DENEYAP Atölyesi
Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Hayriye Gülbaran DENEYAP Atölyesi için açılış töreni düzenlendi.DENEYAP Atölyesinde, özellikle robotik-kodlama, siber güvenlik, havacılık ve uzay, nanoteknoloji ve yapay zekâ gibi alanlarda teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Bu eğitimleri alan gençlerimiz hayal edecek, araştıracak, geliştirecek ve üretecekler ve belki aralarından ülkemizin geleceğinde önemli işler başaracak bilim insanları, araştırmacılar ve girişimciler çıkacak. Bu çerçevede Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Hayriye Gülbaran DENEYAP Atölyesi için açılış töreni düzenlendi.
Törene Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, Programa İstanbul Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak'ın eşi Sayın Esra Albayrak ve KADEM Başkan Yardımcısı Sayın Sümeyye Erdoğan Bayraktar da katıldı.
Emine Erdoğan Hanımefendi açılış törenindeki konuşmasında, bu müstesna ve köklü eğitim kurumunun, gerek eğitim kalitesi gerekse yetiştirdiği nice başarılı öğrencisiyle İstanbul'un önemli değerlerinden biri olduğunu söyledi. İki kızının da bu okulda eğitim aldıklarını, eğitime ve ilme olan düşkünlüklerinin tohumlarının burada atıldığını anlatan Erdoğan, bu nedenle bu eğitim yuvasının ailelerindeki yerinin hep özel olduğunu belirtti.
Teknoloji Okuryazarlığı
Emine Erdoğan, eğitim ihtiyaçlarının ve anlayışının çağın getirdikleriyle birlikte hızla değiştiğine değinerek, öğrencilerin bilgileri ezberleyen ve pasif birer dinleyici olarak derse katıldıkları modellerin artık çağın gerisinde kaldığını anlattı. Bugün çocukları bilgiyi sadece tekrar eden değil, hayatın içinde bizatihi uygulamaya koyabilen bireyler olarak yetiştiklerini aktaran Erdoğan, dolayısıyla öğrencilerin öğrendiklerini yorumlama, geliştirme ve değer katma kabiliyetlerinin arttığını, etraflarında gördükleri sorunlara bilgileriyle çözüm üretebildiklerini, çünkü bilginin deneyimle birleştiğini ve bugün açtıkları dene-yap atölyesinin, tam olarak bu amaca hizmet edeceğini kaydetti.
Emine Erdoğan, hedeflerinin, çağın ihtiyacı olan becerilerle donanmış, öğrenmeye karşı ilgi ve sevgisi artmış bireyler yetiştirmek olduğunu anlatarak, "En önemlisi de teknoloji okuryazarlığı kazanacak olmalarıdır. Böylelikle geleceğin dünyasına doğru kuşkusuz daha sağlam adımlarla yürüyecekler. Çünkü aldığı bilgiyi deneyime aktaran öğrenciler daha sağlam bir kariyer bilincine sahip oluyorlar." diye konuştu.
Ülkemiz Dünyanın Vicdanıdır
Ülkelerin kaderinin, yetiştirdiği insan kaynağıyla doğrudan alakalı olduğunu belirten Erdoğan, eğer bugün zamanını bilimle, ilimle, sanatla dolduran bir gençlik yetiştirilebilirse, ülkenin gelecekte de lider bir ülke olmasının teminat altına alınabileceğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şunu unutmayalım ki, Türkiye'ye sadece bizim değil, tüm dünyanın ihtiyacı var. Çünkü ülkemiz dünyanın vicdanıdır. Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin her kademedeki çalışanlarını ve öğretmenlerini canı gönülden tebrik ediyorum. Sağladıkları kaliteli eğitimin emsal olmasını diliyorum. Organizasyonda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Kıymetli annemin isminin, böylesine güzel bir eğitim kurumunda yaşatılması beni derinden etkiledi. Sabrı, tevekkülü, insanlığa hizmet etme iştiyakını kendisinden öğrendiğim annemin ruhaniyeti, bu güzide öğrencilerin gayretlerinden, eminim ki hissedar olacaktır."
Gelecek Tahayyülü
Emine Erdoğan'ın ardından törende konuşan Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, Türk eğitim sisteminin sınava öğrenci hazırlamaktan insan yetiştirmeye doğru bir yolculuğun içerisinde olduğunu belirterek, "Bizim meseleyi sınava adam hazırlamanın çok ötesinde ele alıp dünyayla rekabet eden ve bu topraklarda bütün mazlumlara müjde verebilen, insanlığa dair bir mesajı olan gençlere ihtiyacımız var." dedi.
Bakanlığın her türlü teknik, sosyal ve ekonomik desteği sağladığını anlatan Bakanımız Selçuk, "Bu bakanlığın ele alacağı bir mesele olmanın ötesinde olmakla ilgili bir mesele. Eğer olmak istiyorsak, vakıf temsilcilerinin, iş insanlarının, siyasi temsilcilerin, bütün gönüldaşların olması gibi daha bütünsel bir bakış açısına ihtiyacımız var. Burada sahip olmak yetmiyor, burada olmak ihtiyacımız var. Eğer olmak meselesi biraz daha genişletilir ve derinleştirilirse o zaman Türkiye'nin geleceğe dair fikri daha sağlam bir zemine oturmuş olacaktır." ifadelerini kullandı.
Bir Dönüşüm Yolculuğu
Bakanımız Selçuk, atölyenin üretmenin hazzını, öğrenmenin şevkini, insanın ruhunda, bünyesinde ve hayalinde hissetmesini sağlayan mekân olduğunu dile getirerek, 250 şeklindeki ilk hedefe rağmen 1 yıl içinde 5 binin üzerinde tasarım beceri atölyesi kurulduğunu belirtti.
Bakanımız Selçuk, şunları kaydetti: "Bu atölyelerle çocuklarımızın sadece A, B, C, D'yi işaretleyen çocuklar değil, hayata tutunan, hayatı bir imbikten süzercesine içselleştirme şansına erişen bir ortama kavuşmaları sağlanıyor. Böylece insanın sadece zihni hususiyetlerinin değil, aynı zamanda duygusal hususiyetlerinin, hareketsel hususiyetlerinin de bütünsel olarak gelişmesine hizmet ediyoruz. Bir çocuğu tabiatına aykırı bir şekilde sadece sınavlarla alakadar etmenin, onun hayatına nasıl bir tecavüz olduğunu anlatmaya gerek yok. Türk eğitim sistemi sınava adam hazırlamaktan insan yetiştirmeye doğru bir yolculuğun içerisinde. Bizim meseleyi sınava adam hazırlamanın çok ötesinde ele alıp dünyayla rekabet eden ve bu topraklarda bütün mazlumlara müjde verebilen, insanlığa dair bir mesajı olan gençlere ihtiyacımız var."
Konuşmaların ardından izleyicilere Emine Erdoğan'ın annesi Hayriye Gülbaran'ın hayatını anlatan bir video izletildi. Emine Erdoğan, daha sonra atölyenin açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi, öğrencilerin yaptığı çalışmaları inceledi. Lisenin yurt dışındaki İspanyolca eğitim veren okullarla dil değişimi kapsamındaki İspanyolca sınıfını da ziyaret eden Emine Erdoğan'a Bakan Selçuk'un yanı sıra Okul Müdürümüz Ayşen Gürcan da eşlik etti.