İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

F Klavye; Millî Klavye

Türkiye İhsan Yener Klavye Şampiyonası ödülleri sahiplerini buldu.
F Klavye; Millî Klavye

F Klavyenin Türkiye´de yaygınlaştırılması amacıyla bu yıl on dördüncüsü düzenlenen Türkiye İhsan Yener Klavye Şampiyonası ödülleri sahiplerini buldu. Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’ndeki törene İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Fatih Belediye Başkanı Sayın Hasan Suver,  Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Sayın Ekrem Erdem, İNTERSTENO Türk Grubu Başkanı Sayın Seçkin Köse,  İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Levent Özil, yarışçılar, öğretmenler ve aileleri katıldı. Yarışmaya, Türkiye genelindeki 175 okuldan toplam 787 kişi katıldı. Başarılı olan 24 yarışmacıya ödülleri takdim edildi.

Dizilişi Dilimize Uygun

İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ödül töreninde yaptığı konuşmada, F Klavye F klavyenin dizilişi, insan anatomisine ve Türkçeye uygunluğuna dikkat çekti.  Türkçe klavye olan F Klavye kullanımını önemsediklerini belirten Yazıcı, “F Klavyeye Türkçede işlevsel yönü ön planda olan harfler serpiştirilmiş hâldedir. Bundan hareketle bizim Türkçe F klavyeye sahip çıkmamız lazım.  Bakanlığımız F Klavyede on parmak ile hızlı yazabilmeye imkân sağlayan eğitim materyallerini ücretsiz olarak internet portalı üzerinden erişime açtı.  Böylelikle F klavye eğitim içeriklerine başta öğrenciler olmak üzere, talep eden herkes erişebiliyor. Bu yıl on dördüncüsü yapılan İNTERSTENO Türkiye İhsan Yener Klavye Şampiyonası da F Klavye konusunda farkındalık oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla düzenleniyor. Yarışmaya 53 ilden 175 okuldan 787 öğrencimiz katıldı. Bu şekilde F Klavyenin önemine dikkat çekilmiş oldu. İl Millî Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarımızdaki katılımın artışı da bizleri ayrıca sevindirdi. F Klavye kullanımının yaygınlaşması için verdiği uğraş ve çabalarla kamuoyunda tanınan Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu İNTERSTENO Türk Temsilcisi Sayın Seçkin Köse’ye de canı gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.

Dilimize Sahip Çıkmanın Önemi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem ise Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu INSTERTENO Türk Grubu Başkanlığı ile F Klavye ve Bilgi İşlem Derneğince düzenlenen yarışmanın, bütün okullarda gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Okul müfredatına “F Klavye” derslerinin girmesi gerektiğini vurgulayan Erdem, “Dilimize sahip çıkalım çünkü dilimize sahip çıktığımız gün hiç şüpheniz olmasın, geleceğimiz çok daha farklı olacaktır.” dedi.

Dili güzel kullananların, güzel insanlar olduğuna dikkati çeken Erdem, şunları kaydetti: “Dilini iyi kullananlar, dilini zenginleştirenler ise gelecekte kültürde, sanayide, eğitimde güçlü olacaktır ve böylece dil sayesinde en iyi olarak her alanda başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Değerimiz dilimiz kadardır, bu hem millet hem de şahsi olarak böyledir.”

Türkiye´de F klavyenin kullanılması konusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın verdiği desteğin çok büyük olduğunu vurgulayan Erdem, “Şu anda F Klavye programlara girdi ama bu yeterli değil. Özel sektörün F Klavyeye özellikle özel bir direnci olduğunu görüyoruz, bu direnci anlamakta zorlanıyorum, bunu da ilerde kolaylıkla aşacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

F Klavye ve Türkçe

İNTERSTENO Türk Grubu Başkanı Temsilcisi Seçkin Köse yaptığı konuşmada, Türkiye´de bilgisayar klavyesinin, tüm bilgisayar kullanıcıları tarafından teknik ve bilimsel olarak F Klavye ile bakmadan on parmakla kullanılmasını sağlamak olduğunu anlattı. Köse, F Klavyenin oluşturulmasını anlatırken de eski şampiyonlardan İhsan Yener´in başkanlığında uzmanlardan oluşan komisyonun TDK sözlüğündeki toplam 30 bin kök kelimenin içinde hangi harften kaçar tane bulunduğunu sayıp istatistik haline getirildiğini aktardı.

 Böylece parmaklara düşen yük oranlarının, parmakların fiziki gücüne ve hareket yeteneğine uygun olarak saptandığını dile getiren Köse, şöyle konuştu: “F klavyede Türkçe´nin en sık kullanılan harfleri, en güçlü ve işlek parmaklara denk getirildi. On parmak metoduyla kullanıldığında 4-5 kat fazla verim farkı yaratıyor. Böylelikle zamandan önemli bir tasarruf sağlanmakta ve iş yerlerinde verim artmaktadır. Bilgisayarın, daktilonun da yerini alması üzerine, artık bilgisayar kullanan herkes kendisinin sekreteri olmuş durumda. O halde, bilgisayarı en iyi şekilde, bilimsel kullanmak durumunda. Bunun da yolu bilgisayarı on parmakla bakmadan öğrenmekten geçiyor. Herkesin, bu seferberlikte eğitim alması mutlaka sağlanmalı.”

Konuşmaların ardından 6 yaş, 10 yaş ve diğer öğrenciler gösterilerini sundu. On parmakla bilgisayara bakmadan bilimsel kullanan yarışçılar önemli dereceler elde ettiler.  Daha sonra değişik kategorilerde madalya kazanan 24 öğrenciye madalyaları dağıtıldı. Ödül töreni, şampiyonlarla çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Ardından F Klavye Sempozyumuna geçildi. Burada da F Klavyenin birinci sınıftan itibaren öğrenilmesi ve bu klavyenin Türkçe bakımından üstünlükleri üzerinde duruldu.

27-02-201927-02-201927-02-201927-02-201927-02-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.