İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Farkında mısınız?

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği ile birlikte rehber öğretmenlere yönelik olarak Fatih Mimar Sinan İşitme Engelliler Okulu’nda disleksi farkındalık semineri düzenledi.
Farkında mısınız?

Disleksi, zihinsel ya da görme ve işitme yetersizliği bulunmamasına rağmen okuma, yazma, dinleme ve matematiksel işlemleri öğrenmede ve kullanmada güçlük olarak kendini gösteren nörolojik temelli bir bozukluktur. Disleksi, ilk kez İngiliz Doktor W.P. Morgen tarafından 1896 yılında tanımlanmış bulunuyor. Morgen, disleksiyi “doğuştan kelime körlüğü” şeklinde ifade ediyor. 19. yüzyıldan bu yana birçok disleksi tanımı yapılmış durumda. Örneğin; Avrupa Disleksi Derneği D-disleksiyi; “okuma, heceleme ve yazma becerilerini edinmede nörolojik kökenli bir farklılık” olarak tanımlıyor. Disleksi Merkezi’nin tanımına göre ise disleksi; “zekâ düzeyi normal veya normalüstü olan, okuma hızı, okuma kalitesi, okumayı öğrenme hızı, okuduğunu anlama-anlatma becerisi, yaşıtlarına ve zekâsına kıyasla beklenenin altında kalan okuma bozukluğunun genel adı.” Disleksili çocuklar okul öncesi dönemde çeşitli belirtiler gösterseler de asıl tanıları genelde ilkokula başladıktan sonra konmaktadır.

Disleksi Alanındaki Sorunlar

Disleksinin zekâ ve sosyokültürel yoksunlukla ilişkisi bulunmuyor. Disleksili olduğu bilinen Albert Einstein, Leonardo da Vinci ve Tom Crouse buna kanıt olarak gösterilebilir. Disleksili çocukların yaşadığı güçlük, geleneksel eğitim ortamlarındaki yöntemlerle akıcı okuma, okuduğunu anlama ve yazmayı yaşıtları kadar çabuk öğrenememeleridir. Disleksili çocukların öğrenme ve öğrendiklerini ifade edebilmelerine imkân sağlayan çeşitli eğitsel ve sanatsal yöntemler onların güçlü yönlerini ve özel yeteneklerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmaktadır. Disleksi alanındaki sorunların tartışılması, çözüm önerilerinin üretilmesi ve geleceğe yönelik yol haritasının belirlenmesi bakımından farkındalık çalışmaları önem arz ediyor.

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, “ihtiyaç duyan her öğrencinin hayatına dokunmak” ilkesi ile gerçekleştirdiği çalışmalarına hız kazandırdı.  Bu bağlamda her ay bir farkındalık çalışması yapacak olan İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, Kasım ayında disleksi öğrenme güçlüğüne dikkat çeken etkinlikler düzenliyor. Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği ile birlikte yürütülen çalışma, öğretmenlerin disleksi öğrenme güçlüğü problemi olan bireyler ve ailelerinin yaşadıkları sorunlarla baş edebilmeleri ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi sürecine nasıl katkı sunabileceklerine odaklanması bakımından önem arz ediyor.

Hastalık Değil Öğrenme Güçlüğü

Fatih Mimar Sinan İşitme Engelliler Okulu’nda saat 10.00’da başlayan seminerin açılışında konuşma yapan Şube Müdürümüz Ömer Avcı, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şubesinin Kasım ayı farkındalık faaliyetleri kapsamında ve 1-7 Kasım tarihleri arasında özel öğrenme güçlüğüne dikkat çekeceklerini söyledi.  Avcı, disleksinin bir hastalık değil, bir “öğrenim güçlüğü” olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:  “Türkiye’de çocuklar disleksi eğitimi alma açısından ciddi anlamda destekleniyor. Bu çerçevede İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak öğretmenlerimizin bilgilendirilmesi için çalışıyoruz. Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…”

Tanılama Süreçleri Önemli

Daha sonra söz alan Disleksi Öğrenim Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar, derneklerinin farkındalık ortaya çıkarmak için kurulduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütünce 1994 yılında öğrenme farklılığı olarak tanımlanan disleksinin zekâyla ilgili bir problem olmadığını ifade eden Tokar; “Disleksi bir öğrenme farklılığıdır. Disleksi asla hastalık değildir” dedi. Tokar, disleksinin çocuklarda ilkokul dönemine kadar yeterince tanınmadığını ifade ederek “Dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren disleksi, çocukların akademik ve sosyal hayatlarında büyük sıkıntı ve özgüven eksikliğine neden olabilmekte. Ülkemizde maalesef aileler, çoğunlukla çocuklarının durumunu bilmiyor. Çocuklar harfleri ters yazıyorsa, paragraf atlıyorsa, din, Tanrı, takvim, zaman ve para gibi soyut bilgileri zor öğreniyorsa, ailelerin bir psikiyatriste başvurmaları ya da tanılama süreçlerinden geçmeleri gerekiyor” dedi.

 

Özel Eğitim Uzmanı Selin Yönet ise, disleksi öğrenme güçlüğü üzerinde oldukça detaylı ve bilgilendirici bir sunum yaptı. Fatih ilçesindeki rehber öğretmenlerin katıldığı seminer soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

02-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-201802-11-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.