecekleri yeteneklere sahip olduğunu biliyorum. Bu bağlamda bizler onlara rehber olmaya, yol açmaya her dem hazırız.” dedi.

Yazıcı, “Öğretmenlerimiz, düşünen, araştıran, soran, sorgulayan, aslında fikir üreten bir kuşak yetiştirmek istiyorlar. Bunları da aracı kılacaklar. Okul müdürlerimiz ve ilçe milli eğitim müdürlerimiz de öğrencilerimizin üretebilecekleri ortamları oluşturacaklar. Biz de İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü olarak çalışmayı her yönüyle destekleyeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, festivalin tanıtım sunumunu yaptı. Sonrasında ise Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan “Değişen Dünyada İyiliği Yeşertebilmek” başlıklı bir konferans verdi. 

Festival Neyi Amaçlıyor?

Bilim ve Fikir Festivali’nin amacı sorgulayan, analitik düşünen, fikir üreten, proje kültürüne önem veren gençler yetiştirilmesine katkı sağlamaktır. Uzun vadede ise geleceğin sahibi gençlerin yaşam farkındalığının üretken bir yapı içinde ülke ve toplumun geleceğine fayda sağlayıcı niteliğe ulaştırarak, kaynak yönetiminde becerikli, toplumun ilerleme dinamikleri olan birlikte düşünme, paylaşma ve ortak hedef oluşturma gibi olgularla ilgili duyarlılıklarının arttırılması amaçlanıyor.

Lise dönemindeki gençlerimizin proje kültürü ve girişimcilik pratiğini güçlendirmek ve hayatı kolaylaştırmalarını sağlamak için onları gözlemlemeye, düşünmeye ve “icat çıkarmaya” yönlendiren, özgün projelerin yarışacağı Üsküdar Üniversitesi Bilim ve Fikir Festivaline bu yıl Sağlık Bilimleri, Fen ve Teknoloji Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere üç kategoride başvuru kabul edilecek. 207-208 Eğitim Öğretim Yılında 5. Bilim ve Fikir Festivaline Müdürlüğümüze bağlı liselerde okuyan 9.,10.,11. ve 12. sınıf öğrencileri başvuru yaptı. Sosyal Bilimler ile Fen ve Teknoloji, Sağlık Bilimleri olmak üzere 3 kategoride toplam 460 başvurunun 190’ı ön elemeyi geçerek son değerlendirmeye kaldı. Öğrenciler araştırma süreçlerinin danışman hocaların rehberliğinde gerçekleştirildiği festivalde birinci projeye 6 bin lira,  ikinci projeye 4 bin lira, üçüncü projeye 2 bin lira ödül takdim edilecek. 4-14 arası dereceye giren projeler ise başarılı proje ödülü kapsamında 500 lira ile ödüllendirilecek. Ayrıca dereceye giren projelerin danışman öğretmenlerine dereceye giren projenin ödülünün yarısı değerinde ödül verilecektir.  Ödül töreninden önceki gün sergi alanlarında festival ekibi tarafından projelerin posterlerinin yerleştirme çalışmaları tamamlanarak sunuma hazır hâle getiriliyor.

Panel Süreci ve Değerlendirme

Projeler; özgünlük, yöntem ve yapılabilirlik, yaygın etki kıstasları doğrultusunda, her bir kıstas için 10 puan verilerek değerlendiriliyor. Değerlendirme Kurulu ve panellerde Üsküdar Üniversitesinin tüm öğretim üyeleri yer alıyor. Müdürlüğümüzden 5 kişilik ekip ilgili panellerde Değerlendirme Kurulu’nda görevlendiriliyor.

Paneller neticesinde Bilim Kurulu tarafından belirlenen, eşik puan ve üstünü toplayan projelerin sahiplerinin projelerini 10 dakikayı geçmeyecek şekilde sunmaları bekleniyor. Belirlenen eşik puanın altında kalan projeler poster sunusu olarak, Bilim Kurulu tarafından belirlenen yer ve saatte projelerini katılımcılara sergiliyor. Bu süreçte proje sahipleri aynı zamanda katılımcıların sorularını cevaplamak üzere posterlerinin başında bulunuyor.

Önemli Tarihler 

Üsküdar Üniversitesi´nin, İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik gerçekleştirdiği Bilim ve Fikir Festivali´nin altıncısına 22 Şubat 2019 tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Ön değerlendirme sonuçları ise 22 Mart 2019’da açıklanacak. Paneller ve derecelerin belirlenmesi ise 18 Nisan 2019 tarihinde gerçekleşecek. 

6. Bilim ve Fikir Festivali’nin ödül töreni ise 19 Nisan 2019’da. 

Festival süreci hakkında detaylı bilgi edinmek için https://bilimvefikirfestivali.com/tr/2019  sayfasını ziyaret ediniz. 

05-12-201805-12-201805-12-201805-12-201805-12-201805-12-201805-12-201805-12-201805-12-201805-12-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.