İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Çocuk Ve Genç Yazarlar Hikâye Yarışması

İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, 2071’de İstanbul konulu hikâye yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti.
Çocuk Ve Genç Yazarlar Hikâye Yarışması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş ve İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği 4. Çocuk ve 1. Genç Yazarlar Hikâye Yarışması Ödül Töreni Ataşehir Şehit Akın Sert Çelik İmam Hatip Lisesi Konferans salonunda yapıldı.

Ödül törenine, İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Kütük, Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, birçok öğretmen ve öğrenci katıldı.

Törende öğrencilere seslenen İl Millî Eğitim Müdürü Yelkenci, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş’ye çocukları ve gençleri önemseyen bu yarışmayı yaptıkları için Millî Eğitim adına teşekkür ettiğini belirtti.

İstanbul Hakkında Yazmak

Hayatında ilk kez Bosna-Hersek’e gittiğinde Saraybosna’yı görünce ora ile ilgili bir yazı yazma gereği duyduğunu anlatan Yelkenci, sözlerine şöyle devam etti:

“ Tarih sosyolojisi alanında çalışan biri olarak şöyle bir tespitte bulunmuştum. Saraybosna’da dikey arkeoloji değil yatay arkeoloji var. Belki dünyada çok az bir şehirde görülebilecek bir arkeoloji, Başçarşı ve etrafında Osmanlı Devletinin şekillendirdiği estetiği olan bir şehir vardı. Sonra Avusturya Macaristan döneminde şekillenmiş olan şehri görüyorsunuz orda da bir ruhtan bahsetmek mümkündür. Ama biraz daha ileri gittiğinizde komünist dönemde kurulan şehri görüyorsunuz orada ne ruh vardı başka bir şey. Fakat İstanbul başka, hem dikey hem yatay hem de manevi anlamda birçok arkeolojiden söz etmek mümkün, o yüzden İstanbul hakkında yazmak aynı zaman da İstanbul’u öğrenmek demek, beraber olmak demek.”

Zekânın Zarafet Kazanması

Yelkenci, bu çalışmanın sadece yazma kabiliyetini değil aynı zaman da İstanbul’u yaşama zevkini de geliştirecek bir yarışma olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“ Rahmetli Cemil Meriç der ki ‘okumak zekâyı kibarlaştırır’ çünkü zekânıza öyle dokunur ki, okuduğunuz kitaplar gittikçe zekânız kibarlaşır bir de yazmaya başladığınız zaman Meriç’ten hareketle söylersek yazmakta ayrıca zekâya zarafet kazandırır. Dolayısıyla daha incelmiş bir ruha ve estetik bakış açısına sahip olursunuz. İşte bu çalışmanın okuryazar olmanızın sizi götüreceği nokta estetik bir zirvedir.”

Yazma Alışkanlığı ve Bilmenin Önemi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Kütük ise, Kültür A.Ş olarak birçok faaliyet göstermelerine rağmen en çok görünen taraflarının yayıncılık olduğunu belirterek, “Yazmanın ve okumanın gelişmesini nasıl temin edebiliriz, düşüncesinden hareketle gençlerimizi yazma alışkanlığına kavuşturmak ama yazmak içinde mutlaka okumanın gerekli olduğunu düşünerek yarışmalarla teşvik etmek istedik.” dedi.

Bu anlamda 4 yıldır yarışma düzenlediklerini aktaran Kütük, sözlerine şöyle tamamladı:

“İstanbul tarihi ve kültürel anlamda dünyanın en zengin şehri… İstanbul iki kıta üzerinde bulunan tek şehir… İstanbul’da yaşamanın ayrıcalık olduğunu sizler bizlerden daha çok hissederek kâğıda dökerseniz bunları başkalarıyla paylaşırsınız. Yazmanın birinci önemi bilmektir. Bilmeden bir şey yazamazsınız bilmek için de okumanız gerekiyor. Yazmanın okumaya daha fazla etki edeceği düşüncesiyle bu tür yarışmaların yapılmasında fayda gördük”

Konuşmaların ardından hikâye yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

10-05-201710-05-201710-05-201710-05-201710-05-201710-05-2017

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.