İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Daha İyi Okul Daha İyi Özel Eğitim

Eğitime yaptığı katkılarıyla dikkat çeken Limak Vakfı, Türkiye’nin en modern tasarımına ve altyapısına sahip Gülseren Özdemir Özel Eğitim ve Uygulama Okulu yarın saat 11.00’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açılıyor.
Daha İyi Okul Daha İyi Özel Eğitim

Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu, özel gereksinimli çocuklarımızı akranlarından soyutlamayan, birlikte yaşama kültürünü daha fazla destekleyen özel bir bakışın yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Bu bakımdan öze eğitimde yeni ve farklı okulları eğitim sistemimizde kurgulamak ve etkinliğini sağlamak son derece önemli.

Limak Vakfı’nın sosyal sorumluluk projelerin arasında yer alan ve özel gereksinimli çocuklarımıza özel eğitim hizmetinin yayılması açısından dikkatleri üzerine çeken Küçükçekmece Gülseren Özdemir Özel Eğitim ve Uygulama Okulu yarın saat 11.00’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açılıyor. Cumhurbaşkanımızın ilham veren okulun açılışına bizzat katılması özel eğitime verdiği önemi gösteriyor.

  Zihinsel ve bedensel engelli öğrencilerimize hizmet verecek olan Gülseren Özdemir Özel Eğitim ve Uygulama Okulu’nu hayata geçirecek olan protokol bir yıl önce imzalanmıştı. Yaklaşık 5 bin metrekare kapalı alan içerisinde 27 derslik ve 12 bireysel eğitim sınıfından oluşan okulun içinde oyun odaları, uygulama evleri, atölyeler, müzik derslikleri, görsel sanatlar derslikleri ve beden eğitimi salonları bulunuyor.

Özel Çocuklarımıza Özel Ortamlar

Okul katları çocukların kolaylığı için renklerle kodlanmış. Onların güvenlikleri için bina dış hatları yuvarlatılmasıyla dikkat çekiyor. Okul, iş insanı Nihat Özdemir’in geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden eşi Gülseren Özdemir’in adını taşıyor. Nihat Özdemir, “Eşim Gülseren Özdemir aydın bir eğitimci ve hayırsever bir insandı. Üniversitede Makina Mühendisliği okuyan tek kız öğrenciydi. Sonra beraber Endüstri Mühendisliği yüksek lisansı yaptık. Ardından kendisi, Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nde akademisyen olarak kalıp genç mühendisler yetiştirmeye devam etti. Aynı zamanda şehit ve gazilere, maddi imkânsızlıklar içerisinde olan öğrencilere her zaman destek vermeye çalışan, verdiği desteklerle yardımsever yapısını ortaya koyan eşimin adına ve anısına bu projeyi gerçekleştirmeye karar verdik.

Türkiye’de özellikle zihinsel ve bedensel engelli çocuklarımızın eğitimi konusunda daha iyi ortamlar oluşturmamız gerekiyor” dedi.

Limak Vakfı çatısı altında öncelikle eğitime yönelik çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Özdemir, “Ülkemizde farklı nedenlerden dolayı dezavantaj yaşayan kesimlerin eğitim imkânlarından eşit şekilde faydalanmalarını ve bu çocuklarımızı ülkemize kazandırmayı, kendi ayakları üzerinde durabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Gülseren Özdemir Özel Eğitim ve Uygulama Okulunda öğrenciler hem içeride hem de bina dışında ders yapabilecek. Eşi Gülseren Özdemir’e ithafen bir başarı bursu programını da hayata geçirdiklerini dile getiren Nihat Özdemir, liselerdeki çok başarılı, buna karşılık maddi imkânsızlık yaşayan öğrencileri, bu program ile destekleyerek daha iyi bir eğitim ve gelecek fırsatı elde etmelerini amaçladıklarını dile getirdi.

Okulun Projesi Ödüllü

Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, okulun yapımından bitiş aşamasına kadar tüm detaylarıyla özel olarak ilgilendiğini belirterek, “Yoğun çalışmalar sonrasında açılışa hazır hale getirdik. Bu arazi 3 bin 100 metrekare ama biz 5 bin metrekare kullanım alanlı okul yaptık. İlk, orta ve liseyi kapsıyor. İlk defa bu büyüklükte özel eğitim okulu Türkiye’de yapıldı. Zaten projemiz daha bitmeden yurtdışında ödüller kazandı. Aynı zamanda öğretmenlerin de eğitimini üstlenmek istedik. Dolayısıyla her sınıfa birer gözlem odası yaptık. Engelli öğrencilerimize hitap edecek bir okul oldu” dedi.

Okulun özellikleriyle ilham vereceğini belirten Özdemir “Biz bu projeye başlarken özel bir okul tasarımı olmasını hedefledik. Ben inşaat mühendisiyim dolayısıyla bu projeye başlarken dedik ki, öyle bir proje yapalım ki hayırsever vatandaşlarımız da bu projeden ilham alsın. Bu projelerdeki tüm detaylar engelli çocuklarımız için tasarlandı. Tüm sınıfların büyüklükleri de ona göre ayarlandı. İlham veren bir okul olsun istedik çünkü annem ilham veren, örnek bir insandı.” ifadelerini kullandı.

Aileler İçin de Eğitim

Özellikle birden fazla engeli olan öğrenciler için iyi şartlarda eğitim verecek şekilde planlanan okulda, öğrencilerin yanı sıra aileler için de eğitim ortamının oluşturulması dikkat çekiyor. Ayrıca bu alanda öğretmenlerin yetiştirilebilmesi, tecrübelerinin artması ve uzmanlaşmaları için okul bünyesinde 22 gözlem odası, gerekli tertibat ve altyapı bulunuyor. Okul katları çocukların kolaylığı için renklerle kodlandı. 270 öğrenci kapasiteli okulda, kapalı alan içerisinde 27 derslik ve 12 bireysel eğitim sınıfı var. Okulda, orta ve ağır düzeyde zihinsel engeli olan öğrenciler, orta ve ağır düzeyde otizmi olan öğrenciler ve birden fazla engeli olan (zihinsel ve bedensel) öğrenciler eğitim ve öğretim görebilecek.

Açık Havada Ders Çalışma Ortamı

Okulun içinde oyun odaları, uygulama evleri, atölyeler, müzik derslikleri, görsel sanatlar derslikleri ve beden eğitimi salonları bulunuyor. Ayrıca kütüphane, bilgisayar odası, veli bekleme salonu, okul aile birliği odası, fizyoterapi ve konuşma terapisi salonu, revir, yemekhane, 100 kişilik konferans salonu, kulis ve fuayesi, iki sedye alabilecek ebatta asansör, bahçede eğitim ve oyun istasyonları, açık hava derslikleri de mevcut.

Ayrıca öğretmenlerin özel eğitim alanında yetiştirilebilmesi, tecrübelerinin artması ve uzmanlaşmaları için okul bünyesinde birçok gözlem odası, gerekli tertibat ve altyapı bulunuyor.

04-11-201804-11-201804-11-201804-11-201804-11-201804-11-201804-11-201804-11-201804-11-201804-11-201804-11-201804-11-201804-11-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.