İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Bizim İstanbul’umuz

İstanbul’u Okuyorum Projesi etkinlikleri, Prof. Dr. Sadettin Ökten’in şehir tasavvurunu nasıl inşa edebileceğimize dair sohbetiyle devam etti. 
Bizim İstanbul’umuz

Dünya hızla değişirken eğitimin de sürekli geliştirilmesi gerekiyor. Geliştirme süreci de yalnızca çok yönlü olduğunda ve eğitimin farklı paydaşlarına alan açtığında başarılı olabiliyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 2023 Vizyonu eksenli İstanbul´u Okuyorum ve Kütüphanede Hayat Var Projeleri bu anlayış doğrultusunda hazırlandı.  

Projelerin bazı etkinlikleri İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile müşterek hazırlanan programlarla hayata geçiriliyor. Prof. Dr. Sadettin Ökten’in Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesindeki söyleşisi bu iş birliğinin neticesi. Çeşitli okullardan gelen öğrencilerimizle bir araya gelen Ökten, verimli bir sohbet yaptı. 

Mekânlarla Hemhal Olabilmek

Kültürün tüm paydaşlarını İstanbul’u okumak teması etrafında buluşturması açısından önemli ve öncü olan programa İstanbul Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Levent Özil, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcı Mümin Yıldıztaş, İstanbul Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve Çemberlitaş Anadolu Lisesi gibi çeşitli okullardan gelen öğrenciler katıldı.

Kültürel ve tarihi mekânlarla aramızda köprüler inşa edebilmenin yolu önce mekânların ruhunu fark etmekle, sonra da onlarla hemhal olabilmekten geçiyor.  Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesindeki saat 14,00’te başlayan programda önce Sadettin Ökten’in hayatı hakkında kısa bir bilgilendirme yapıldı. 

Söyleşinin konuğu Sadettin Ökten, Hüseyin Akın ile Cengizhan Orakçı’nın sorularını cevaplandırdı. Kültür eksenli söyleşi “Yahya Kemal İstanbul´a Aziz İstanbul diye sesleniyor. Bu şehre hâlâ Aziz İstanbul demek mümkün müdür? Yahya Kemal´in İstanbul´undan bugüne değişmemesi gerekenler nelerdi? Biz İstanbul’da neyi koruyamadık?”  sorularıyla başladı. 

Bu sorulardan hareketle “Tabiatı yahut şehri sadece insan bozuyor, diğer canlılar bozmaz” diyen Sadettin Ökten; medeniyet, İstanbul, kapitalizm, şehir, şehrin fıtratı, ruhu, tabiatı, dokusu üzerine açıklamalar yaptı. Konuşmasının devamında, “Şehirde yaşamak bir ahlak meselesi… Siz şimdi 15 kişi alan bir otobüse 20-30 kişi koyarsanız mahremiyet bozulur ya da mahremiyet diye bir şey kalmaz. İstanbul bu noktada mahremiyetini kaybetti. Biz şimdi bir türbülanstan geçiyoruz. Toplumdaki bu bozulmaları, çözülmeleri inşallah atlatacağız.”  ifadelerini kullandı.  

Medeniyet Tasavvuru ve Muhabbet

Medeniyet tasavvurunun önemine değinen Sadettin Ökten şöyle devam etti: “Kimlik önemli. Çok önceden kazanılmış bir kimliğimiz var. Nasıl ki anneyi babayı reddedemiyorsak, toplumsal kimliğimizi de hemen değiştiremiyor ya da reddedemiyoruz. Yani millet kimliği, toplum kimliği kolay kolay kaybedilemez. Ama şunu sormadan da olmuyor. Ben, bu kimliğin neresinde duruyorum? Yerimizi tespit açısından bu soru önemli. Bir de medeniyet tasavvuru diye bir şey var. Buna uygun bir hayat kurguluyorsunuz. Mesela Batı´da ‘sosyal nezaket’ diye bir kavram var. Selamlaşma bunun gereği olarak yapılıyor. Bir medeniyete aitseniz mutlaka bir lisanınız olacak, olmalı da. Dil olmadan, sanat olmadan, estetik olmadan olmaz. Çünkü ben başka bir kimliğe girmek istemiyorum. Dile sahip çıkmak gerekir. Eşyaya sahip çıkmak gerekir. Mesela ben kalemleri, kurşun kalemleri seviyorum. Sizin de çantalarınızda kalem eksik olmasın.”

Mekânın, mekini etkilediğini ifade eden Ökten, modern zamanlarda külliye fikrini kaybettiğimize dikkat çekerek, “Boş zamanlarda değil önemli zamanlarda tabiatla konuşmak gerekiyor. Yapraklar, ağaçlar, kuşlar, güzel bir sonbahar. Bu da okuma kültürüne dâhildir.” dedi.

Ufkumuzu genişleten, bizi muhabbeti nasıl daim kılabileceğimiz üzerine düşündürten program sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Sadettin Ökten, “Batı medeniyeti insanlara ihtiyaç hissettiği mutluğu veremedi.” sözleriyle konuşmasını tamamladı. Ökten, etkinlikten gayet memnun olduğunu ifade etti. 

Günün hatırasına İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Levent Özil, Bahçelievler Halk Eğitim Merkezinin yaptırdığı güzel bir hat tablosunu Sadettin Ökten’e takdim etti.  Programın sonunda Ökten ve katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi. 

01-12-201801-12-201801-12-201801-12-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.