İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

DOĞA VE FEN AKADEMİSİ EĞİTİMLERİ

İstanbul Öğretmen Akademilerinden Doğa ve Fen Akademisi eğitimleri Validebağ Korusu'nda başladı.
DOĞA VE FEN AKADEMİSİ EĞİTİMLERİ

Öğrencilerin doğayı keşfe çıkarak daha yakından tanıması, saygı duyması, doğayı kullanarak doğal yaşamı ve çevreyi anlaması büyük önem taşıyor. Okul dışı öğrenme ortamları öğrencilere yaparak yaşayarak öğrenme fırsatı sunmakta ve beş temel duyusunu kullanmasına imkân tanımaktadır. 

Okul Dışı Öğrenme Ortamları

2023 Eğitim Vizyonu, 21. yüzyılda eğitim sadece okulla sınırlı olmadığını ortaya koyan önemli metinlerden biridir. Buna göre sınıf, okul, ev, medya, sokak öğrenmenin çeşitli şekillerde vuku bulduğu ortamlardır. Ezberi aktarma devri sona ermiştir. Doğa da okul dışı öğrenme ortamlarından biridir. Doğada gerçekleşen eğitim, çocukların çok yönlü düşünme becerilerini geliştirmekte ve yaşadığı ortamı daha iyi kavramasını sağlamaktadır. Ayrıca doğa ve fen çalışmaları çocukların, ilgi alanlarını genişletmesi, onlara, daha etkili düşünme yollarını öğretmesi, problem çözme yeteneklerini geliştirmesi açısından önemlidir. İstanbul Öğretmen Akademilerinden Doğa ve Fen Akademisinde hazırlanan program ile öğrencilerin doğayı bir bütün olarak anlamlandırması ve doğayla kurduğu ilişkiler aracılığıyla öğrencide anlama ve öğrenmenin gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Öğretmenliğin bir insanın kendi öğrenme yolculuğu ve olgunlaşma süreci olduğuyla hareket eden Doğa ve Fen Akademisi geleceğe dair öngörülerin ve özverili bir çalışmanın neticesi.

Eğitim Faaliyetleri

Bu çerçevede İstanbul'un çeşitli ilçelerinden okul öncesi, sınıf öğretmenleri ve özel eğitim öğretmenlerinin katılımıyla çalışma gerçekleştirildi. Doğada yapılacak etkinliklerin çocukların duygusal çeviklik kazanmalarını sağlarken ayrıca doğaya saygılı, doğayı koruyan bilinçli nesillerin yetişmesine yardım edeceği vurgusu yapılarak eğitim faaliyetleri yürütüldü. Çocuklara kendi gözlem ve deneyimleri ile araştırma ve keşfetme imkânı sağlayan doğa ve fen etkinliklerinde çocuklarda yaradılıştan gelen merak duygusu ve keşfetme dürtüsü, projeler ve deneylerle desteklenip geliştirilmesinin önemi vurgulandı. Okul dışı öğrenme ortamlarından doğada verilen eğitimler sayesinde, çocukta doğaya karşı sevgi, sorumluluk alma, takdir etme, takdir edilme, koruma, devamlılığını getirme gibi çocuğu başarıya ve sağlıklı bir birey olmaya yönlendirecek duyguların geliştirilmesinin eğitim sistemi bakımından değerine dikkat çekildi. Çocuklara kalıp bilgi vermek yerine zengin bir ortam hazırlamanın üzerinde duruldu.

Validebağ Korusu'nda gezinti yapan emekli öğretmenlerin ve insanların ilgiyle izlediği etkinlikler, herkesin takdirini kazandı.

25-10-202125-10-202125-10-202125-10-202125-10-2021

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.